Alimentația care poate modela viitorul emoțional al bebelușului
Data actualizării:
Data publicării:
Raluca Panțiru
Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Alimentatie si nutritie
Sarcina este o perioadă în care alimentația joacă un rol esențial pentru sănătatea mamei și dezvoltarea optimă a fătului. 

În acest context, peștele și fructele de mare reprezintă surse valoroase de nutrienți care pot avea efecte pozitive asupra dezvoltării cognitive și emoționale a bebelușului.

SURSA FOTO:  freepik.com@flowo

Citește și Riscul pe care puține mame îl cunosc: hemoragia postpartum

Deși în trecut au existat îngrijorări legate de consumul acestor alimente din cauza riscului de contaminare, studiile recente arată că, atunci când sunt consumate în cantități moderate și preparate corespunzător, ele pot aduce numeroase beneficii pentru dezvoltarea copilului.

Beneficiile consumului de pește și fructe de mare în timpul sarcinii asupra dezvoltării emoționale și cognitive a copilului.

Ce au constatat cercetătorii

Analizând 40 de studii, cercetătorii au constatat că includerea acestor alimente în cantitățile recomandate (aproximativ 225–340 g pe săptămână) poate îmbunătăți dezvoltarea emoțională, socială și comportamentală a copiilor, cu posibile efecte pozitive și asupra aspectelor cognitive.

În trecut, preocupările legate de consumul de pește și fructe de mare în timpul sarcinii se concentrau pe riscurile asociate cu mercurul și contaminarea bacteriană, în special în cazul consumului de pește crud.

 

Citește și Efectele stresului matern în sarcină asupra sănătății bebelușului

Cu toate acestea, dovezile recente sugerează că acești nutrienți esențiali pot juca un rol important în dezvoltarea creierului fetal.

Un studiu publicat în American Journal of Epidemiology a evaluat impactul consumului de pește asupra dezvoltării neuropsihologice a copiilor. Rezultatele au arătat că un consum de aproximativ 600 g de pește pe săptămână (echivalentul a trei-patru porții) poate fi asociat cu îmbunătățiri în scorurile cognitive și o reducere a simptomelor de autism.

De asemenea, cercetările sugerează că consumul de pește în primul trimestru de sarcină poate avea un impact mai semnificativ asupra dezvoltării neurologice a copilului.

 

Vezi și Nu doar moștenirea genetică contează: ce influență are mama asupra greutății copilului

În ceea ce privește fructele de mare, acestea sunt o sursă valoroasă de nutrienți precum proteine, calciu, fier, zinc și iod, esențiali pentru dezvoltarea fetală. Cu toate acestea, este important ca acestea să fie consumate bine gătite pentru a evita riscurile asociate cu bacteriile și paraziții.

Includerea peștelui și fructelor de mare în dieta femeilor însărcinate, în cantitățile recomandate și cu precauțiile necesare, poate contribui la dezvoltarea sănătoasă a copilului, susținând atât sănătatea emoțională, cât și cea cognitivă.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Articole similare

Gustările aparent inofensive care le pot face rău copiilor

Mulți părinți oferă copiilor gustări favorit, aparent...



Cele mai noi articole

Top citite

Ilie Bolojan, după întâlnirea cu reprezentanții sindicatelor din învățământ: „Va fi mai multă muncă pentru aceeași bani. Aceasta este realitatea”

„Protestele vor lua amploare după ce începe școala!” Simion Hăncescu, după ce s-a întâlnit cu Ilie Bolojan: „Să se gândească foarte bine la consecințele care vor urma!”

Sorin Ion, secretar de stat în ministerul Educației: „Creșterea normei didactice aduce disconfort și pentru noi, nu doar pentru profesori”

Sorin Grindeanu: „Măsurile din educație trebuie regândite”

pixel