Educaţia Teatrală, materie obligatorie la liceu! Disciplina a fost inclusă în planul-cadru pentru clasa a XI-a
Data publicării:
Loredana Iriciuc
Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Social
Din anul școlar viitor, liceenii din clasa a XI-a vor studia Educația Teatrală, indiferent de profil. Noua disciplină este parte a unui demers amplu de valorizare a artelor în școală și deschide noi perspective pentru absolvenții facultăților de profil.

Educația Teatrală va face parte din trunchiul comun al materiiilor obligatorii în învățământul liceal, în clasa a XI-a, indiferent dacă elevii studiază la profil real, uman, vocațional sau tehnologic.

Decizia vine în contextul unei ample mișcări de susținere inițiate de Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC), care a militat activ pentru recunoașterea importanței artelor în formarea elevilor.

Anunțul oficial, făcut în cadrul Galei Absolvenților UNATC

„Astăzi, 8 iulie, în ultima şi cea mai semnificativă zi a Galei Absolvenţilor UNATC 2025 (30 iunie - 8 iulie), marcăm nu doar ceremonia de absolvire şi decernarea premiilor pentru cei mai valoroşi tineri artişti, ci şi o realizare majoră pentru educaţia artistică din România: introducerea oficială a Educaţiei Teatrale ca disciplină obligatorie în învăţământul liceal”, a transmis instituția într-un comunicat preluat de News.ro.

O campanie susținută de toate universitățile cu profil artistic

Decizia vine după ce, în luna februarie, UNATC a lansat campania „Susţine şi tu Educaţia Teatrală şi disciplina ARTE!”. Inițiativa a fost gândită ca un efort național, desfășurat în parteneriat cu toate universitățile și facultățile din România care au programe dedicate Teatrului și Artelor Spectacolului, reunite în Consorțiul ARTE.

Campania a urmărit recunoașterea egală a celor trei forme principale de exprimare artistică, muzica, artele vizuale și teatrul, în cadrul noii discipline obligatorii „Arte”, parte a curriculumului liceal.

O oportunitate și pentru tinerii actori și regizori

Pe lângă beneficiile pentru elevi, care vor avea acces la o formă de exprimare artistică cu impact puternic asupra încrederii și dezvoltării personale, includerea Educației Teatrale în orarul liceenilor creează și oportunități profesionale pentru absolvenții facultăților de profil.

Aceștia vor putea accede la posturi în învățământul preuniversitar, în condițiile legale existente, predarea fiind rezervată exclusiv cadrelor formate în domeniul Teatrului și Artelor Spectacolului.

O mișcare susținută de comunitate

„Campania iniţiată de UNATC a generat sprijin, adunând în jurul său studenţi, profesori, elevi de liceu, părinţi, dar şi numeroase personalităţi publice. Le mulţumim tuturor celor care şi-au făcut auzită vocea, fiecare gest de susţinere a contat decisiv”, a transmis universitatea.

O istorie care a început în școala primară

Introducerea teatrului în educația formală nu este o noutate absolută. Încă din anul universitar 2020-2021, disciplina a fost prezentată ca opțională în școli, cu sprijinul Ministerului Educației.

Copiii din clasele primare și gimnaziale au avut acces la ore precum „Eu și scena” (clasele a III-a și a IV-a), „Teatrul și noi” (clasele a VI-a și a VII-a) sau „Laboratorul de teatru” (clasele a X-a și a XI-a).

Prin includerea Educației Teatrale ca disciplină obligatorie la clasa a XI-a, sistemul de învățământ face un pas ferm spre valorizarea artei ca instrument esențial în dezvoltarea armonioasă a elevilor.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite

„Omor calificat sub masca reformei Educației”: Prof. Cătălin Zaman, director de școală, mesaj către ministrul Educației: „Nu pot să tac! De ce mințiți? De ce nu spuneți oamenilor adevărul?”

Florian Lixandru, despre acoperirea cadrelor cu profesori calificați: „În viitorul apropiat ne vom confrunta cu o lipsă în ceea ce privește personalul didactic la această materie”

Evaluarea Națională ar putea DISPĂREA complet! Ministrul Daniel David: „NU este corectă”

Violeta, fiica Andreei Marin și a lui Ștefan Bănică Jr, performanță excepțională obținută la Bacalaureat

pixel