De ce apar probleme la picioarele copiilor în timpul iernii? Explicațiile unui podolog și soluțiile recomandate
Data publicării:
De la simple degerături sau infecții fungice până la modificări posturale și dureri, frigul poate provoca un disconfort semnificativ copiilor. Un specialist explică măsurile preventive care ar trebui luate.

Mulți părinți consideră, în mod eronat, că problemele picioarelor sunt mai frecvente vara, din cauza expunerii la ciuperci și alte infecții de la piscine.

Totuși, iarna pot apărea diverse afecțiuni care necesită atenție, deoarece frigul poate determina copiii să-și schimbe modul de mers pentru a evita durerea.

„Această schimbare a modului de mers poate genera modificări ale tiparului de mișcare, provocând dureri, disconfort și alte probleme care nu existau anterior”, avertizează Irene García Garrido, podolog specializat în posturologie și director al clinicii Podologia García din Sevilla, conform hola.com.

Măsuri preventive

Pentru a preveni aceste probleme, specialistul recomandă includerea unor exerciții simple pentru picioare, precum întinderile, care ajută la întărirea mușchilor și la creșterea flexibilității.

SURSA FOTO: freepik.com @kristina_igumnova

Cauzele problemelor picioarelor la frig

Problemele picioarelor copiilor iarna sau agravarea unor afecțiuni existente pot avea mai multe cauze:

Tensiunea musculară și ligamentară

Frigul determină tensionarea mușchilor și ligamentelor, ceea ce „poate provoca disconfort și dureri, mai ales dacă tensiunea este excesivă”, explică Irene García Garrido.

Îngustarea vaselor de sânge

Vasoconstricția (îngustarea vaselor de sânge din cauza frigului) încetinește circulația sanguină. Acest fenomen „poate genera o senzație de greutate și, în cazuri severe, dureri”, subliniază specialistul.

Deshidratarea pielii

Din cauza vasoconstricției, pielea devine mai uscată și mai puțin elastică, ceea ce favorizează apariția rănilor și veziculelor. „Aceste leziuni creează o poartă de intrare pentru infecțiile cutanate”, avertizează podologul.

Scăderea nivelului de activitate

„Copiii tind să fie mai puțin activi pe timp de frig, iar lipsa mișcării agravează rigiditatea și disconfortul muscular”, explică García Garrido.

Frigul iernii nu doar că aduce riscuri pentru sănătatea generală a copiilor, dar poate influența și sănătatea picioarelor lor. Introducerea unor obiceiuri simple, precum exercițiile regulate pentru picioare și menținerea pielii hidratate, poate preveni multe dintre aceste probleme.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Știi ce este și cum funcționează „dieta iubirii”?

Numele „dieta iubirii” poate, prin denumire, să ducă la...


Top citite
Ce este mai important să-ți înveți copilul decât să spună „mulțumesc”. Psiholog: „Așa trebuie să-ți educi micuțul pentru a trăi mai fericit!” / FOTO: freepik.com @olyakomarova

Ce este mai important să-ți înveți copilul decât să spună „mulțumesc”. Psiholog: „Așa trebuie să-ți educi micuțul pentru a trăi mai fericit!”

Copiii mici care vor să facă totul singuri. Ce spun cercetătorii? „Părinții care încurajează autonomia contribuie la succesul lor pe termen lung” / FOTO: freepik.com @b1lyk

Copiii mici care vor să facă totul singuri. Ce spun cercetătorii? „Părinții care încurajează autonomia contribuie la succesul lor pe termen lung”

Foto: Freepik @cookie_studio

7 obiceiuri de aur. Secretele celor mai de succes copii

Bunicii din generația Boomer NU sunt de acord cu parentingul blând: „Copiii devin prea sensibili!”. Argumentele științifice care dovedesc contrariul / FOTO: freepik.com @SkelDry

Bunicii din generația Boomer NU sunt de acord cu parentingul blând: „Copiii devin prea sensibili!”. Argumentele științifice care dovedesc contrariul

pixel