Faci liniște absolută atunci când doarme copilul? Iată ce spun specialiștii despre acest aspect
Data publicării:
Absența totală a zgomotului nu este întotdeauna o cerință esențială pentru somnul bebelușului. Haideți să descoperim de ce.

Sunt părinți care atunci când își văd copilul dormind trec și ei pe modelul ”silent”. Niciun zgomot, nicio mișcare, vorbesc în șoaptă și se deplasează în vârful degetelor pentru a nu provoca vreun zgomot. 

Un mediu liniștit și nu foarte zgomotos este cu siguranță ideal pentru dormit, dar când vine vorba de somnul bebelușului, este cu adevărat necesară liniștea absolută? Răspunsul nu este atât de evident. De fapt, deși poate părea esențial să relaxezi un copil foarte mic (în special susceptibil la stimuli externi), în anumite situații absența totală a zgomotului ar putea obișnui copilul să adoarmă doar în anumite condiții, complicând semnificativ somnul copiilor...

Nou-născuții dorm cea mai mare parte a zilei, atât ziua, cât și noaptea. În timpul zilei, de fapt, este bine ca bebelușul să doarmă într-un mediu propice pentru somn, însă medicii pediatri înșiși sfătuiesc să nu îl obișnuiți cu liniștea absolută, dat fiind că micuțul trebuie să înceapă curând să distingă zgomotele  și diferența dintre ziuă și noapte, astfel încât bebelușii să se obișnuiască treptat cu faptul că doar noaptea este dedicată unui somn continuu și liniștit. În caz contrar, nou-născutul ar putea dezvolta un somn prea ușor și, în timp, se va lupta să adoarmă.

În timpul zilei, așadar, nu este necesar să vorbiți cu o voce foarte joasă sau să opriți orice aparat zgomotos (TV, radio etc.). Asigurați-vă doar că singura cameră în care va dormi copilul ziua este suficient de liniștită dar nu în tăcere absolută.

Noaptea e divers

Când vine seara, însă, lucrurile se schimbă. Literalmente. De fapt, aici este necesar să amortizați sursele de zgomot, prin urmare, cu cel puțin o jumătate de oră/o oră înainte de culcare cel mai bine ar fi să evitați muzica tare, sunetul televizorului, lumina aprinsă, etc...

Noaptea liniștea este cu adevărat de aur, pentru că îl ajută pe cel mic să se relaxeze, care, prin urmare, va avea tendința să doarmă liniștit (și poate mai mult timp).

Este important de menționat că nivelul de sensibilitate la zgomote poate varia de la copil la copil. Unele copii pot dormi printr-un anumit nivel de zgomot, în timp ce alții pot fi mai sensibili. Observă reacțiile copilului și ajustează mediul în funcție de nevoile sale individuale.

Cu toate acestea, în ciuda acestor sfaturi generale, fiecare copil reacționează diferit la stimulii sonori și de mediu, așa că este la latitudinea părinților să înțeleagă nevoile copiilor lor și să acționeze în consecință pentru a le facilita odihna.

Citește și:

Cum să trezești un bebeluș fără ca acesta să plângă isteric

Multe mămici se găsesc în situația de a trebui să-și trezească bebelușul din somnul dulce din varii motive: poate pentru că a mers în vizită și e momentul să plece, poate că e timpul pentru a îl îmbrăca să iasă din casă. Sunt nenumărate situații în care mămicile se văd nevoite să amâne o activitate deoarece preferă să aștepte trezirea micuțului decât să se confrunte cu o criză de plâns isterică.

Citește mai mult AICI.

Publicitate



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Metode si tehnici
Tagurile articolului: copil somn  liniste  odihna 

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon / FOTO: freepik.com @EyeEm

Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi / FOTO: freepik.com @EyeEm

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi

Fraze toxice pe care un părinte nu ar trebui să le spună copilului său conform experților / FOTO: freepik.com @freepik

Fraze toxice pe care un părinte nu ar trebui să le spună copilului său, conform experților

STUDIU Aceasta este vârsta la care copiii încetează să mai creadă în Moș Crăciun / FOTO: freepik.com@ gpointstudio

STUDIU: Aceasta este vârsta la care copiii încetează să mai creadă în Moș Crăciun

pixel