Deducere personală 2024. Aveți copii minori în întreținere? Iată ce trebuie să știi
Data publicării:
Deducerea personală de bază se acordă pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de până la 2.000 de lei peste nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată aprobat prin hotărâre a Guvernului, în vigoare în luna de realizare a venitului.

Deducerea personală este un drept care se acordă oricărui salariat cu un salariu lunar brut de până la 2.000 de lei peste nivelul salariului de baza minim brut pe țară garantat în plata aprobat prin hotărâre a Guvernului, în vigoare în luna de realizare a venitului. În situația în care, în cursul aceleiași luni, se utilizează mai multe valori ale salariului minim brut pe țară, se ia în calcul valoarea cea mai mică a salariului minim brut pe țară.

În anul 2024, reducerea fiscală pentru salariul minim pe economie fără a avea persoane în întreținere este de 660 de lei, suma care se scade din salariul brut al angajatului înainte de calcularea impozitului pe venit de 10%. Acest lucru înseamnă că se impozitează o suma mai mică, ceea ce are că rezultat un salariu net mai mare pentru angajat. Din anul 2023, legislația fiscală, reglementează și un tip suplimentar de deducere, de care beneficiază angajații-părinți și tinerii care au vârstă de până în 26 de ani. Deducerea personală cuprinde așadar, deducerea personală de baza și deducerea personală suplimentară și se acordă în limita venitului impozabil lunar realizat, potrivit portalîninvatamant.

Cine sunt persoanele care se află în întreținere? 

Persoană în întreținere poate fi soția/soțul, copiii sau alți membri de familie, rudele contribuabilului sau ale soțului/soției acestuia până la gradul al doilea inclusiv, ale cărei venituri, impozabile și neimpozabile, nu depășesc lunar 20% din salariul de baza minim brut pe țară garantat în plata, cu excepția și/sau a pensiilor de urmaș cuvenite conform legii, precum și a prestațiilor sociale acordate privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Copiii minori, în vârstă de până la 18 ani împliniți, ai contribuabilului sunt considerați întreținuți, suma reprezentând deducerea personală de baza se acordă pentru persoanele aflate în întreținerea contribuabilului, pentru acea perioada impozabilă din anul fiscal în care acestea au fost întreținute. Perioada se rotunjește la luni întregi în favoarea contribuabilului. Nu sunt considerate persoane aflate în întreținere persoanele fizice care dețîn terenuri agricole și silvice în suprafață de peste 10.000 m2 în zonele colinare și de ses și de peste 20.000 m2 în zonele montane.

Ce înseamnă deducerea personală pe fluturașul de salariu?

Deducerea personală nu se referă la diminuarea salariului. Din contra, se referă la valoarea din salariu care se scade din baza impozabilă, conform criteriilor de mai sus, astfel încât salariul net să fie mai mare.

Deducere personală suplimentară

Deducerea personală suplimentară se acordă astfel: a) 15% din salariul de baza minim brut pe țară garantat în plata pentru persoanele fizice cu vârstă de până la 26 de ani, care realizează venituri din salarii al căror nivel este de până la nivelul prevăzut la art.77 alin. (3) din Codul Fiscal;b) 100 de lei lunar pentru fiecare copil cu vârstă de până la 18 ani, dacă acesta este înscris într-o unitate de învățământ, părintelui care realizează venituri din salarii, indiferent de nivelul acestora.

Care sunt documentele necesare pentru acordarea deducerii 

Pentru acordarea deducerii personale, documentele necesare includ, de obicei, următoarele: adeverință de venit sau orice alt document care să ateste nivelul veniturilor realizate; acte care să certifice situația personală (de exemplu, certificat de căsătorie, certificat de naștere al copiilor); declarație pe propria răspundere pentru a demonstra că deducerea nu este revendicată și de la alt angajator în cazul mai multor locuri de muncă; documente care atestă înscrierea copiilor în unități de învățământ, pentru deducerile aferente copiilor; documentație specifică care să ateste calitatea de intretinator în cazul altor persoane aflate în întreținerea contribuabilului, potrivit sursei citate.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Stiri

Articole similare

Desființarea inspectoratelor școlare a fost amânată

Guvernul a decis să amâne desființarea inspectoratelor...



Cele mai noi articole

Top citite
O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării / FOTO: freepik.com@jannoon028

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni” / FOTO: freepik.com @Creative Design 788

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice / FOTO: freepik.com@freepik

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine / FOTO: freepik.com @smokewree928

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine

pixel