Există patru piloni ai stimei de sine și fiecare este esențial: IATĂ cum să ai grijă de ei pentru a fi fericit
Data actualizării:
Data publicării:
Psihologul Walter Riso explică pentru BBVA AprendemosJuntos care sunt cei patru piloni ai stimei de sine, care pot fi dezvoltați și învățați. 

Iată care sunt acești piloni ai stimei de sine:

1) Conceptul de sine

Conceptul de sine are de-a face cu faptul că te accepți sau nu ca persoană și, de asemenea, că nu te rănești, că te tratezi bine. A avea un bun concept de sine presupune să nu te critici, să ai beneficiul îndoielii (să ne permitem să ne îndoim), să ai grijă de dialogul intern astfel încât să fie realist și pozitiv.

Este ceea ce budiștii numesc autocompătimire, dar nu milă, ci empatie față de sine. Pentru a cultiva conceptul de sine, începeți prin a vă trata bine, prin a face lucruri pozitive pentru dumneavoastră.

2) Imaginea de sine

Următorul pilon al stimei de sine este imaginea de sine, adică imaginea pe care o avem despre noi înșine. Depinde de tine, cum îți place? După cum spune Riso, „frumusețea este un act”.

O imagine bună de sine este să te simți bine cu tine însuți și să o proiectezi înainte, să vrei să fii tu însuți, să exalzi ceea ce îi place unei persoane și să înțelegi că doar tu trebuie să te validezi.

Este vorba despre a-ți da valoare și de a nu aștepta ca oamenii să-ți spună ceva de bine. Și aici Riso își amintește: „judecata de pe urmă a propriei tale purtări a fost a ta”. Orice persoană este frumoasă dacă se simte frumoasă. Și pentru a avea grijă de imaginea ta de sine, este esențial să-ți accepți și să-ți recunoști punctele forte.

3) Auto-întărire

Auto-întărirea este despre așa-zisa „lauda de sine”, de a decide aceleiași persoane „că e bine pentru mine”, „mi place”, auto-felicitare.

Și, explică psihologul, nu este vorba despre hrănirea ego-ului sau a narcisismului (narcisismul este mult mai mult decât a dori să fii, ca să gândești că totul se învârte în jurul aceluiași lucru, a manipula...), ci este despre a recunoaște, a aprecia și a valorifica ceea ce ne-am descurcat bine (și decirnoslo).

A începe să hrănești acest pilon al stimei de sine presupune să recunoaștem lucrurile pe care le facem bine și să ne felicităm pentru ele și, de asemenea, să acceptăm complimentele celorlalți (să nu le invalidăm, să nu le dăruim...).

4) Autoeficacitatea

Autoeficacitatea este cantitatea de încredere pe care o ai în tine, crezând în tine ca persoană, crezând că ai priceperea și abilitățile necesare pentru a face față unei situații complicate și a persiste în acea confruntare (perseverență și efort).

Nu este „a nu renunța”, ci doar „încercarea de a ajunge la final”, doar că succesul nu înseamnă câștig, ci doar încercarea, bine intenționată. Nu este vorba despre a avea bani, este despre a te bucura de ceea ce ai.

Și aici Riso își amintește: nu este omul curajos care nu se teme de frică (este un psihopat), ci cel care se confruntă cu frica chiar dacă are legături la picioare. Există o diferență între curajos și cel care nu este acolo și că curajos mai poate rezista cinci minute. Prin urmare, a avea un sentiment de auto-eficacitate presupune a avea încredere în sine pentru a face față provocărilor vieții, a fi curajos, a înfrunta frica.

Pentru a cultiva acest pilon, poți începe să te confrunți cu acele lucruri care te fac să te sperii, chiar dacă sunt „mici” și într-un mod progresiv. Astfel, cu timpul, poți dobândi un sentiment de autoeficacitate.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Divertisment

Articole similare

Planifică eficient timpul liber al copilului: Sfaturi utile

Timpul liber al copiilor este o oportunitate valoroasă...



Cele mai noi articole

DC Conducem: Lecţie de educaţie rutieră pentru copii

Titi Aur, instructor de conducere defensivă, vine cu...


Top citite
Foto: Freepik@freepik

„Dacă, Doamne ferește, s-ar da așa ceva la BAC, nu ar mai lua nimeni examenul”, spune Prof. Mariana Badea

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / FOTO: freepik.com @wavebreakmedia_micro

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / VIDEO

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung / FOTO: freepik.com @EyeEm

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / FOTO: freepik.com@ zinkevych

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ: „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / VIDEO

pixel