Daniel David: „Trebuie mărit salariul profesorilor. Nu poți avea un câștig care nu-ți permite să trăiești de pe o lună pe alta”
Data publicării:
Ministrul Educației, Daniel David, susține necesitatea majorării salariilor profesorilor, subliniind că această creștere trebuie să fie însoțită de standarde minimale de performanță și indicatori clari.

 Într-o declarație recentă, el a afirmat că „trebuie mărit salariul” cadrelor didactice, dar a adăugat că „evident că mărirea salariului nu vine pur și simplu. Trebuie să vină cu standarde minimale de performanță, trebuie să vină cu indicatori de performanță, cu asumarea responsabilității”. 

Citește și „Apare un fenomen interesant în zilele noastre!” Daniel David, mesaj pentru părinți și profesori: „Creșterea inteligenței s-a cam oprit sau chiar e în regres”

Ministrul a evidențiat dificultățile financiare ale profesorilor debutanți, menționând că „nu poți aduce tineri buni în sistem cu un salariu de debutant care nu le permite să trăiască de pe o lună pe alta”.

El a subliniat că pentru a atrage și menține cadre didactice competente, este esențială o remunerare adecvată, corelată cu performanța.Edupedu.ro

În ceea ce privește evaluarea performanței, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că profesorii vor fi evaluați anual printr-o platformă online, care va analiza performanța elevilor și va include feedback de la colegi și directori. Scopul este ca plata profesorilor să fie corelată cu performanța actului de educație. 

Daniel David: „Trebuie mărit salariul”

„Noi trebuie să schimbăm rolul profesorului în societate. Altfel spus, trebuie mărit salariul. Evident că mărirea salariului nu vine pur și simplu. Trebuie să vină cu standarde minimale de performanță, trebuie să vină cu indicatori de performanță, cu asumarea responsabilității.

Dar nu poți aduce tineri buni în sistem cu un salariu de debutant care nu-le permite să trăiască de pe o lună pe alta, mai ales un tânăr care, dacă vine în sistem, este în faza în care are nevoie să-și facă o familie, o casă. Ori tu vii să faci ce? Cu un salariu care nu-ți permite să trăiești de pe o lună pe alta.

Deci, astea sunt lucruri care trebuie abordate frontal, direct și să dăm un răspuns. Vrei să schimbi educația? Vrei să nu mai avem 40-42% analfabetism funcțional? Toate aceste lucruri pe care le-am spus trebuie schimbate. Unele se pot schimba fără bani, altele costă”, a spus Daniel David.

Totuși, ministrul Daniel David a exprimat rezerve față de această abordare, argumentând că evaluarea profesorilor ar trebui să fie echitabilă și să țină cont de contextul în care aceștia își desfășoară activitatea.

Oficialul a propus ca veniturile suplimentare pentru profesori să fie acordate în funcție de doi indicatori principali: implicarea în zone defavorizate și activitatea incluzivă, precum și rezultatele obținute de elevi, cum ar fi promovarea la examenele naționale și participarea la olimpiade. 

Această propunere vizează crearea unui sistem de salarizare care să recompenseze performanța reală și implicarea profesorilor, contribuind astfel la îmbunătățirea calității educației în România, potrivit Edupedu.ro.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Educatie

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite

Comper Matematică 2025. Prof. Claudia Chiru: „Subiectele au fost cât pentru două săptămâni de lucru. De ce așa? Ce învățător/profesor a gândit astfel?” / VIDEO

„Apare un fenomen interesant în zilele noastre!” Daniel David, mesaj pentru părinți și profesori: „Creșterea inteligenței s-a cam oprit sau chiar e în regres”

„Cea mai periculoasă” expresie în relația părinte - copil! Expert parenting: „Am studiat reacțiile a peste 200 de copii și am observat cum aceste două cuvinte provoacă efecte dezastruoase”

O învățătoare trage un semnal de alarmă: „Unii părinți ignoră complet igiena copiilor! Nu le spală părul, nu le taie unghiile, iar cutiile de pachețel sunt murdare”

pixel