Drumul către excelență. Povestea de ambiție și perseverență a unei eleve olimpice, diagnosticată cu diabet din naștere
Data publicării:
Bolnavă de diabet încă din naștere, o elevă din Botoșani dovedește că voința bate orice bariere, aceasta câștigând premii la rând la olimpiade.

Se numeşte Maria Macovei, dar i se spune Măriuca, din clasa a V-a, când a devenit eleva Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” Botoşani.

Este unul dintre copiii care şi-au exprimat dorinţa de a obţine mai mult de la viaţă şi care, pentru a-şi îndeplini scopul, a luptat, zi de zi. Mai întâi, cu diabetul pe care îl are din naştere, dar care nu a împiedicat-o să devină un copil capabil să se bucure de viaţă, cu perioade bune sau mai puţin bune... cu probleme şi cu soluţii.

Măriuca a ales să se concentreze pe soluţii şi pe a-şi clădi viitorul dorit. De la orele online ale anului şcolar 2020-2021, la primii paşi pe drumul succesului (menţiune la etapa judeţeană a Olimpiadei de limba şi literatura română din anul şcolar 2021-2022), Măriuca şi-a definit, treptat, obiectivele şi a avut curajul să-şi urmeze visul... în sute de ore de citit, de lucrat variante de subiecte, de rezolvat teme pentru şcoală, de mers la cursuri de chitară... astfel încât, în clasa a VII-a, s-a calificat la etapa naţională a celor trei concursuri legate de limba şi literatura română: Olimpiada de limba şi literatura română (premiul al II-lea la clasa a VII-a, la etapa naţională), Olimpiada „Lectura ca abilitate de viaţă” (menţiune la etapa naţională, nivelul 2, gimnaziu), „Cultură şi spiritualitate românească” (premiul al II-lea, la etapa naţională, clasa a VII-a).

Performanță școlară obținută de Măriuca

În ultimul an de gimnaziu, Măriuca şi-a propus mai mult şi a reuşit să se depăşească pe sine: nu doar s-a calificat, din nou, la toate etapele naţionale ale celor trei concursuri, ci a obţinut premiul I la etapa naţională a Olimpiadei de limba şi literatura română. Este o performanţă rară, o premieră în istoria şcolii la care ea învaţă, un motiv de bucurie pentru toţi cei care o cunosc. Este încununarea unei munci intense, cu renunţări la multe bucurii şi la preţiosul timp liber, pe care ea l-a dedicat, în totalitate, pregătirii pentru a-şi vedea visul împlinit. Acest premiu la etapa naţională îi asigură admiterea în clasa a IX-a. Măriuca îşi doreşte să continue studiile la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, la profilul uman.

Măriuca este un copil cum se întâlnesc foarte rar, astăzi. Pentru ea, perseverenţa, renunţarea la timpul propriu, munca asiduă sunt repere de viaţă. Lectura este, pentru ea, un mod de viaţă, drumul care a condus-o la succesele de până acum.

Toate aceste rezultate au fost posibile şi datorită celor care au susţinut-o, constant: mama ei, profesorii şcolii, reprezentanţii inspectoratelor şcolare şi ai ministerului.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Educatie

Articole similare


Cele mai noi articole

Tradiții vechi pe care familiile moderne nu le mai respectă

Influențate de o varietate de factori financiari și...


Top citite
Foto: Freepik@ belakangbapak02

Succesul școlar are la bază cinci elemente, potrivit experților de la Universitatea Harvard

Ce înseamnă, din perspectiva psihologică, ca un copil să deseneze un copac cu rădăcini / FOTO: freepik.com@prostooleh

Ce înseamnă, din perspectiva psihologică, ca un copil să deseneze un copac cu rădăcini

Motive pentru care băieții sunt mai apropiați de mame / FOTO: freepik.com@prostooleh

Motive pentru care băieții sunt mai apropiați de mame

Andreea Esca despre importanța profesorilor în educația de calitate: „Învățătoarea mea era un om cu har. Un cadru didactic slab nu va atrage elevii”/ FOTO: Instagram@AndreeaEsca

Andreea Esca despre importanța profesorilor în educația de calitate: „Învățătoarea mea era un om cu har. Un cadru didactic slab nu va atrage elevii”

pixel