Dacă nu vrei să-ți pierzi partenerul, aplică inteligența emoțională: trei sfaturi cheie pentru o relație de durată
Data publicării:
Relațiile pot fi o mare sursă de fericire și împlinire în viața noastră, dar pot fi, de asemenea, dificil de menținut. Deoarece menținerea unei relații sănătoase și durabile necesită mai mult decât dragoste și atracție; necesită inteligență emoțională.

Iată trei chei esențiale ale inteligenței emoționale care vă vor ajuta să vă consolidați relația și să evitați pierderea partenerului.

1) Cunoașterea de sine: Cunoaște-te pe tine însuți pentru a-ți înțelege mai bine partenerul.

Sursa foto: freepik.com@dekazigzag

Cunoașterea de sine este capacitatea de a vă recunoaște și înțelege propriile emoții, gânduri și comportamente. Într-o relație, autocunoașterea vă permite să comunicați mai clar și mai eficient și să evitați neînțelegerile.

Imaginați-vă că, după o zi stresantă la serviciu, ajungeți acasă frustrat și supărat. Fără să vă dați seama, ați putea proiecta această frustrare asupra partenerului, provocând o ceartă inutilă. Cu toate acestea, dacă sunteți conștient de propriile emoții, vă puteți recunoaște starea de spirit și puteți spune ceva de genul: "Astăzi a fost o zi foarte dificilă pentru mine și sunt puțin iritabil. Am nevoie de câteva minute pentru a mă calma.

Citește și Ce să faci când ești căsătorit și te simți singur: 5 sfaturi pentru a te reconecta cu partenerul tău

Acest simplu act de recunoaștere și comunicare a propriilor emoții nu numai că previne conflictele, dar arată, de asemenea, partenerului că sunteți conștient de ceea ce simțiți și că sunteți dispus să gestionați acest lucru într-un mod sănătos.

2) Empatie: Pune-te în locul partenerului tău

Empatia este capacitatea de a înțelege și de a împărtăși sentimentele unei alte persoane. Într-o relație, empatia vă ajută să vă conectați cu partenerul dumneavoastră la un nivel mai profund, mai intim, creând o atmosferă de sprijin și înțelegere.

Să presupunem că parteneru tău a avut o săptămână stresantă și este mai sensibil decât de obicei. În loc să o luați personal, practicați empatia. Întrebați-l cum se simte și ascultați activ, fără să întrerupeți sau să judecați. Puteți spune: "Se pare că ai avut o săptămână dificilă. Vrei să vorbești despre asta? Sunt aici pentru a asculta.

Sursa foto: freepik.com@prostooleh

Manifestarea empatiei ușurează stresul partenerului și întărește, de asemenea, legătura dintre voi doi, deoarece partenerul se simte înțeles și sprijinit. Iar această legătură este esențială pentru o relație de durată.

3) Managementul emoțional: Gestionați-vă emoțiile într-un mod constructiv.

Managementul emoțional este capacitatea de a vă regla și gestiona emoțiile într-un mod sănătos. Într-o relație, a ști cum să gestionezi stresul, frustrarea și alte sentimente intense sau neplăcute este esențial pentru menținerea armoniei.

Imaginați-vă că aveți o ceartă cu partenerul dvs. pe tema unei probleme financiare (sau de orice altă natură). În loc să lași furia să-ți controleze acțiunile, ia-ți un moment pentru a te calma înainte de a răspunde. Puteți spune: "Încep să mă enervez și nu vreau să spun ceva ce voi regreta. Am nevoie de câteva minute să mă gândesc înainte să vorbesc mai mult".

Odată ce v-ați calmat, reveniți la conversație cu o minte deschisă și cu dorința de a găsi împreună o soluție. Gestionându-vă emoțiile în acest fel, preveniți escaladarea unei mici dispute într-un conflict mare și îi arătați partenerului dumneavoastră că vă angajați să rezolvați problemele în mod constructiv.

Publicitate



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Divertisment

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios”

Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon / FOTO: freepik.com @EyeEm

Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi / FOTO: freepik.com @EyeEm

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi

pixel