Evaluarea Naţională 2025, cel mai bun rezultat din ultimii 13 ani: 83,1% dintre candidaţi au obţinut medii mai mari sau egale cu 5
Data publicării:
Loredana Iriciuc
Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Social
Ministerul Educației și Cercetării a anunțat joi că la sesiunea din iunie 2025 a Evaluării Naționale, 126.495 de elevi, adică 83,1% dintre candidați, au obținut medii cel puțin egale cu 5.  

Notele au fost făcute publice joi, la ora 12:00, pe site-ul oficial al examenului, pe paginile inspectoratelor școlare județene, dar și în școlile unde s-au desfășurat probele.

În total, examenul a fost susținut de 152.233 de elevi din clasa a VIII-a, din cei 159.229 înscriși, ceea ce înseamnă o rată de participare de 95,6%. Aceasta rămâne aproape constantă față de anii precedenți.

CITEȘTE ȘI Vizualizarea lucrărilor de la Evaluarea Națională 2025 vine cu reguli noi. Secretarul de stat Sorin Ion: „Cel puțin 15 minute pentru fiecare elev. Au voie să își în sală un pix și o foaie”

Rezultatele pe probe și medii generale

Din totalul participanților, 126.495 (83,1%) au reușit să obțină medii cel puțin egale cu 5, ceea ce reprezintă cel mai bun rezultat înregistrat în ultimii 13 ani.

75 de elevi au încheiat examenul cu media 10 pe linie.

La proba de Limba și literatura română, 131.849 de candidați (86,4%) au avut note peste 5, iar 474 dintre aceștia au primit nota maximă, 10.

La Matematică, 116.251 de elevi (76,3%) au obținut note cel puțin egale cu 5, iar 919 dintre lucrările corectate au primit nota 10.

Pentru proba de Limbă și literatură maternă, 8.361 de elevi (92,3%) au reușit să ia note peste 5, iar 130 dintre aceștia au obținut nota maximă.

Frauda și mediile sub 5

„16,9% dintre elevi (25.738) au obținut medii sub 5 (25,5% în anul 2024, 23,8% în 2023 și 17,7% în 2022). Au fost eliminați pentru fraudă sau tentativă de fraudă trei elevi (lucrările lor au fost notate cu 1, conform metodologiei)”, au transmis reprezentanții Ministerului Educației.

Vizualizarea lucrărilor și contestații

Rezultatele sunt disponibile atât în centrele de examen și unitățile de învățământ, cât și online, pe platforma evaluare.edu.ro, accesibile prin codul unic al fiecărui candidat. Totul este realizat în conformitate cu regulile GDPR pentru protecția datelor personale.

Elevii care doresc pot vedea lucrările scrise joi, între orele 14:00 și 18:00, moment în care se pot depune și contestații. Această etapă continuă și în zilele de 4 și 5 iulie.

„Elevii pot solicita vizualizarea lucrării/lucrărilor, potrivit procedurii aprobate de către Comisia Națională. La vizualizarea lucrării/lucrărilor, elevii trebuie să fie însoțiți obligatoriu de un părinte/reprezentant legal”, au explicat reprezentanții Ministerului.

Contestațiile pot fi depuse chiar și fără vizualizarea lucrărilor. Totuși, în cazul în care elevii vor să conteste nota, trebuie să completeze o declarație-tip prin care confirmă că sunt informați că nota poate crește sau scădea în urma reevaluării. Acest document trebuie semnat și de părinți sau reprezentanți legali.

Când vor fi afișate rezultatele finale?

Notele finale vor fi publicate joi, 10 iulie.

VEZI ȘI

Mai mulți elevi în clasă! Guvernul Bolojan pregătește schimbări importante în Educație: Crește și norma didactică cu 10%

„Profesorii lucrează doar 8-9 luni pe an”: Un învățător dovedește cu cifre că dascălii lucrează mai mult decât angajații full-time și primesc mult prea puțin în schimb

Marian Staș, despre bursele elevilor și umflarea notelor: „Românul dă doctorat în ceea ce înseamnă comportament din ăsta șmecherit. Facem lucruri mârșave, doar ca să fie banul”

„Am ajuns să fim bone, nu dascăli!” După 24 de ani în învățământ, o profesoară demisionează: „Noua generație de părinți a distrus orice urmă de respect pentru educație”



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Articole similare

Trei tipuri de burse pentru elevi, anunțate de Daniel David

Tot în cadrul conferinței de presă de joi, ministrul...



Cele mai noi articole

Trei tipuri de burse pentru elevi, anunțate de Daniel David

Tot în cadrul conferinței de presă de joi, ministrul...


Top citite

Mai mulți elevi în clasă! Guvernul Bolojan pregătește schimbări importante în Educație: Crește și norma didactică cu 10%

„Am ajuns să fim bone, nu dascăli!” După 24 de ani în învățământ, o profesoară demisionează: „Noua generație de părinți a distrus orice urmă de respect pentru educație”

„Și profesorii au drepturi și trebuie să facă meditații!” Mesajul clar al ministrului Daniel David. Cere patru condiții

„Crește norma didactică cu 2 ore!” Premierul Ilie Bolojan, anunț pentru profesori: „Statul va face niște economii care vor fi redirecționate tot către zona de educație”

pixel