Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog
Să recunoaștem, noi părinții ne lăudăm copiii cu cuvinte de genul „bravo” pentru orice: când a mâncat toată mâncarea, dacă a făcut ordine în jucării, dacă a desenat... ”Bravo” este un cuvânt care este supra-utilizat de părinți.
De obicei, facem complimente copiilor noștri pentru a consolida comportamentele pe care le considerăm adecvate sau pentru a sublinia progresele pe care le-au făcut într-un anumit domeniu, pentru a le crește stima de sine.
Când îi spunem „bravo” unui copil, îi transmitem mesajul că a făcut ceva bine: în felul acesta copilul înțelege că atunci când face ceva într-un anumit fel și primește complimente adulții sunt fericiți și îl iubesc mai mult.
Adevărata problemă cu aceste cuvinte care sunt folosite ca întărire pozitivă este că se concentrează mai degrabă pe valoarea lui intrinsecă decât pe acțiunile sale.
Identitatea este dată de imaginea pe care o avem despre noi înșine și imaginea despre noi pe care o au ceilalți și acest lucru poate duce la confuzie între a fi noi înșine și ceea ce își doresc alții.
Complimentarea excesivă a copilului, acoperirea lui cu laude și judecăți pozitive și entuziaste are latura negativă de a-i crea copilului tău o imagine prea mare despre sine și asta, contrar a ceea ce ai putea crede, l-ar putea face un adult fragil și patologic, un subiect în continuă luptă cu inferioritatea cauzată de un standard care este întotdeauna prea înalt pentru a fi urmat.
Pe baza a ceea ce am spus mai înainte, ineficiența, a nu obține un „bravo” va fi legat automat de a nu se simți iubit și apreciat.
Dragostea pe care o primim de la alții, în special iubirea pe care am primit-o de la părinți în primii ani de viață, este direct legată de sentimentul de supraviețuire.
Pentru a supraviețui trebuie să fii iubit și să poți construi relații de iubire durabilă cu persoana iubită iar copilul, când este foarte mic, își schimbă comportamentul în funcție de răspunsurile pe care le primește din mediul înconjurător și face totul pentru a fi iubit.
Ceea ce se poate face este să schimbi această atitudine prin înlocuirea acestor complimente goale cu fraze care îi permit copilului să reflecteze asupra a ceea ce a făcut și să se orienteze independent asupra a ceea ce ar trebui să gândească.
De exemplu, pentru a-i ajuta pe copii să recunoască pentru ei înșiși valoarea a ceea ce au făcut, puteți folosi o expresie precum: „Ești mulțumit de munca ta? Esti satisfacut?" sau „Te-ai descurcat bine, am apreciat foarte mult, văd că ai muncit din greu, cred că este o idee foarte bună”.
Complimentele și laudele nu sunt interzise, dar trebuie să aibă valoare și să fie folosite atunci când situația este deosebită, deoarece cuvintele să nu-și piardă din valoare și sens.
Publicitate
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Potrivit unui sondaj, unul din...
Cum păstrează părinții relații...