Peste 700.000 de români își celebrează onomastica în ziua de Crăciun: Crăciunică și Crăciunel se regăsesc printre cei sărbătoriți pe 25 decembrie
Chiar și în calitate de persoană care consideră sărutul una dintre distracțiile sale preferate, recunosc că nu m-am gândit niciodată prea mult sau profund la motivul pentru care a-mi pune gura pe o altă persoană îmi aduce atâta bucurie.
Cred că știm cu toții ce înseamnă sărutul, dar în caz că: sărutul este actul de a pune gura pe cineva sau pe ceva, de obicei ușor, uneori în mod repetat sau pentru o perioadă îndelungată.
Citește și Ce este sindromul colegului de cameră: semne că partenerul tău suferă de el, potrivit unui psiholog
De obicei, este vorba de două persoane care își pun buzele împreună.
Dar când majoritatea celorlalte specii de animale nu au același comportament, se pune întrebarea: cum au început oamenii să facă acest lucru și de ce continuăm?
Sursa foto: freepik.com@freepik
Ar fi ușor să presupunem că toată lumea sărută, dar de fapt nu este adevărat. Suzannah Weiss, sexolog rezident la Biird și educator sexual certificat AASECT, ne spune că „sărutul romantic nu este de fapt universal în cadrul speciei umane”.
Ea notează un studiu recent asupra a 168 de culturi, care a constatat că sărutul romantic sau sexual avea loc doar în 46%1 și explică faptul că „sărutul romantic și sexual era mai frecvent în locurile cu culturi mai complexe, cu mai multe clase sociale”.
Consemnările despre oameni care se sărută datează de aproximativ 4.500 de ani, de la primele scrieri cuneiforme umane, dar oamenii de știință bănuiesc că sărutul ar fi început încă de acum 100.000 de ani.
S-ar putea să fi fost un instrument biologic pentru a afla sistemul imunitar al unui potențial partener; Weiss spune că „saliva conține hormoni, precum și informații despre genele persoanei care indică cât de compatibile sunt sistemele voastre imunitare”.
Ea explică faptul că „există, de asemenea, cercetări care arată că societățile în care oamenii poartă mai multe haine sunt mai susceptibile de a practica sărutul.
Sărutul ar fi început, de asemenea, prin strămoșii noștri primate, ca metodă de a transporta mâncarea pre-mestecată de la mamă la copil. Acesta este un obicei folosit de multe specii.
În mod natural, bebelușii își folosesc gura pentru a alăpta, astfel încât hrănirea bebelușului prin contactul gură la gură ar fi putut fi un pas natural pe măsură ce bebelușul trecea de la laptele matern la mâncare.
Actul sărutului poate juca un rol important în alegerea partenerilor. Pe lângă faptul că ne oferă informații biologice, Weiss spune că „buzele sunt una dintre cele mai sensibile părți ale corpului, astfel încât să sărutăm pe cineva este o modalitate de a-l cunoaște mai bine”.
Deoarece oamenii au un simț al mirosului mai puțin puternic decât multe alte specii.
Sursa foto: freepik.com@freepik
Cunoscut drept hormonul iubirii, oxitocina este esențială pentru a ne ajuta să ne simțim legați unii de alții. Sărutul poate face ca organismul nostru să o creeze, dar acest lucru nu s-a dovedit a fi valabil pentru toate genurile.
Weiss explică: „un studiu a constatat că sărutul a crescut oxitocina - un hormon implicat în crearea de legături - la bărbați, dar nu și la femei”.
Ea adaugă că „oxitocina este de obicei eliberată în timpul unor activități precum îmbrățișarea și relațiile intime, deci dacă sărutul ar fi combinat cu aceste activități, probabil că ar elibera oxitocină”.
Chiar dacă nu s-a dovedit că declanșează eliberarea de oxitocină, sărutul are totuși beneficii psihologice și emoționale.
„Este o activitate intimă din punct de vedere fizic, astfel încât lasă pe cineva să știe că aveți un fel de atracție sau afecțiune pentru el”, notează Weiss, pentru verywellmind.com.
Sărutul este o modalitate de a cunoaște mai bine pe cineva. Sărutul poate elibera alți hormoni fericiți, precum serotonina și dopamina, și poate reduce nivelul de stres.
Publicitate
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Potrivit unui sondaj, unul din...
Nu există nicio modalitate mai...
Cristina este un nume care...