EXCLUSIV! Ministrul Daniel David, despre marele eșec al profesorilor: „A fost o greșeală de-a lungul timpului că NU s-au bătut mai mult pentru un salariu decent” / VIDEO
De asemenea, ministrul a precizat că intenționează ca, după corectarea mecanismelor din sistem, salariul debutantului și asistentului să pornească cu mediu brut pe economie.
„Aici cred că a fost o greșeală, de-a lungul timpului, că profesorii nu s-au bătut mai mult pentru un salariu decent. Eu le-am și spus: «După ce normalizăm și corectăm aceste mecanisme din sistemul nostru, aveți în mine un partener ca noua lege a salarizării debutantul și asistentul să pornească cu salariul mediu brut pe economie», că de acolo discutăm.
Așa este (nr. că ies în stradă de 30 de ani), numai că au acceptat o serie de mecanisme care sunt nesănătoase.
De exemplu, ce am făcut cu normele didactice?!
Noi am pus niște limite pe care le regăsești și în alte țări europene, doar că nu sunt sustenabile, privind numărul de copii într-o clasă, numărul minim, numărul maxim, numărul de copii pentru a avea o școală cu personalitate juridică, adică să ai director plătit, ceea ce a dus la foarte multe ore libere.
Adică eu sunt titular într-o școală și mai sunt și ore pe care le iau la plata cu ora, mai bine plătite fiindcă se raportau nu la timpul de lucru pe care îl ai ca profesor, ci doar la activitatea de predare.
Ori un profesor, în preuniversitar și universitar, este plătit pentru un timp de lucru de aproximativ 40 de ore pe săptămână. Din cele 40 de ore pe săptămână, în medie, 18 sunt ore de predare la clasă.
Deci dacă socotim pe săptămână, 3,6. Și atunci, în loc să raportez salariul la tot timpul de lucru, l-ai raportat numai la cele 18 ore și ai ajuns în situația un pic interesantă în care ora luată la plata cu ora valora mai mult decât ora din timpul tău de lucru pentru care luai un salariu.
Era preferabil să ai multe ore libere la plata cu ora fiindcă îți puteai completa foarte bine veniturile, ceea ce, iarăși spun, nu este condamnabil, doar că statul, în acest moment, nu își mai permite lucrul acesta.
De exemplu, în 2025 zona asta de plata cu ora a ajuns, ca să înțelegeți iar la ce ne raportăm - 30 de miliarde, a ajuns la aproximativ 3 miliarde, în timp ce în 2022 aveam în jur de 1,5 miliarde.
Intenție bună, nesustenabilă, iar mesajul meu către profesori a fost: «Haideți să ne batem pentru salarii mari și să lăsăm numărul ăsta de ore libere cât mai mic, să ducem orele în sistem la titulari, la suplinitori, la cei care sunt pe viabilitate și plata cu ora să reprezinte mai degrabă excepții, să nu reprezinte un set de bune practici în învățământul nostru»”, a explicat Daniel David.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Perioada postpartum este,...
Când alegem un nume pentru...
Jon Fogel, expert în parenting...