Daniela Gavankar, avertisment pentru mamele supraprotectoare: „Copilul nu vrea să cadă, nu vrea să ia notă mică, nu vrea să fie problemă! Să-l lăsăm să facă lucruri singur!” / VIDEO
Data publicării:
În cadrul emisiunii Părinți Prezenți, moderatoarea Loredana Iriciuc, redactor-șef ParintisiPitici.ro, a vorbit cu Daniela Gavankar, psiholog și profesor universitar, despre mamele care tind să fie supraprotectoare.

„Unele mame tind să fie supraprotectoare din dorința de a oferi siguranță. Ce impact are această atitudine asupra copilului pe termen lung?” a întrebat Loredana Iriciuc.

Daniela Gavankar susține că supraprotecția duce, în mod inevitabil, la dependența copilului de mamă, un fenomen care poate afecta semnificativ dezvoltarea sa personală și socială.

„Primul și cel mai rapid lucru care se vede este legat de dependența copiilor de ele. Ce înseamnă asta? Înseamnă că nu se descurcă singur. Ce înseamnă asta? Înseamnă că rămâne în urma celorlalți și rămâne agățat de mamă, explică Daniela Gavankar la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro. Această dependență interferează cu abilitatea copilului de a se adapta și de a face față provocărilor cotidiene.

Citește și Mama autoritară vs. mama permisivă. Daniela Gavankar: „Ești MAMĂ sau MĂMICĂ! Ar trebui să pendulăm între acestea două” / VIDEO

Daniela Gavankar: „Copilul nu vrea să cadă, copilul nu vrea să ia notă mică, copilul nu vrea să fie copil problemă”

SURSA FOTO: freepik.com @falconarts

Specialista subliniază că fiecare copil, în mod natural, își dorește să reușească.

„Toți părinții ar trebui să înțeleagă că în momentul în care un copil se naște, dacă nu are o dizabilitate, dacă nu are o o problemă care să-l incapaciteze în vreun fel, copilul ăla vrea să reușească.

Copilul nu vrea să cadă, copilul nu vrea să ia notă mică, copilul nu vrea să fie copil problemă. Și atunci e atât de important să avem încredere în copii, e atât de important să-i lăsăm să facă lucruri singuri, a mai adăugat Daniela Gavankar.

Vezi și „Nu stricăm copiii cu prea multă iubire!” Psihologul Daniela Gavankar, despre adevăratele nevoi ale celor mici: „E un mit, o credință greșită!” / VIDEO

Autonomia copilului – cheia succesului

SURSA FOTO: freepik.com @volody10

Un aspect esențial pentru dezvoltarea autonomiei copilului este încurajarea acestuia să-și asume responsabilități, chiar de la vârste fragede. 

„E foarte important să-l lași pe un copil să-și care bagajul. Chiar e o regulă, de exemplu, la schi îți cari echipamentul singur. Sau când un copil vrea el ceva anume să-și ia de acasă, să-și care singur ghiozdanul, să se ocupe de lucrurile de care el poate”, mai subliniază Daniela Gavankar.

Aceste mici gesturi le consolidează încrederea în sine și îi învață să fie responsabili.

Supraprotecția – o nevoie a părinților, nu a copiilor

SURSA FOTO: freepik.com @photoikigai

Psihologul atrage atenția asupra unei realități mai puțin discutate: supraprotecția este, adesea, o nevoie a părinților, mai ales a mamelor, de a-și găsi un sens în viață prin rolul lor de îngrijitori.

„Se întâmplă de multe ori ca mamele să-și găsească ele însăși motivația vieții lor prin a îngriji copilul și atunci au nevoie de copil care să fie dependent și care să aibă foarte mult nevoie de ele și atunci vor perpetua și nu-i vor lăsa pe copii să se descurce singuri”, susține Daniela Gavankar.

Unele mame nu pot renunța la control și nu au încredere în alte persoane sau chiar în capacitățile copiilor lor, ceea ce duce la imposibilitatea de a se detașa, chiar și pentru câteva ore. Această lipsă de încredere și nevoia constantă de a fi implicate interferează cu șansa copilului de a se dezvolta în mod independent.

„Sunt mame care nu pot să stea departe de copii, nu pot să îi lase pe copii nici măcar câteva ore cu cineva și nu pentru că copilul nu s-ar descurca, dar pentru că ele nu pot să stea departe, nu pot să lase controlul, nu au încredere în ceilalți și atunci se perpetuează această dependență între mamă și copil, conchide Daniela Gavankar.

URMĂRIȚI EMISIUNEA PĂRINȚI PREZENȚI INTEGRAL: 

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Părintele Vasile Ioana: „Nu trata copilul ca pe un fraier”

Viața noastră de părinți este constant sub lupa...


Top citite
De la cine moștenesc copiii cea mai mare parte a inteligenței lor? Cercetările recente arată cine contribuie decisiv / FOTO: freepik.com @
AntonyGridin

De la cine moștenesc copiii cea mai mare parte a inteligenței lor? Cercetările recente arată cine contribuie decisiv

Cum ajung copiii să fie răi cu părinții lor? Tiparele comportamentale în parenting care deteriorează relația, explicate de un psiholog / FOTO: freepik.com @EyeEm

Cum ajung copiii să fie răi cu părinții lor? Tiparele comportamentale în parenting care deteriorează relația, explicate de un psiholog

Două metode pentru a crește copii puternici mental, potrivit psihologilor: „Le vor deschide drumul spre succes în viață” / FOTO: freepik.com @The Yuri Arcurs Collection

Două metode pentru a crește copii puternici mental, potrivit psihologilor: „Le vor deschide drumul spre succes în viață”

Cele 8 trăsături de personalitate pe care le au părinții buni, explicate de psihologul Sheryl Zegler: cum să crești un copil echilibrat și fericit / FOTO: freepik.com @mockupdaddy-com

Cele 8 trăsături de personalitate pe care le au părinții buni, explicate de psihologul Sheryl Zegler: cum să crești un copil echilibrat și fericit

pixel