De ce unele femei dezvoltă preeclampsie? Aflați care sunt factorii de risc
Data publicării:
Preeclampsia este una dintre cele mai de temut probleme ale sarcinii. Depistarea precoce poate preveni complicații mai grave atât pentru mamă, cât și pentru copil. Care sunt femeile cele mai expuse la risc?

Preeclampsia este o complicație care afectează între 2 și 5% din sarcinile din Spania. Se mai numește și „toxemie a sarcinii” și se caracterizează prin hipertensiune arterială la mamă (chiar dacă tensiunea arterială a fost normală până în acel moment), însoțită de niveluri ridicate de proteine în urină (proteinurie) și alte simptome care pot avertiza asupra afectării diferitelor organe.

Aceasta afectează atât mama, cât și bebelușul, deoarece hipertensiunea arterială reduce alimentarea cu sânge a placentei, ceea ce, în cele din urmă, face ca fătul să primească mai puțin oxigen și mai puține substanțe nutritive. Acest lucru poate afecta grav bunăstarea copilului în curs de dezvoltare.

Un risc ridicat care trebuie ținut sub control

Preeclampsia necontrolată este una dintre principalele cauze ale mortalității materne și fetale. Aproximativ 15% din decesele femeilor gravide se datorează acestei complicații.

Printre principalele probleme cu care se confruntă obstetricienii atunci când tratează gravidele cu preeclampsie se numără „dificultatea diagnosticului, având în vedere că este foarte asemănătoare cu hipertensiunea cronică”, afirmă doctorul Juan José López-Galián, șeful Departamentului de Ginecologie și Obstetrică de la Spitalul Quirónsalud San José și de la Centro Médico Quirónsalud Valdebebas, ambele din Madrid. În plus, expertul avertizează cu privire la „existența unor rezultate fals pozitive în testele de măsurare a riscului de preeclampsie, cu supratratament consecutiv”.

Deși, a priori, orice femeie poate dezvolta preeclampsie în timpul sarcinii, există o serie de factori de risc care sunt clasificați în două grupuri: ridicat și moderat, conform Societății Spaniole de Ginecologie și Obstetrică (SEGO):

Factori de risc ridicat: Aceștia includ faptul de a fi suferit de preeclampsie în sarcinile anterioare, de a suferi de o patologie renală, de a avea lupus eritematos sistemic, de a avea sindrom antifosfolipidic, de a suferi de diabet zaharat și/sau hipertensiune arterială cronică.
Factori de risc moderați: aceștia includ faptul că femeia este la prima sarcină, mama are vârsta de 40 de ani sau mai mult, au trecut mai mult de 10 ani de la ultima naștere, au un istoric familial de preeclampsie, au avut o gestație multiplă și au un indice de masă corporală (IMC) mai mare de 35.

Deși știm deja că preeclampsia apare de obicei în a doua jumătate a sarcinii, este foarte important să efectuați un test de screening în primul trimestru, în jurul săptămânii 12, pentru a detecta din timp riscul femeii de a suferi de aceasta.

Există diferite tipuri de screening, unele bazate pe factori materni și altele pe biomarkeri. Biomarkerii sunt substanțe prezente în sânge, alte fluide corporale sau țesuturi care furnizează informații despre anumite procese sau boli.

În cazul screeningului bazat pe factori materni, specialiștii evaluează factorii de risc ai femeii. Astfel, se consideră că o femeie însărcinată prezintă un risc ridicat de a dezvolta preeclampsie atunci când are cel puțin un factor de risc ridicat (din cei de mai sus) sau doi factori de risc moderat. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Divertisment

Articole similare

Acestea sunt cele mai populare porecle pentru bunici

Pe măsură ce costurile creșterii unui copil continuă să...

Daruri pentru botezul bebelușului care aduc binecuvântare

Aceste cadouri sunt o modalitate frumoasă de a...



Cele mai noi articole

Top citite
3 comportamente ale părinților care cresc copii nefericiți, potrivit unui psiholog / FOTO: freepik.com @Halinskyi Maksym

3 comportamente ale părinților care cresc copii nefericiți, potrivit unui psiholog

„Dragi părinți, cea mai bună meserie de pe planetă și cea mai bănoasă este ASTA!” Teodora Mețiu, cea mai importantă lecție pentru succesul unui copil! / FOTO: freepik.com @tan4ikk

„Dragi părinți, cea mai bună meserie de pe planetă și cea mai bănoasă este ASTA!” Teodora Mețiu, lecție importantă pentru creșterea unui copil de succes / VIDEO

Nume românești de copii, deosebit de frumoase, folosite din ce în ce mai rar de părinții din ziua de astăzi / FOTO: freepik.com @daria_tykhonenko

Nume românești de copii, deosebit de frumoase, folosite din ce în ce mai rar de părinții din ziua de astăzi

Tăcerea în clasă: disciplină sau problemă ascunsă? Semnele care ar trebui să-i alarmeze pe profesori / FOTO: freepik.com @standret

Tăcerea în clasă: disciplină sau problemă ascunsă? Semnele care ar trebui să-i alarmeze pe profesori

pixel