„Dacă nu eşti atent, te mut în prima bancă”, replica profesorilor va deveni istorie. Schimbări în școli: Elevii vor sta în cerc și își vor schimba des colegul de bancă
Data publicării:
Replica tradițională „Dacă nu ești atent, te mut în prima bancă” este pe cale să devină istorie. Ministerul Educației a inițiat noi reguli pentru organizarea sălilor de clasă, menite să reducă marginalizarea și discriminarea elevilor. Astfel, elevii vor fi mutați periodic în alte bănci, iar acolo unde este posibil, dispunerea acestora se va face în cerc, semicerc sau amfiteatru.

De regulă, ultimele bănci sunt ocupate de elevii mai retrași sau de cei care evită să fie remarcați la oră.

Noile directive impun ca elevii, inclusiv cei din grupuri vulnerabile, să nu fie așezați constant în ultimele două bănci. În plus, profesorii vor trebui să rotească elevii după fiecare modul, astfel încât fiecare copil să ocupe, pe rând, toate pozițiile din clasă.

Citește și Universitățile din România ar putea elimina examenele de admitere. Daniel David susține inițiativa: „Sunt împotriva examenelor de cunoștințe de specialitate! Asta stimulează meditațiile”

Practici deja implementate în unele școli

Unele cadre didactice aplică deja aceste metode.

Cristina Senoș, învățătoare la Școala Nr. 1 din București, a explicat la Observator că la fiecare început de modul reorganizează clasa, ținând cont de preferințele elevilor și de criterii precum nevoile educaționale speciale. 

SURSA FOTO: freepik.com @gritsiv

Controverse: mutarea frecventă poate afecta emoțional elevii?

Nu toți profesorii sunt de acord cu aceste schimbări.

Daniela Voinea, directoarea Școlii Nr. 1, afirmă pentru sursa citată că mutarea elevilor prea des le-ar putea afecta stabilitatea emoțională: „Nu îi mutăm pentru că înseamnă să îi afectăm emoțional, nu vreau să îi afectez emoțional. Pentru măsurile care trebuiesc luate vizavi de liniștea din clasă, avem acea cameră de remediere comprtamentală”.

 

Experții susțin reorganizarea claselor

Specialiștii în educație subliniază beneficiile acestor schimbări.

Daniela Vișoianu, expert în educație, afirmă: „Nu există în Waldorf, în Montessori nu există nicio confirmare că menținerea copilului și transformarea lui în țap ispășitor în ultima bancă are vreo vitute pedagogică. În pedagogiile alternative este o metodă de bază, știm că adolescenții, de exemplu, se confruntă cu multă anxietate, dar este foarte bine pentru copiii din gimnaziu şi din liceu să își dezvolte rețeaua socială”.

Cum ar putea arăta clasele viitorului

În loc de bănci dispuse în șiruri, recomandările ministerului sugerează forme mai interactive: amfiteatre, cercuri, semicercuri sau chiar organizarea în stil salon.

Aceste abordări au ca scop crearea unui mediu mai incluziv, în care toți elevii să se simtă integrați și apreciați.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Călători fără pantaloni în metrourile din Londra. „Nu trebuie să-ți fie rușine să-ți accepți corpul” / FOTO: Londontheinside

Călători fără pantaloni în metrourile din Londra. „Nu trebuie să-ți fie rușine să-ți accepți corpul”

Cele mai importante lecții de viață pe care copiii le învață ascultându-și părinții: Fundamentele pentru relații sănătoase și succes personal / FOTO: freepik.com @alexkich

Cele mai importante lecții de viață pe care copiii le învață ascultându-și părinții: Fundamentele pentru relații sănătoase și succes personal

La ce vârstă putem lăsa bebelușul să doarmă la bunici / FOTO: Freepik.com@EyeEm

La ce vârstă putem lăsa bebelușul să doarmă la bunici?

Tot ce trebuie să știi despre virusul HMPV! Vârstnicii și copiii mici sunt mai predispuși la forme severe de boală / FOTO: Freepik.com@DCStudio

Tot ce trebuie să știi despre virusul HMPV! Vârstnicii și copiii mici sunt mai predispuși la forme severe de boală

pixel