„De top!” Cele șase jocuri pe care un pediatru de la Harvard le recomandă bebelușilor de la 6 la 9 luni: „Sunt cheia unui creier sănătos și a unui copil fericit”
Data publicării:
Pediatrul și profesorul de la Harvard Claire McCarthy recomandă cu încredere aceste jocuri pentru dezvoltarea bebelușilor între 6 și 9 luni. Chiar dacă există încă păreri conform cărora bebelușii doar „mănâncă și dorm”, McCarthy explică că aceștia fac mult mai multe, mai ales după vârsta de șase luni.

Într-un mod mai colocvial, putem spune că bebelușii sunt maeștri la „munca” lor, interacționând cu mediul lor și, în special, cu persoanele de încredere din jurul lor. Iar secretul stă în acordarea atenției totale când suntem cu ei.

Claire McCarthy, medic primar pediatru și profesor asistent de pediatrie la Harvard Medical School, subliniază importanța jocurilor în stimularea bebelușilor și îmbunătățirea dezvoltării lor. După cum spune medicul, în primii ani de viață, creierul bebelușilor creează peste un milion de conexiuni nervoase noi, iar jocurile joacă un rol important în acest proces. Redefinind termenul de „muncă”, dr. McCarthy explică că aceste jocuri contribuie la construirea creierului și la ghidarea funcționării acestuia pentru întreaga viață a copilului.

Medicul adaugă că, deși genetica are o contribuție semnificativă, mediul și experiențele copilului sunt la fel de importante. Așa că, pentru o dezvoltare optimă, îngrijirea receptivă este esențială.

Claire McCarthy și colegii săi de la Harvard au inventat un termen elegant pentru această interacțiune: „serve and return” sau, în română, „servire și răspuns”. Acest concept se referă la interacțiunile dus-întors, în care copilul și îngrijitorul reacționează și interacționează unul cu celălalt într-un mod iubitor și îngrijitor. Este, conform medicului, cheia unui creier sănătos și a unui copil fericit, cu șanse mai mari de a deveni un adult sănătos, fericit și de succes. 

Șase jocuri pentru bebeluși de la 6 la 9 luni

Într-un articol informativ proaspăt publicat pe site-ul prestigioasei Universități Harvard, dr. McCarthy dezvăluie șase jocuri captivante, pe care le consideră „de top” pentru bebelușii cu vârsta cuprinsă între 6 și 9 luni.

Potrivit expertului Harvard, această perioadă reprezintă un moment important în dezvoltarea micuților, în care aceștia încep să imite și să exploreze lumea din jurul lor, dezvoltând astfel componente esențiale ale limbajului și deprinzându-se cu mișcarea. Dr. McCarthy oferă părinților și îngrijitorilor modalități simple și distractive de a-i susține în această evoluție.

„Peek-a-boo” sau „Cucu-bau!”. Dr. McCarthy sugerează puteți capta cu acest joc atenția bebelușilor într-un mod ludic și simplu.

Ascunde și găsește. Ascunde jucării sub o pătură sau alte obiecte și invită bebelușul să le descopere. Această activitate nu doar dezvoltă abilitățile de coordonare, ci și stimulează curiozitatea micuților exploratori.

Vorbește mult cu copilul. Dr. McCarthy subliniază importanța purtării unor conversații interactive cu bebelușul. Indiferent dacă răspunde cu un sunet sau cuvinte simple, aceste momente contribuie semnificativ la dezvoltarea limbajului și a legăturii afective.

Jocuri de imitație: Expertul de la Harvard recomandă imitarea gesturilor bebelușului, precum scoaterea limbii sau bătutul din palme. Pentru cei mai mari, implicarea în cântece cu mișcare este o modalitate minunată de a-i bucura și stimula.

Jocuri simple cu obiecte: Plasarea jucăriilor într-o cutie și apoi scoaterea lor sau aruncarea lor cu exclamația „bum!” sunt activități simple, dar extrem de eficiente în dezvoltarea coordonării și a conștientizării spațiale.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Joaca si DIY

Articole similare

Iată de ce ROBLOX este cel mai periculos joc pentru copii

Copilul tău a descărcat Roblox? Deci ar trebui să...



Cele mai noi articole

Știi ce este și cum funcționează „dieta iubirii”?

Numele „dieta iubirii” poate, prin denumire, să ducă la...


Top citite
Ce este mai important să-ți înveți copilul decât să spună „mulțumesc”. Psiholog: „Așa trebuie să-ți educi micuțul pentru a trăi mai fericit!” / FOTO: freepik.com @olyakomarova

Ce este mai important să-ți înveți copilul decât să spună „mulțumesc”. Psiholog: „Așa trebuie să-ți educi micuțul pentru a trăi mai fericit!”

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării / FOTO: freepik.com@jannoon028

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării

Bunicii din generația Boomer NU sunt de acord cu parentingul blând: „Copiii devin prea sensibili!”. Argumentele științifice care dovedesc contrariul / FOTO: freepik.com @SkelDry

Bunicii din generația Boomer NU sunt de acord cu parentingul blând: „Copiii devin prea sensibili!”. Argumentele științifice care dovedesc contrariul

3 semne care arată că părinții au țipat prea mult la tine în copilărie. Experți: „Provoacă micro-traume. Este copleșitor pentru un micuț să fie supus la așa ceva!” / FOTO: freepik.com @dusanpetkovic

3 semne care arată că părinții au țipat prea mult la tine în copilărie. Experți: „Provoacă micro-traume. Este copleșitor pentru un micuț să fie supus la așa ceva!”

pixel