Trendul TikTok care îi face pe profesori să se simtă speciali: Cum mulțumesc elevii dascălilor lor preferați / VIDEO
Problemele au început în toamna anului 2021, când părinții au decis să-și retragă copiii de la școală, aceștia având la acea vreme vârste cuprinse între 8 și 13 ani. Directorul Liceului Teoretic Bratca a depus o reclamație, ceea ce a condus la deschiderea dosarului.
Ancheta a fost inițiată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Aleșd (Bihor) la începutul anului precedent. În timpul investigației, părinții au argumentat că au fost nemulțumiți de măsurile impuse de școală pe parcursul pandemiei. Mai precis, aceștia au exprimat nemulțumirea față de cerința ca micuții să poarte măști la școală în 2020, informarea despre vaccinare și trecerea la predarea online. Ei au subliniat că nu au permis copiilor accesul la internet sau televizor până atunci, conform Adevărul.
Procurorii au adus la lumină motivele părinților pentru retragerea copiilor lor de la școală. Aceștia au afirmat că principala lor nemulțumire se datorează utilizării internetului, canalelor de televiziune și cursurilor online în perioada pandemiei.
Potrivit publicației citate, copiii au fost înregistrați la două instituții private de învățământ din Statele Unite ale Americii, care oferă suport pentru părinții interesați de homeschooling. Inspectoratul Școlar Județean Bihor a informat procurorii că forma de învățământ homeschooling nu este recunoscută oficial în România. În plus, experții de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Bihor au concluzionat că cei patru copii înregistrează deficiențe educaționale semnificative pentru vârsta lor și că părinții nu au pregătirea necesară pentru a-i instrui, cu mențiunea că mama lor a absolvit doar 8 clase, iar tatăl a urmat liceul.
Constituția României, la articolul 32, stabilește că „dreptul la învățătură este asigurat prin învățământul general obligatoriu, prin învățământul liceal și cel profesional, prin învățământul superior, precum și prin alte forme de instrucție și de perfecționare”. În același timp, Constituția stipulează că „învățământul de toate gradele se desfășoară în unități de stat, particulare și confesionale, în condițiile legii”. Cu toate acestea, legislația educațională din România nu prevede homeschooling-ul ca opțiune legală pentru școlarizarea copiilor.
Părinții au fost acuzați de împiedicarea accesului la învățământul general obligatoriu, o infracțiune care se pedepsește cu închisoarea de la 3 luni la un an sau cu amendă. Judecătoria Aleşd (Bihor) i-a condamnat pe fiecare părinte la câte 4 luni de închisoare, dar judecătorul a hotărât amânarea aplicării pedepselor pe o perioadă de supraveghere de 2 ani. Acest lucru înseamnă că, dacă respectă anumite condiții și nu comit alte infracțiuni în această perioadă, pedepsele lor vor fi anulate, potrivit Adevărul.
După ce au fost condamnați, cei doi soți au fost impuși să presteze câte 40 de zile de muncă în folosul comunității. Cu toate acestea, această hotărâre nu este definitivă și poate fi contestată de către procurori sau chiar de cei doi părinți, într-un termen de 10 zile de la comunicare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Un studiu dezvăluie efectele...
Emoții pentru elevi! Începe Bacalaureatul!
Dacă copilul tău s-a născut...