„De ce nu funcționează parentingul modern?” Urania Cremene: „Am ajuns într-un punct în care părinții tremură în fața copiilor! Combinația ASTA este cheia”
Data publicării:
Urania Cremene, cea mai cunoscută expertă în parenting din România, a răspuns la o serie de întrebări importante pentru zilele noastre: cum arată un părinte echilibrat? Care este calea de echilibru prin care ne putem crește copiii în era digitală?

Urania Cremene, expert în parenting, a fost invitată în podcastul moderat de jurnalistul Mihai Morar, unde a abordat o temă de mare interes pentru părinți: parentingul modern.

Urania Cremene dezvăluie cele mai comune greșeli pe care le facem în creșterea copiilor în zilele noastre.

Ce înseamnă să fii specialist în parenting și de ce avem nevoie de unul pentru a ne îndeplini rolul de părinte?

Urania Cremene explică faptul că lumea părinților noștri nu mai există și că lumea de astăzi vine cu noi provocări. În același timp, putem evita greșelile pe care părinții noștri le-au făcut în educația noastră. 

„S-a demonstrat că parentingul permisiv pe modelul `faci tu ce vrei tu` nu are cum să funcționeze și la modul real. Nu are cum să funcționeze acest stil parental, pentru că un copil mic care tocmai este în plină antrenare a tot ceea ce reprezintă el: comportamente, atitudini, alegeri, abilități, valori pe care le învață, principii, el nu este capabil să ia decizii și să facă alegeri, este mult prea devreme.

Or părinții asta fac: Îl las să facă ce vrea și în felul ăsta va fi liber. Și după aia ajungem în punctul în care nu știu ce să mă mai fac (...)”,  a spus Urania Cremene în cadrul podcastului Fain &Simplu cu Mihai Morar.

„Lăsăm decizii prea mari la copii prea mici”

Urania Cremene susține faptul că noi, în calitate de părinți, trebuie să decidem pentru copiii noștri. Un copil nu decide câte dulciuri să fie în casă sau cât să stea la televizor. Sunt exemplele oferite de specialist.

„Lăsăm decizii prea mari la copii prea mici. Asta se întâmplă. Și nu are cum să funcționeze pentru că ei au nevoie de ghid, limite, structură, fermitate și de căldură, dar combinația aceasta este cheia.

Noi acum am trecut în extrema cealaltă cu totul. Adică s-a trecut de la un parenting autoritar la unul permisiv, iar acum s-a renunțat la parenting. Adultul părinte a renunțat la responsabilitatea lui de a crește o ființă mică, spunându-i NU.

Nu! Nu poți să mănânci câte dulciuri vrei tu! Nu a doua înghețată!

Am ajuns într-un punct în care adulții tremură în fața copiilor.

Copiii sunt cei care au telecomanda și adulții sunt cei care fac ce vrea copilul”, a mai explicat expertul în parenting.

Cum sunt copiii din noua generație

Trecerea bruscă de la un parenting autoritar la un parenting permisiv a condus la dezechilibre evidente în creșterea noilor generații. Generațiile de azi sunt mult mai fragile emoțional, lipsite de încredere în sine și reziliență în fața provocărilor, deconectate și parte a unei „culturi a lipsei de respect”.

Ce facem atunci când... nu mai știm ce să facem? În absența structurii, copiii depășesc limitele. Combinația-cheie? Blândețea și fermitatea.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Metode si tehnici

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / FOTO: freepik.com@ zinkevych

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ: „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / VIDEO

Lecțiile de maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Lecțiile de bune maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung”

Foto: Freepik@freepk

Aceasta este vârsta ideală pentru a-l învăța pe copil o limbă străină

Cuvintele părinților care demotivează copiii și le afectează viitorul. Experți în parenting: „Sunt mai periculoase decât par!” / FOTO: freepik.com @gerain0812

Cuvintele părinților care demotivează copiii și le afectează viitorul. Experți în parenting: „Sunt mai periculoase decât par!”

pixel