Deca anunță măsuri concrete pentru a sprijini elevele care devin mame, după ce o tânără a dat naştere unui copil între probele de la Bacalaureat
Data publicării:
Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a făcut un anunț important joi, dezvăluind „noi soluţii concrete” pentru sprijinirea adolescentelor care devin mame în continuarea studiilor lor. Aceste soluţii se adaugă măsurilor deja adoptate prin Legile Educaţiei și au ca scop asigurarea unui mediu favorabil pentru revenirea acestor tinere la şcoală și finalizarea studiilor.

Prin intermediul unei postări pe Facebook, Ligia Deca a detaliat câteva dintre măsurile care vor fi implementate pentru a sprijini această categorie de adolescente. Una dintre soluţiile propuse constă în furnizarea de cursuri online, care vor oferi flexibilitate în programul de învăţământ și vor permite accesul facil la materialele didactice necesare.

Ministrul Educaţiei a făcut acest anunț important într-un context cu totul special, după ce o tânără absolventă de liceu a reușit să nască între probele de la Bacalaureat și să obțină rezultate excelente la două examene ale maturității, în aceeași zi. Gestul ei de curaj și determinare a atras admirația ministrului și a tuturor celor care au aflat povestea sa.

„Într-un moment în care liniştea, sprijinul familiei şi confortul sunt cele mai importante, o tânără mamă a dat naştere unui copil între probele de la Bacalaureat şi a promovat cu brio două examene ale maturităţii, într-o singură zi. Este un act plin de curaj şi demn de admirat de mine, de noi, de oricine îi află povestea. În România, realitatea ne arată că numeroase fete devin mame mult prea devreme, iar multe dintre ele abandonează procesul educaţional pentru a putea avea grijă de nou-născut. Deşi fenomenul maternităţii timpurii presupune mulţi paşi de parcurs până să fie complet soluţionat, sprijinul nostru este de neclintit!”, a scris Ligia Deca pe pagina de Facebook.

Citește și Caz revoltător într-o școală din România! Părinții, anunțați că trebuie să dea 1.400 lei pentru renovare, deși abia a fost reparată: „E aberant!”

Măsuri menite să sprijine elevii care devin părinţi

Ministrul Educaţiei a anunţat că, pe lângă Legile Educaţiei recent adoptate, care au ca prioritate scăderea abandonului şcolar, ministerul are în plan să implementeze şi alte măsuri menite să sprijine elevii care devin părinţi, pentru a nu renunţa la studii. Cu scopul de a oferi soluţii eficiente, cât şi oportunităţi egale de învăţare pentru această categorie de elevi, Ligia Deca a prezentat câteva propuneri cheie.

Una dintre propunerile importante constă în punerea la dispoziţie a unor cursuri online, care să permită mamelor minore şi elevilor părinţi să-şi continue studiile de acasă. Aceasta ar oferi flexibilitate şi accesibilitate în învăţarea continuă, eliminând dificultăţile generate de nevoia de a fi prezenţi fizic la şcoală în fiecare zi. Prin intermediul acestor cursuri online, aceşti elevi ar putea beneficia de o educaţie de calitate, adaptată nevoilor lor specifice şi în acelaşi timp să se ocupe de responsabilităţile lor de părinţi.

O altă măsură propusă de ministrul Educaţiei este flexibilitatea în privinţa întoarcerii la şcoală. Acest aspect are scopul de a facilita reîncadrarea şi reintegrarea acestor elevi în sistemul educaţional, oferindu-le şansa de a reveni la studii într-un ritm şi program adaptat nevoilor lor. Prin această abordare, se urmăreşte crearea unui mediu sigur şi susţinător, care să îi motiveze şi să îi sprijine în îndeplinirea obiectivelor academice.

Pe lângă măsurile practice, Ligia Deca a subliniat şi importanţa sprijinului psihologic, financiar şi moral pentru elevii părinţi. Acest sprijin cuprinzător are ca scop oferirea de suport emoţional şi material, pentru a asigura condiţii cât mai bune pentru aceşti elevi în realizarea obiectivelor lor academice. Prin încurajare şi asistenţă, se doreşte să li se ofere acestor elevi un mediu propice dezvoltării lor personale şi profesionale, ajutându-i să-şi construiască un viitor mai bun pentru ei şi pentru copiii lor.

Ministrul Educaţiei a afirmat că angajamentul lor este să proiecteze un viitor mai bun pentru tinerii vulnerabili, inclusiv elevii părinţi. Cu toate că deja s-au făcut paşi importanţi, Ligia Deca a subliniat că munca lor nu se opreşte aici. Se va continua efortul de a face educaţia mai accesibilă şi de a oferi sprijin adecvat pentru tinerii părinţi, astfel încât aceştia să poată avea şanse egale în viaţă şi să-şi atingă potenţialul maxim.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Social
Tagurile articolului: eleve  ligia deca  ministerul educatiei  scoala 

Articole similare


Cele mai noi articole

DC Conducem: Lecţie de educaţie rutieră pentru copii

Titi Aur, instructor de conducere defensivă, vine cu...


Top citite
Foto: Freepik@freepik

„Dacă, Doamne ferește, s-ar da așa ceva la BAC, nu ar mai lua nimeni examenul”, spune Prof. Mariana Badea

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / FOTO: freepik.com @wavebreakmedia_micro

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / VIDEO

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung / FOTO: freepik.com @EyeEm

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / FOTO: freepik.com@ zinkevych

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ: „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / VIDEO

pixel