O țară interzice TikTok pentru un an! Ce a determinat Guvernul să ia această măsură
O țară a decis să suspende...
Drepturile mamei care lucrează, sunt prevăzute în OG.nr.96 privind protecția maternității la locurile de muncă.
Femeia care și-a reluat activitatea după efectuarea concediului de lăuzie este considerată prin lege ”salariată care a născut recent”.
Aceasta are dreptul de a solicita angajatorului, printr-o adresă scrisă, să beneficieze măsurile de protecție prevăzute de lege, anexând un document medical eliberat de medicul de familie, dar nu mai târziu de 6 luni de la data la care a născut, potrivit legii.
Salariatele care au născut recent și care își desfășoară activitatea numai în poziția ortostatică (în picioare) sau în poziția așezat, au dreptul de a cere angajatorilor să li se modifice locul de muncă, respectiv angajatorii trebuie să le asigure, la intervale regulate de timp, pauze și amenajări pentru repaus în poziție șezândă sau să le faciliteze mișcarea.
Cel care va stabili intervalele de timp la care este necesară schimbarea poziției de lucru, perioadele de activitate, precum și durata perioadelor pentru repaus în poziție șezândă sau pentru mișcare, este medicul de medicina muncii.
Angajatorii sunt obligați să le acorde salariatelor care alăptează, în cursul programului de lucru, două pauze pentru alăptare de câte o oră fiecare, până la împlinirea vârstei de un an a copilului.
În aceste pauze se include și timpul necesar deplasării dus-întors de la locul în care se găsește copilul.
Pauzele și reducerea duratei normale a timpului de muncă, acordate pentru alăptare, se includ în timpul de muncă și nu diminuează veniturile salariale și sunt suportate integral din fondul de salarii al angajatorului.
Salariatele care au născut recent sau care alăptează nu pot fi obligate să desfășoare muncă de noapte.
În cazul în care sănătatea salariatelor este afectată de munca de noapte, angajatorul este obligat ca, pe baza solicitării scrise a salariatei, să o transfere la un loc de muncă de zi, cu menținerea salariului de bază brut lunar.
Solicitarea de transfer se va face pe baza unei evaluări medicale.
Potrivit legii, angajatorul nu are voie să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul:
a) salariatei care a născut recent sau care alăptează, din motive care au legătură directă cu starea sa;
b) salariatei care se află în concediu de risc maternal;
c) salariatei care se află în concediu de maternitate;
d) salariatei care se află în concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu dizabilități, în vârstă de până la 3 ani;
e) salariatei care se află în concediu pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani sau, în cazul copilului cu dizabilități cu afecțiuni intercurente, pană la împlinirea vârstei de 18 ani.
Interdicția prevăzută litera lit. b) se extinde, o singură dată, cu până la 6 luni după revenirea salariatei în unitate.
Dacă angajatorul, din motive justificate în mod obiectiv, nu poate să o repartizeze pe un alt post, drepturile mamei la locul de muncă prevăd că salariata are dreptul la concediu de risc maternal după data revenirii din concediul de lăuzie obligatoriu (în cazul în care nu solicită concediul și indemnizația pentru creșterea și îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani sau, în cazul copilului cu dizabilități, până la 3 ani).
Concediul de risc maternal este concediul de care beneficiază salariatele, care au născut recent sau care alăptează, pentru protecția sănătății și securității lor și/sau a copilului lor.
Concediul de risc maternal se poate acorda, în întregime sau fracționat, pe o perioadă ce nu poate depăși 120 de zile, de către medicul de familie sau de medicul specialist, care va elibera un certificat medical în acest sens.
Potrivit legii, concediul de sarcină se acordă pe o perioadă de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lăuzie pe o perioadă de 63 de zile după naştere.
Certificatele de concediu medical pentru sarcină se eliberează de către medicul de familie pentru cel mult 30/31 de zile calendaristice până la durata maximă prevăzută de lege de126 zile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
O țară a decis să suspende...
Postul Crăciunului este o...
Teodora Voinescu, o profesoară...
O bunică a luat dintr-o școală...
Preot profesor univ. dr. Radu...
Magia Crăciunului este deja...
Raluca-Emima Vasilciuc și...
Nu există nicio modalitate mai...