De ce uităm lucrurile pe care le-am căutat de o mie de ori pe internet: cum funcționează efectul Google
Data publicării:
Gândiți-vă la următoarea scenă: sunteți într-o conversație cu prietenii și apare o întrebare despre numele unui actor celebru. Vă luați telefonul, faceți o căutare pe Google și găsiți răspunsul în câteva secunde.

 Cu toate acestea, câteva zile mai târziu, vă dați seama că nu vă puteți aminti numele actorului.

De ce se întâmplă acest lucru? Răspunsul se află într-un fenomen numit „efectul Google”, un concept curios care ne arată cum omniprezența internetului ne modelează memoria, influențându-ne procesele cognitive. Cum funcționează efectul Google și cum să îl „contracarăm”? 

Ce este efectul Google?

Efectul Google, cunoscut și sub numele de „amnezie digitală”, este un termen inventat de psihologul Betsy Sparrow și colegii săi într-un studiu publicat în 2011 în revista Science. Acest efect descrie tendința noastră de a uita informațiile pe care le putem găsi cu ușurință pe internet.

Cu alte cuvinte, ne bazăm atât de mult pe Google și pe alte motoare de căutare încât nu simțim nevoia să păstrăm anumite fapte în memorie.

Cum funcționează memoria noastră și cum este ea influențată de efectul Google

Pentru a înțelege mai bine efectul Google, avem nevoie mai întâi de o prezentare generală a modului în care funcționează memoria noastră. Memoria umană poate fi împărțită în trei etape principale:

Codificarea: Acesta este procesul de transformare a informațiilor într-o formă care poate fi stocată în creier. Implică acordarea atenției și atribuirea de semnificații informațiilor.
Stocarea: Este procesul de menținere în timp a informațiilor codificate în creier. Informațiile pot fi stocate în memoria pe termen scurt sau lung.
Recuperarea: Procesul de accesare și recuperare a informațiilor stocate atunci când avem nevoie de ele.

Efectul Google influențează toate aceste etape ale memoriei, dar mai ales codificarea și stocarea. Și face acest lucru în felul următor:

1) Mai puțină nevoie de a memora

Atunci când știm că putem găsi informații pe Google în orice moment, este mai puțin probabil să ne chinuim să le codificăm profund în memorie.

2) Depindem de tehnologie pentru a ne aminti

Internetul acționează ca un fel de memorie externă. În loc să stocăm informații în creierul nostru, noi stocăm cunoștințele despre cum să găsim acele informații.

Acest lucru poate fi benefic, deoarece ne permite să eliberăm spațiu în memoria noastră pentru alte sarcini, dar înseamnă, de asemenea, că ne bazăm foarte mult pe tehnologie pentru a ne aminti.

3) Nu ne aprofundăm înțelegerea informațiilor.

Pe de altă parte, ușurința cu care putem accesa informații pe Google poate duce la o regăsire superficială.

Cu alte cuvinte, ne obișnuim să obținem răspunsuri rapide fără să aprofundăm înțelegerea informațiilor. Acest lucru sfârșește prin a ne limita capacitatea de a aplica și de a reține acele cunoștințe pe termen lung.

Cum să contracarăm efectul Google: trei acțiuni-cheie

Deși efectul Google este o consecință naturală a vieții în era digitală, există strategii pe care le putem adopta pentru a ne îmbunătăți memoria și a ne reduce dependența de internet:

Luați notițe de mână: Scrierea de mână mai degrabă decât tastarea poate ajuta la consolidarea memoriei și a înțelegerii.
Repetiția și practica: Repetarea informațiilor și exersarea recuperării lor ne ajută să ne îmbunătățim memoria pe termen lung.
Aprofundați-vă cunoștințele: În loc să căutați răspunsuri rapide, încercați să aprofundați subiectele care vă interesează pentru a dezvolta o înțelegere mai completă și mai durabilă. Veți vedea diferența!



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Educatie

Articole similare

DC Conducem: Lecţie de educaţie rutieră pentru copii

Titi Aur, instructor de conducere defensivă, vine cu...



Cele mai noi articole

Top citite
Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / FOTO: freepik.com@ zinkevych

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ: „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / VIDEO

Lecțiile de maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Lecțiile de bune maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung”

Foto: Freepik@freepk

Aceasta este vârsta ideală pentru a-l învăța pe copil o limbă străină

Cuvintele părinților care demotivează copiii și le afectează viitorul. Experți în parenting: „Sunt mai periculoase decât par!” / FOTO: freepik.com @gerain0812

Cuvintele părinților care demotivează copiii și le afectează viitorul. Experți în parenting: „Sunt mai periculoase decât par!”

pixel