Dacă doriți să îmbunătățiți stima de sine a adolescentului, nu uitați să îi spuneți aceste trei fraze
Data publicării:
Stima de sine se construiește pe tot parcursul vieții, dar există două etape care sunt deosebit de importante pentru construirea ei: copilăria și adolescența. Iar noi, ca părinți, ne putem ajuta copiii să aibă o stimă de sine mai puternică și mai pozitivă.

Una dintre modalități este limbajul nostru. Grija față de acest aspect (adică ce le spunem și când) este esențială pentru a promova la ei sentimentul de valoare și independență.

1) „Am încredere în tine și în deciziile tale”.
Adolescența este o perioadă în care tinerii caută să își consolideze autonomia și încep să ia decizii importante cu privire la viața lor, de la prieteniile lor la studii, hobby-uri.

2) „Ești valoros exact așa cum ești”.

Adolescenții se compară adesea cu colegii lor; ce se întâmplă dacă X este mai drăguță, X are note mai bune, X are haine mai bune.... Iar acest lucru poate duce la sentimente de inadecvare și stimă de sine scăzută. Prin urmare, este esențial pentru bunăstarea emoțională a copilului dumneavoastră să îi reamintiți că valoarea sa nu depinde de îndeplinirea unui standard extern, ci este inerentă ființei sale.

3) „Sunt mândru de efortul tău și de modul în care faci față problemelor cu care te lupți.

Concentrându-vă pe efort și perseverență, mai degrabă decât doar pe rezultate, îi ajutați pe copii să nu fie prea exigenți cu ei înșiși și să realizeze că, doar prin faptul că încearcă, deja „reușesc”.

În plus, exprimându-vă mândria față de efortul copilului dumneavoastră, îl învățați să prețuiască procesul de învățare și să facă față provocărilor cu o atitudine pozitivă.

Cum și când să îi spui aceste fraze adolescentului tău

Nu este vorba doar despre a spune aceste fraze cu sinceritate și onestitate, ci și despre a ști când să le spui. Puteți face acest lucru în aceste momente-cheie:

În conversațiile de zi cu zi: Includeți aceste fraze în conversațiile dumneavoastră zilnice, astfel încât să devină parte a dialogului familial obișnuit.
În momente dificile: Utilizați aceste fraze pentru a vă sprijini copilul în momente de stres sau dezamăgire, cum ar fi după un examen dificil sau un conflict cu prietenii.
Pentru a sărbători realizările: Nu numai „marile realizări”, ci și pașii mici înainte merită să fie recunoscuți cu aceste cuvinte de încurajare.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Parenting

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite

Tragedie cumplită în Vinerea Mare, după ce un băiat de 7 ani a primit ouă de ciocolată de la fosta iubită a tatălui: „Paște fericit!”

Dacă părinții ți-au spus aceste 3 lucruri în copilărie, te-au pregătit să eșuezi ca bărbat

Ce și-ar dori cu adevărat profesorii să știe părinții: 15 adevăruri care pot schimba relația familie-școală

Locurile de muncă cele mai amenințate de inteligența artificială în următorii 20 de ani, potrivit experților

pixel