Efectele vindecătoare ale sărutului mamei au fost demonstrate științific
Data actualizării:
Data publicării:
Un copil cade, se lovește și apoi intervine mama: ”Dă un pup să treacă buba”. Și chiar trece și nu vorbim la figurat, ci la propriu. Un om de știință a demonstrat puterea vindecătoare a sărutului unei mame.

Nu este o coincidență, nici o credință falsă. Un gest de confort al unei persoane care ne iubește activează imediat aceleași zone ale creierului. Pe scurt, sărutul mamei, dar și o mângâiere, o îmbrățișare și orice altă manifestare de afecțiune și empatie, creează o adevărată punte emoțională între mamă și copil.

Cercetătoarea Rebecca Saxe, de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts, a reușit chiar să fotografieze acest eveniment cu un RMN (vezi aici): împreună cu fiul ei de 2 luni a reușit să facă o fotografie incredibilă. 

1. -imagine fara descriere- (pexels-tatiana-syrikova-3968160_59042800.jpg)

Oglindirea emoțională

Nu este prima dată când puntea emoțională care se creează între doi indivizi datorită sărutului a fost fotografiată. În trecut, omul de știință Christian Keysers,  de la Universitatea Olandeză din Groningen făcuse același lucru cu câțiva iubiți în timp ce se sărutau. RMN-ul surprinsese la timp momentul în care aceleași zone ale creierului din ambele au fost activate la unison.

Rezonanța a reușit practic să surprindă un moment de dragoste pură și a oferit o abordare modernă și de neuitat a portretului clasic mamă-copil. Ceea ce știința numește „oglindire emoțională ”.

Studiul a fost publicat în Neurology, și a fost prezentat în cadrul unei conferințe internaționale despre durerile de cap, de la Stresa, de către prof.  Vincenzo Guidetti, neuropsihiatru la Universitatea Sapienza din Italia.

Dureri de cap la copii

Durerile de cap sunt cu siguranță una dintre tulburările frecvente în copilărie și cauzele rămân adesea misterioase. Neuropsihiatrii sunt siguri ca durerile de cap se numără printre tulburările de interiorizare rezultate din  deficiențele emoționale din copilărie.

Oglindirea emoțională este unul dintre pilonii îngrijirii corecte a copilului, a explicat Guidetti, iar datorită noilor perspective de cercetare, precum cea oferită de Saxe, începem să vedem ce structuri neurofiziologice sunt implicate în oglindirea emoțională.

În concluzie, întrucât gesturile iubitoare ale părinților activează anumite zone ale creierului legate de dezvoltarea conștiinței, ideea că lipsa de iubire și atenție față de copil poate favoriza dezvoltarea durerilor de cap este mult mai mult decât o simplă ipoteză.

Cu alte cuvinte, deoarece în perioada cuprinsă între 2 și 5 ani copiii dezvoltă capacitatea de a înțelege ce gândesc ceilalți și se comportă în consecință: o lipsă de afecțiune din partea părinților în această fază a copilăriei poate provoca diverse tulburări de interiorizare, inclusiv dureri de cap și migrene frecvente.

Citește și:

”Hai, dă-i un pupic, nu fi rău...”: Iată de ce un copil NU trebuie să fie forțat să sărute

Pentru copiii mici, un sărut este o dovadă de afecțiune. De obicei își sărută părinții, frații sau bunicii ca și cum ar fi un act de a arăta afecțiune. Prin urmare, în fața unui străin, o astfel de acțiune i-ar putea face să se simtă inconfortabil și, prin urmare, nu este ciudat că refuză să o facă... Citește mai mult despre acest subiect AICI.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Metode si tehnici

Articole similare


Cele mai noi articole

Cum ar trebui să se desfășoare conversațiile cu copiii mici

Conversațiile cu copiii mici sunt esențiale pentru...

7 mici obiceiuri care te vor face o persoană mai interesantă

Toată lumea își dorește să fie percepută ca o persoană...


Top citite
Lecțiile de maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Lecțiile de bune maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung”

Foto: Freepik@freepk

Aceasta este vârsta ideală pentru a-l învăța pe copil o limbă străină

Foto: Freepik@prostooleh

Semne că ai fost un părinte bun. Carl Rogers, psiholog: „Acesta este singurul lucru care contează cu adevărat”

De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor! / FOTO: freepik.com @sheremetaphoto

De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor!

pixel