Este periculos să te apleci în timpul sarcinii? Iată ce recomandă specialiștii
Data actualizării:
Data publicării:
Există diferite sfaturi și opinii despre aplecatul sau ghemuitul unei femei însărcinate. Dar ce spun medicii despre asta?

Aplecatul în timpul sarcinii este de obicei unul dintre cele mai îngrijorătoare aspecte și este inevitabil să nu îl considerăm periculos. Gândul apare odată cu prezența unei noi vieți care se dezvoltă în corpul tău. 

Cu toate acestea, trebuie să înțelegeți că există încă multe mituri în jurul acestui aspect și unul dintre ele se învârte în jurul activității fizice. În continuare, vă spunem dacă există riscuri atunci când faceți această mișcare.

Este periculos să te apleci în timpul sarcinii?

Printre recomandările empirice referitoare la odihnă cât mai multă în timpul sarcinii se remarcă și evitarea aplecatului. 

Dar cât de periculos este să faci asta în timpul sarcinii? În primul rând, această acțiune face parte din mișcările fundamentale ale ființei umane. 

Fie că ești însărcinată sau nu, dacă NU ai neapărat un motiv să te apleci, mai bine să eviți să o faci, iar dacă o faci cel mai bine este să te apleci într-o postură corectă despre care vom vorbi mai jos. 

Dacă nu ești însărcinată, atunci când te apleci, întotdeauna să îți îndoi genuchii până vei coborâ trunchiul pentru a reuși să ridici obiectul. Niciodată să nu te apleci din trunchi, de la jumătate ținând picioarele drepte. Acest lucru îți va face rău coloanei vertebrale. 

2. -imagine fara descriere- (pexels-pavel-danilyuk-7055734_11946300.jpg)

Foto: Pavel Danilyuk/ Pexels

Aplecați-vă în timpul sarcinii în modul corect

Din motive evidente, indiferent că ești însărcinată sau nu, la un moment dat, fie pentru a colecta un obiect căzut, fie pentru o activitate similară. Oricum, trebuie să știi că aplecarea în timpul sarcinii nu este periculoasă. Atât tu, cât și copilul în curs de dezvoltare nu sunteți expuși unui astfel de efort fizic.

La fel, doar pentru că nu există riscuri nu înseamnă că nu ar trebui să ai grijă de corpul tău. Cu toate acestea, nu ar trebui să renunți la activitatea fizică sau să începi să o vezi ca pe ceva interzis.

Din prima zi, corpul se pregătește să primească o nouă viață. Pe măsură ce timpul trece și sarcina dumneavoastră se dezvoltă, corpul dumneavoastră vă ajută să vă protejați copilul. 

Modificările fiziologice ale acestei faze sunt legate de structuri precum placenta și sacul amniotic, care sunt predispuse la dezvoltarea bebelușului. 

O astfel de pregătire include mișcarea liberă a fătului, adecvarea temperaturii și protecția împotriva mișcărilor bruște.

Pe de altă parte, organele viscerale sunt deplasate din uter, motiv pentru care nu pun probleme copilului în curs de dezvoltare. 

Pe baza celor de mai sus, vă îndemnăm să rămâneți calmă și să înțelegeți cât de protejat este copilul dumneavoastră. Cu toate acestea, încercați să vă aplecați în modul corect pentru a evita solicitarea excesivă sau rănirea corpului.

Dacă trebuie să vă îndoiți în timpul sarcinii, încercați să vă mențineți spatele complet drept și să efectuați mișcarea de la articulațiile genunchiului. De asemenea, flexează ambele picioare în același timp, formând un unghi de aproximativ 90 de grade.

3. -imagine fara descriere- (pexels-gustavo-fring-3984373_30545200.jpg)

Foto: Gustavo Fring/ Pexels

Evitați graba și mișcările bruște 

Nu vă grăbiți. Deși copilul este bine protejat, coloana vertebrală trebuie să facă mai mult efort la îndoire din cauza greutății crescute. Așa că, odată ce faci acea mișcare, fă-o într-un mod controlat. De asemenea, încercați să adăugați o respirație adâncă - inspirați și expirați -.

Riscul este scăzut, dar trebuie luate măsuri de precauție

Procesul de gestație se caracterizează printr-o dezvoltare treptată. Aceasta implică creșterea fătului, a uterului și a altor structuri din organism.

Prin urmare, în primele săptămâni este mult mai ușor să te apleci, dar pe măsură ce timpul trece, odată cu creșterea în greutate devinedin ce în ce mai greu. Cu toate acestea, chiar dacă dificultatea crește, tot nu este periculos pentru copilul tău.

Supra-încărcarea în partea inferioară a spatelui poate crește, la fel ca și problemele de stomac asociate cu arsuri la stomac. Puteți chiar să vă simțiți amețită.

Ce spune medicul?

Este clar că aplecarea în timpul sarcinii nu prezintă un risc mare pentru tine sau copilul tău. În ciuda acestui fapt, vă sfătuim să aveți întotdeauna aprobarea medicului dumneavoastră de familie. Pe baza diagnosticelor, aceștia pot face recomandări specifice despre această mișcare.

Dacă ești o mamă cu antecedente medicale legate de coloana vertebrală sau zona centrală a corpului, lucrurile stau diferit. Prin urmare, mișcările bruște, cum ar fi aplecarea, pot fi în afara rutinei tale.

În concluzie, este posibil să te apleci fără nicio problemă în timpul sarcinii. În acel moment, bebelușul tău este protejat corespunzător și îți este greu să-i faci rău. 

Cu toate acestea, încercați să luați măsurile de precauție cuvenite atunci când efectuați această mișcare. Efectuați poziția corectă, relaxați-vă și faceți-o doar dacă vă simțiți în stare.

Publicitate



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Probleme de sanatate

Articole similare

Febra la copii. Când să te îngrijorezi

Febra este unul dintre cele mai frecvente simptome care...



Cele mai noi articole

Top citite
Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios”

Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon / FOTO: freepik.com @EyeEm

Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi / FOTO: freepik.com @EyeEm

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi

pixel