„Dacă nu eşti atent, te mut în prima bancă”, replica profesorilor va deveni istorie. Schimbări în școli: Elevii vor sta în cerc și își vor schimba des colegul de bancă
De regulă, ultimele bănci sunt ocupate de elevii mai retrași sau de cei care evită să fie remarcați la oră.
Noile directive impun ca elevii, inclusiv cei din grupuri vulnerabile, să nu fie așezați constant în ultimele două bănci. În plus, profesorii vor trebui să rotească elevii după fiecare modul, astfel încât fiecare copil să ocupe, pe rând, toate pozițiile din clasă.
Unele cadre didactice aplică deja aceste metode.
Cristina Senoș, învățătoare la Școala Nr. 1 din București, a explicat la Observator că la fiecare început de modul reorganizează clasa, ținând cont de preferințele elevilor și de criterii precum nevoile educaționale speciale.
SURSA FOTO: freepik.com @gritsiv
Nu toți profesorii sunt de acord cu aceste schimbări.
Daniela Voinea, directoarea Școlii Nr. 1, afirmă pentru sursa citată că mutarea elevilor prea des le-ar putea afecta stabilitatea emoțională: „Nu îi mutăm pentru că înseamnă să îi afectăm emoțional, nu vreau să îi afectez emoțional. Pentru măsurile care trebuiesc luate vizavi de liniștea din clasă, avem acea cameră de remediere comprtamentală”.
Specialiștii în educație subliniază beneficiile acestor schimbări.
Daniela Vișoianu, expert în educație, afirmă: „Nu există în Waldorf, în Montessori nu există nicio confirmare că menținerea copilului și transformarea lui în țap ispășitor în ultima bancă are vreo vitute pedagogică. În pedagogiile alternative este o metodă de bază, știm că adolescenții, de exemplu, se confruntă cu multă anxietate, dar este foarte bine pentru copiii din gimnaziu şi din liceu să își dezvolte rețeaua socială”.
În loc de bănci dispuse în șiruri, recomandările ministerului sugerează forme mai interactive: amfiteatre, cercuri, semicercuri sau chiar organizarea în stil salon.
Aceste abordări au ca scop crearea unui mediu mai incluziv, în care toți elevii să se simtă integrați și apreciați.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.