Tot ce trebuie să știi despre răceală, gripă și alte afecțiuni respiratorii la copii - Conf. Dr. Gh. Jugulete
În urmă cu doi ani, Dr. Uma Pisharody a făcut valuri când a militat cu succes pentru eliminarea sucurilor din meniul pentru copii al spitalului său.
Astfel, ea a devenit primul medic din care a eliminat sucul din meniul unui spital.
Pentru Dr. Pisharody, a fost o decizie simplă.
Ea le spunea copiilor care sufereau de tulburări metabolice să reducă consumul de fructoză și suc, dar acestea erau încă servite la centrul de tratament.
Dr. Pisharody rămâne un membru activ al comunității sale, unde instruiește alte cadre medicale cu privire la pericolele unei diete bogate în fructoză.
Sursa foto: pexels@Oleksandr P
Potrivit specialistului, zahărul din suc, chiar și din sucul de fructe 100%, este foarte asemănător cu modul în care consider zahărul din sifon sau din băuturile îndulcite cu zahăr.
Toate aceste băuturi conțin cantități excesive de „zahăr liber”, care descrie zahărul care nu este legat de fibre.
Este important să ne amintim cât zahăr liber este prezent într-o singură porție de suc de fructe 100%.
Gândiți-vă că opt uncii de suc de mere 100% au la fel de mult zahăr ca opt uncii de cola!
Afectează ficatul
În ultimele două decenii, gastroenterologii pediatri au observat o creștere spectaculoasă a numărului de copii care dezvoltă o boală periculoasă a ficatului, care odinioară era întâlnită în special la adulții care sufereau de alcoolism cronic.
Deoarece această boală se dezvoltă la copii (și adulți) care nu au consumat niciodată alcool, ea a fost denumită „boala ficatului gras nealcoolic” (NAFLD).
Tot mai multe dovezi au asociat consumul excesiv de zahăr (în special molecula fructoză) cu NAFLD 4-6.
Sursa foto: pexels@Pavel Danilyuk
Cantitatea relativ mică de fructoză care se găsește în fructele integrale este inofensivă, în cazul unei diete echilibrate.
Aceasta deoarece fructele întregi conțin și fibre. Stratul protector de fibre (care se pulverizează atunci când fructele sunt transformate în suc) împiedică fructoza să fie absorbită prea rapid.
În plus, un copil nu consumă de obicei mai mult de una sau două porții de fructe la un moment dat, mestecând și înghițind încet și treptat.
Afectează metabolismul
Sursa foto: pexels.com@Tima Miroshnichenko
Zahărul găsit în fructe provine din două molecule: fructoză și glucoză.
În timp ce glucoza poate fi utilizată de fiecare celulă din corpul nostru, furnizând energie, cea mai mare parte a fructozei pe care o ingerăm și o absorbim este utilizată exclusiv de ficat.
Cercetările arată că absorbția excesivă de fructoză de către ficat conduce la efecte metabolice nocive, cum ar fi rezistența la insulină și bolile cardiovasculare.
Cea mai bună alternativă este, desigur, apa. Este important să vă obișnuiți copiii să apeleze la apă atunci când le este sete (în loc de o băutură zaharoasă).
O modalitate ușoară de a face acest lucru este să le oferiți o sticlă sau o cană de apă reutilizabilă și distractivă.
Dacă recipientul are pe el personajul lor preferat din desene animate, vor fi mai interesați să se rehidrateze.
Cea mai bună modalitate de a-i determina să se abțină la apă este să dați un exemplu. Dacă bei apă la mesele în familie și porți cu tine propria sticlă de apă, îi vei inspira să facă și ei la fel.
Pentru a face apa mai aromată, o puteți infuza cu fructe de pădure, citrice sau castraveți, potrivit Helloyumi.com.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Sănătatea copiilor este o...
Strabismul (ochi strâmbi) este...
Atunci când ne gândim la un copil care se bâlbâie, este...
Fiecare mamă își dorește ca...