De ce încercarea de a crește copii „buni” este o mare greșeală
Data actualizării:
Data publicării:
Toți părinții vor ca ai lor copii să fie buni, dar s-ar putea să creșteți un mofturos!

Este posibil ca noi să fi fost unul dintre acei copii crescuți pentru a fi „buni” care a devenit unul dintre acei adulți care se luptă cu plăcerea oamenilor și cu limitele personale.

Și s-ar putea să fii epuizat de o viață în care te-ai conformat și te-ai simțit nevăzut și neauzit.

Deși nu este neapărat o greșeală să încerci să crești copii „buni”, depinde de cum definești „bun”.

Sursa foto: freepik@freepik

Cum definiți un copil „bun”?

Unii părinți pot defini „bun” ca fiind bine educat, ascultător și care respectă regulile. Alții pot include bunătatea, compasiunea și respectul față de ceilalți.

Devine o greșeală atunci când copiii buni învață să se conformeze dorințelor altora, în ciuda faptului că simt că nu este corect sau rezonabil și că ar putea fi chiar dăunător.

Devine o greșeală atunci când copiii cred că figurile de autoritate trebuie să fie urmate indiferent de gândurile și sentimentele lor. 

Acești copii cresc vulnerabili, se profită de ei și dezvoltă o stimă de sine scăzută.

Devine o greșeală atunci când copiii nu știu cine sunt, nu au încredere în ei înșiși și nu au încredere să se ridice și să vorbească în fața colegilor, a părinților și a altor adulți. 

Confundăm a fi bun cu a fi politicos?

Poate ați auzit spunându-se că nu contează ce spui, ci cum o spui.

Dacă scopul este ca al tău copil să aibă un sentiment puternic de sine, o stimă sănătoasă și să îi respecte pe ceilalți - învățați-l că poate spune nu, să nu fie de acord și să plece fără a fi nepoliticos.  

Dacă dorința ta este ca el să se ridice la înălțimea așteptărilor tale, învață-l să comunice cu amabilitate și respect, indiferent de situație.

Există o diferență între a fi asertiv și sincer cu sine însuși și a fi „rău”. A spune „nu” sau a nu fi de acord cu cineva nu trebuie să fie nepoliticos sau urât.

Comportamentul sau modul în care își afirmă opinia sau decizia este o alegere, iar asta este ceea ce este bun sau rău.

Asigurați-vă, de asemenea, că ei știu că a nu aborda o problemă - evitarea - contribuie la un conflict continuu și, adesea, la creșterea anxietății până când este rezolvată.

Vezi și „Sunt bunicii o influență bună asupra copiilor tăi? Iată ce spun specialiștii”

Toți copiii trebuie să fie în siguranță, să se simtă iubiți și acceptați. A pune dorințele și nevoile altora înaintea lor ca strategie de succes poate funcționa pentru o vreme, dar devine dăunător.

A face acest lucru în mod continuu va avea un impact negativ asupra dezvoltării lor generale.

În timp ce poate deveni un as în evitarea conflictelor, conflictul său interior mocnește și fierbe, provocând haos în viața sa. Se pot îmbolnăvi, creându-și obiceiuri nesănătoase care durează până la vârsta adultă.

Relațiile, performanța sau studiile pot avea de suferit.

Toată lumea are o anumită teamă de respingere, abandon și judecată. Toată lumea tânjește după aprobare și admirație.

Iar cei cărora le pasă prea mult de ceea ce cred oamenii vor spune „da” chiar și atunci când sunt stresați, iar când cineva le spune „sari”, ei întreabă „cât de sus?

Totul a început cu definițiile și așteptările părinților lor și cu propriile interpretări ale faptului de a fi „bun”. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Parenting

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Efectul Mozart, dezmințit de mai multe studii! Cercetători: „Nu trebuie să ne așteptăm ca simpla ascultare a muzicii să ne facă copiii mai deștepți!” / FOTO: freepik.com @kegfire5

Efectul Mozart, dezmințit de mai multe studii! Cercetători: „Nu trebuie să ne așteptăm ca simpla ascultare a muzicii să ne facă copiii mai deștepți!”

Cercetare Harvard despre „creierul rezilient” la copii: „Părinții pot construi rezistența la orice vârstă, însă cu cât e mai devreme, cu atât e mai bine” / FOTO: freepik.com @Petro Seniv 888

Cercetare Harvard despre „creierul rezilient” la copii: „Părinții pot construi rezistența la orice vârstă, însă cu cât e mai devreme, cu atât e mai bine”

Foto: Freepik @proostoleh

Vârsta la care se poate identifica ce talent are un copil

Parentingul românesc vs cel englez. Bianca Andreica „Suntem genul de părinți care vrem să le facem singuri pe toate. Ne bucurăm de ajutorul ocazional, însă îl refuzăm pe cel permanent” / FOTO: Instagram@BiancaAndreica

Parentingul românesc vs cel englez. Bianca Andreica: „Suntem genul de părinți care vrem să le facem singuri pe toate. Ne bucurăm de ajutorul ocazional, însă îl refuzăm pe cel permanent”

pixel