Cele mai frecvente expresii folosite de mame în timpul nașterii. Moașă: „Nu trebuie să vă cereți scuze, aceste aspecte nu contează!”
Paștele reprezintă una dintre cele mai semnificative sărbători ale creștinătății, simbolizând Învierea și biruința vieții asupra morții. În această perioadă, fiecare dintre noi ține în mână și în inimă o lumânare, ca simbol al luminii care învinge întunericul păcatului. De asemenea, Paștele marchează o perioadă de renaștere și reînnoire, când casele și gospodăriile sunt primenite prin curățenie generală.
Se spune că „Paștele nu vine în casele necurățate", așa că fiecare gospodărie strălucește de curățenie în această săptămână. Masa pascală este un moment deosebit de important, iar membrii familiei încep cu un obicei tradițional de purificare, spălându-se cu apă în care au fost puse ouă roșii, simbol al sănătății și prosperității. Cina este un prilej de bucurie și comuniune, începând cu mâncărurile sfințite aduse de la biserică și continuând cu delicatesele tradiționale precum pasca, mielul și ouăle roșii, nelipsite de pe masa de Paști.
Citește și Legenda iepurașului de Paște. Care este legătura acestuia cu sărbătoarea creștină?
Începutul sezonului mieilor de primăvară coincide cu Paștele, o sărbătoare creștină care sărbătorește învierea lui Iisus Hristos. Fiind una dintre cele mai mari sărbători creștine, multe culturi alimentare au rețete speciale de Paște cu miel, iar vânzările de carne tind să crească în zilele premergătoare vacanței de primăvară. În Grecia, de exemplu, mielul întreg este prăjit pentru a marca sfârșitul postului de 40 de zile cu carne și lactate din Postul Mare al Bisericii Ortodoxe Răsăritene.
Cu toate acestea, dincolo simpla carne, aromată, există o semnificație simbolică în spatele servirii mielului la mesele de Paște.
Mielul este un simbol semnificativ care apare în mod repetat în toate cărțile Bibliei, în special în Vechiul Testament, cu mult înainte de sosirea, răstignirea și întoarcerea lui Iisus. În fiecare apariție, de la Avraam și Isaac până la zugrăvirea sângelui mielului pe ușa de la primul Paște, mielul simbolizează sacrificiul și slujirea față de Dumnezeu. Fiind de credință iudaică, Ioan Botezătorul ar fi înțeles cu siguranță semnificația proclamării lui Iisus ca fiind „Mielul lui Dumnezeu". Ea are greutatea unei eventuale jertfe a lui Iisus pentru toate păcatele. Mielul, ca și Hristos, este, de asemenea, reprezentativ pentru puritate, bunătate și mântuire.
Mielul este un simbol care este întotdeauna asociat cu Isus. De fapt, acesta este întotdeauna comparat cu un miel blând și docil, care s-a sacrificat pentru toți oamenii.
Simbolismul mielului este, firește, mai complex și era deja prezent în Biblie înainte de apariția lui Iisus. De fapt, mielul a fost dintotdeauna cea mai pură și mai frumoasă victimă de sacrificiu, destinată să fie sacrificată ca jertfă pentru Dumnezeu.
În Noul Testament, figura lui Iisus se contopește cu cea a mielului. Ca și mielul sacrificat, Hristos se sacrifică pentru mântuirea omenirii și, ca și mielul, este nevinovat, pur.
Inocența și nevinovăția stau la baza simbolismului mielului în religia creștină. De fapt, acest animal îi reprezintă și pe apostoli și, în general, pe toți martirii.
Hristos este apoi înviat și în Învierea își cunoaște triumful. De aici și iconografia medievală a Mielului triumfător, reprezentat cu capul pe spate, privindu-și turma cu dragoste și atenție, iar copita dreaptă sprijinită pe emblema crucii, ca și cum ar chema pe oricine l-ar urma în călătoria sa de Credință și Mântuire.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Experții de la Universitatea...
Psihologul Luciano Montero...
Experții de la Universitatea...