De ce copiilor le plac atât de mult ascunzătorile și bârlogurile (și de ce ar trebui încurajați)
Data actualizării:
Data publicării:
Ascunzătoarele și bârlogurile sunt o parte intrinsecă a jocului copiilor: oferă multe beneficii pentru dezvoltarea creativă și cognitivă a băieților și fetelor, deoarece promovează autonomia și reprezintă un refugiu emoțional.

Bârlogul este un element esențial pentru buna dezvoltare a copiilor. Această ascunzătoare pe care majoritatea copiilor o crează reprezintă un spațiu sigur și un mediu intim în care să exploreze lumea departe de ochii adulților ațintiți asupra lor. Bârlogul este pentru copii și un loc primitor pentru a-și  asculta și a-și analiza emoțiile în mod independent.

Așadar,  ascunderea este una dintre cele mai iubite activități de către cei mici și părinții ar trebui să încurajeze acest tip de joacă chiar dacă din punct de vedere al ordinii și curațeniei în casă, vizual acest bârlog ar putea deranja. Haideți să descoprim prinicpalele motive pentru care nu ar trebui să interferați cu acest joc al copilului dvoastră.

Nevoia de a explora

Nevoia de a explora în intimitate dar în același timp să se simtă protejat este atât de mare încât copilul va transforma masa sau canapeaua cu ajutorul unui cearșaf într-un veritabil bârlog, ascuns de ochii critici ai părinților.

Băieții și fetele au o curiozitate înnăscută și sunt mânați de o dorință ancestrală și naturală de a explora lumea din jurul lor. Ascunzătoarele și bârlogurile le oferă un loc sigur unde pot explora, descoperi și experimenta fără restricții. Explorarea liberă rezultată îi ajută să dezvolte abilități cognitive importante și stimulează imaginația și creativitatea în același timp.

Jocul simbolic de rol

Jocul în ascunzișuri și vizuini promovează adesea jocul de simulare, care este crucial pentru dezvoltarea cognitivă a copiilor. În timpul jocului de rol, copiii pot atribui diferite semnificații obiectelor și situațiilor, îmbunătățindu-și astfel abilitățile de gândire abstractă și capacitatea de a se pune în alte situații, în locul altora.

Autonomie

În același timp, bârlogul și ascunzișurile oferă un loc intim și sigur, personal și special, care îi face pe copii să se simtă protejați, departe de ochii lumii exterioare. Această senzație care îi asaltează în bârlog are un dublu sens:

Le permite să experimenteze timpul petrecut singuri cu ei înșiși, în pace și intimitate, util pentru a deveni autonomi emoțional și oferă, lucru care nu trebuie subestimat, un refugiu emoțional pentru momentele de tensiune și stres. Fiecare are nevoie de propriul spațiu în momente de dificultate: chiar și copiii.

Îi oferă posibilitatea de a construi ceva independent, luând decizii, rezolvând probleme structurale și lucrând la ceva în mod independent.

Socializare

În cele din urmă, chiar dacă ascunzătoarele pot fi spații solitare, copiii își invită adesea prietenii să li se alăture, poate pentru a le construi împreună. Acest aspect nu este banal: bârlogul încurajează și socializarea, împărtășirea și colaborarea.

Prin urmare, construirea unei ascunzătoare cu prietenii poate întări legăturile și poate învăța abilități sociale importante.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Metode si tehnici
Tagurile articolului: ascunzitoare  copii  joc  socializare 

Articole similare


Cele mai noi articole

Cum ar trebui să se desfășoare conversațiile cu copiii mici

Conversațiile cu copiii mici sunt esențiale pentru...

7 mici obiceiuri care te vor face o persoană mai interesantă

Toată lumea își dorește să fie percepută ca o persoană...


Top citite
Lecțiile de maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Lecțiile de bune maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung”

Foto: Freepik@freepk

Aceasta este vârsta ideală pentru a-l învăța pe copil o limbă străină

De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor! / FOTO: freepik.com @sheremetaphoto

De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor!

Foto: Freepik@prostooleh

Semne că ai fost un părinte bun. Carl Rogers, psiholog: „Acesta este singurul lucru care contează cu adevărat”

pixel