STUDIU: Aceasta este vârsta la care copiii încetează să mai creadă în Moș Crăciun
Magia Crăciunului este deja...
Rugăciunea joacă un rol esențial în formarea spirituală și emoțională a copiilor, oferindu-le un sens de pace interioară, încredere și stabilitate. Prin rugăciune, copiii învață să își exprime gândurile, nevoile și recunoștința, dezvoltând o relație personală cu Divinitatea și un simț profund al valorilor morale.
Rugăciunea ajută la crearea unei structuri și discipline în viața copiilor. În momentele de rugăciune, aceștia se opresc din agitația cotidiană și își îndreaptă atenția asupra unor gânduri și reflecții profunde.
Această practică zilnică le oferă un sentiment de rutină și siguranță, învățându-i să își stabilească momente de liniște și să își găsească pacea interioară în mijlocul oricăror provocări.
Sursa foto: freepik.com@freepik
În contextul unei lumi în continuă schimbare, rugăciunea le oferă copiilor un sprijin emoțional important, fiind un mod de a-și exprima anxietățile și speranțele. Acest exercițiu îi învață să-și gestioneze emoțiile, să își exprime temerile și să găsească în rugăciune un moment de reconectare cu ei înșiși.
Dan Puric, actor, eseist, autor și regizor de teatru român și militant politic de extrema dreaptă, a spus că rugăciunea în general în viața unei familii este extrem de importantă.
„O rugăciune pe zi face din copil un viitor adult cu suflet mare. Da! Mi-a zis un monah: domnul Dănuț, să vă rugați puțin dimineața și puțin seara! Zic: dar de ce?: Domnul Dănuț, sufletul este ca o cămașă, se murdărește în timpul zilei.
Tot un monah mi-a zis: eu mă rog pentru dumneavoastră, dar și dumneavoastră să vă rugați pentru mine! Rugăciunea-i ca o pasăre, are nevoie de două aripi ca să se-nalțe”, a spus Dan Puric în cadrul podcastului Celebru și Părinte.
Sursa foto: freepik.com@freepik
Totodată, rugăciunea le insuflă copiilor încrederea că există o forță mai mare, care le oferă protecție și călăuzire.
Într-o lume în care mulți copii se confruntă cu presiuni și influențe din diferite medii, rugăciunea le poate oferi un cadru stabil de valori morale.
Vezi și Tinerii și religia: o prăpastie tot mai adâncă în societatea modernă
Prin intermediul acesteia, copiii învață despre respect, bunătate și iubire. Rugăciunea devine, astfel, o modalitate prin care părinții și educatorii pot consolida valorile fundamentale în viața copiilor, ghidându-i spre a deveni adulți responsabili și integri.
Prin încurajarea rugăciunii, părinții pot întări legătura de familie și pot crea un spațiu de comunicare sinceră și profundă. Momentele de rugăciune în familie sunt ocazii de apropiere și de împărtășire a sentimentelor și aspirațiilor, oferindu-le copiilor un sentiment de apartenență și de iubire necondiționată.
Sursa foto: freepik.com@freepik
Un nou studiu de la Harvard's T.H. Chan School of Public Health constată că copiii și adolescenții care sunt crescuți cu practici religioase sau spirituale tind să aibă o sănătate și o sănătate mintală mai bune pe măsură ce îmbătrânesc.
Cercetarea, publicată în 2018 în American Journal of Epidemiology, constată că persoanele care s-au rugat sau au meditat în timpul lor liber au obținut, de asemenea, beneficii similare, inclusiv un risc mai scăzut de abuz de substanțe și depresie mai târziu.
Echipa a analizat datele de la 5 000 de persoane care au luat parte la studiul pe termen lung Nurses' Health Study II și la studiul său de generație următoare Growing Up Today Study (GUTS), potrivit Forbes.
Aceștia au fost interesați să afle dacă frecvența cu care un copil/adolescent participa la servicii religioase împreună cu părinții săi sau se ruga/medita pe cont propriu era corelată cu sănătatea și sănătatea lor mintală pe măsură ce ajungeau la vârsta de 20 de ani.
S-a dovedit că cei care au participat la slujbe religioase cel puțin o dată pe săptămână în copilărie sau adolescență aveau cu 18% mai multe șanse să se declare mai fericiți la vârsta de 20 de ani decât cei care nu au participat niciodată la slujbe.
De asemenea, era cu aproape 30% mai probabil să facă muncă voluntară și cu 33% mai puțin probabil să consume droguri la vârsta de 20 de ani.
Dar ceea ce a fost interesant a fost faptul că nu era vorba doar despre cât de mult se ducea o persoană la slujbe, ci era vorba cel puțin la fel de mult despre cât de mult se ruga sau medita în timpul său liber.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Magia Crăciunului este deja...
Este unul dintre momentele magice ale părinției pe care le-ai așteptat cu...
Au bebelușii amintiri? Da, dar...
Dacă ești părinte care stă pe...
A deveni părinte este o...
Numele „dieta iubirii” poate, prin denumire, să ducă la...
Magia Crăciunului este deja...
Raluca-Emima Vasilciuc și...
Nu există nicio modalitate mai...
Este unul dintre momentele magice ale părinției pe care le-ai așteptat cu...
O țară a decis să suspende...