De ce ar trebui să lăsați copiii să aibă timp să se plictisească. „Nu este doar recomandabil, ar trebui să fie obligatoriu”
Data actualizării:
Data publicării:
A lăsa copiii să se plictisească este un mod foarte simplu și, mai presus de toate, foarte eficient de a consolida abilitățile esențiale în dezvoltarea lor.

Adulții, copiii și adolescenții visează tot anul la vacanța de vară. Este perioada cea mai ideală pentru a ne odihni, pentru a face ceea ce ne place cel mai mult (sau pentru a nu face și nimic); pe scurt, o deconectare necesară pentru toată lumea și, cu toate acestea, uneori insistăm ca ai noștri copii să rămână activi.

Uneori cu teme sau activități de consolidare școlară, dar mai ales cu mii de planuri pe care le organizăm pentru ei și care, deși pot fi distractive și amuzante, le ocupă aproape întreaga zi. „Nu este doar recomandabil, ar trebui să fie obligatoriu”, spune Raquel Torres, coach familial (raqueltorrescoachfamiliar.com).

Motivul este că „atunci când copiii și adolescenții nu au nimic de făcut, intervine plictiseala și aceasta le dezvoltă creativitatea și imaginația”. Acesta este momentul în care li se oferă posibilitatea de a inventa jocuri, meșteșuguri, povești și povestiri și de a le proiecta în felul lor.

Sursa foto: freepik.com@EyeEm

Motive pentru care ar trebui să-i lăsăm pe copii să nu facă nimic

Cel anterior, de a le crea posibilitatea de a da frâu liber imaginației și inventivității, este cel mai puternic motiv pentru a nu structura tot timpul copiilor noștri în vacanța de vară, dar nu este singurul. Torres enumeră și alte motive cărora familiile ar trebui să le acorde importanța pe care o merită:

Odihna și recuperarea. Ei au petrecut un an școlar plin de teme, activități extrașcolare, sport etc. Au nevoie de o pauză pentru a se reface.

Învață să își gestioneze timpul. Deoarece copiii nu sunt supuși unor orare, au autonomia de a-l gestiona în felul lor, ceea ce le oferă independență și descoperirea de sine a abilităților lor.

Reducerea stresului. Un program încărcat și inflexibil poate crea stres și anxietate pentru copii. Timpul liber le permite să se relaxeze și să treacă de la o zi la alta.

Întărirea relațiilor de familie. Timpul, deoarece nu este supus unui program fix, permite activități spontane împreună, cum ar fi plimbări, sporturi și jocuri. Acest lucru duce la mai multe legături familiale.

Dezvoltarea abilităților sociale. Atunci când copiii se întâlnesc unii cu alții, fără monitori și activități structurate, le permite să coopereze, să negocieze și să exerseze empatia.

Când copiii și adolescenții nu au timp liber nici măcar vara

Posibilitatea de a se opri și chiar de a se plictisi este esențială pentru creierul copilului și adolescentului. De asemenea, este adevărat că oferirea acestei posibilități copiilor noștri depinde și de nevoile familiei în sine, deoarece uneori nu există altă opțiune decât să le structurăm vacanțele în timp ce părinții continuă să lucreze.

Pe de altă parte, intră în joc nevoile copilului; fie din cauza vârstei, fie pentru că trebuie să lucreze la anumite abilități sau să consolideze materiile școlare, acesta poate fi obligat să își organizeze timpul mai mult decât ar fi de dorit. Fiecare caz în parte trebuie întotdeauna evaluat și trebuie analizate avantajele și dezavantajele.

În acest sens, Raquel Torres îi liniștește pe familiile care, dintr-un motiv sau altul, organizează timpul liber al copiilor lor în timpul verii, deoarece evidențiază nu numai implicațiile negative ale acestei situații, ci și pe cele pozitive:

Implicații pozitive:

Siguranța și supravegherea.

De cele mai multe ori, această structurare a timpului liber al copiilor noștri presupune înscrierea lor în tabere de vară. În aceste cazuri, fiind în activități structurate cu monitori, copiii se simt în siguranță pentru că au limite și, în același timp, „mama și tatăl se simt relaxați și calmi pentru că copiii lor sunt în siguranță și distrați”.

Oportunități de a-și face prieteni.

Deoarece aceste tabere sau activități sunt diferite de cele din timpul iernii, de cele mai multe ori ei întâlnesc copii noi, ceea ce le permite să socializeze și să își extindă cercul de prieteni. Este o ocazie perfectă de a-și dezvolta sau de a-și îmbunătăți abilitățile sociale.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare

Fondul clasei NU este legal: Acestea sunt sancțiunile

În România, colectarea de fonduri de la părinți pentru...



Cele mai noi articole

Bebelușii pot avea coșmaruri? Tot ce trebuie să știți!

Cum să înțelegeți ce perturbă somnul bebelușului în...

Numele de fetiță care este plin de eleganță și mister

Dacă urmează să ai o fetiță, iată ce semnificație are...


Top citite
Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!” / FOTO: freepik.com @prostooleh

Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!”

Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!” / FOTO: freepik.com @dotshock

Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!”

Foto: Freepik@pressfoto

Contractul Educațional: Este obligatorie semnarea lui? Ce se întâmplă dacă refuzi? Avocat Cuculis, sfaturi pentru părinți

Cum să crești un copil independent: Stilul de parenting care susține autonomia. Expert: „Privește în viitor și imaginează-ți adultul care își spală singur rufele sau care a rezolvat un conflict” / FOTO: freepik.com @bristekjegor

Cum să crești un copil independent: Stilul de parenting care susține autonomia. Expert: „Privește în viitor și imaginează-ți adultul care își spală singur rufele sau care a rezolvat un conflict”

pixel