„Iubește-ți copilul! Nu este nimic mai dăunător pentru el decât să simtă că nu-ți pasă”, avertizează experții în parenting: „Rămân cicatrici pe viața!”
Tinerii încep să facă cereri acasă despre ce vor să mănânce, să refuze unele alimente și să le preferă pe altele; pe scurt, orele de masă pot deveni o oportunitate de discuție și pot fi o sursă de îngrijorare sau conflict în familie.
Dar de ce o fac? Din preadolescență au de-a face cu un corp care se schimbă rapid, se tem să nu fie agreați și se concentrează pe fiecare defect pe care îl observă. Acest lucru este complet fiziologic deoarece schimbările rapide din această fază pot dezorienta și îngrijora copiii care nu se mai recunosc și nu știu cum se va transforma corpul lor. Cu siguranță, deci, influența modelelor sociale și a mesajelor axate pe frumusețea fizică, care se transmit continuu, poate avea consecințe importante asupra psihicului tinerilor.
Părinții nu ar trebui să se alarmeze imediat, dar cu siguranță este o idee bună să-și observe copiii și să le monitorizeze comportamentul într-o manieră non-invazivă pentru a înțelege dacă este o problemă fiziologică, complet trecătoare, sau dacă este vorba de semne mai îngrijorătoare și este cazul a interveni.
1. FEREȘTE-TE DE SARCASM. Când te confrunți cu un copil care începe să reducă porțiile de mâncare și nu se place, poate fi automat să răspunzi „Nu ești gras, tu ești cel care te vezi așa”, „Hai, mănâncă, lasă prostiile”, „Exagerezi, ești frumoasă”.
Neascultarea cuvintelor lui, neînțelegerea disconfortului, îl face să se simtă neînțeles, nerecunoscut și îl determină să se retragă mai mult în sine. Predicile nu duc nicăieri, trebuie în primul rând să-i asculți și să-i respecți experiența pentru a crea apropiere și a nu ridica un zid între voi.
2. NU ÎNCURAJAȚI DIETA. Ai grijă să nu dai curs imediat solicitărilor sale, transmițându-i mesajul că, de fapt, are nevoie să slăbească sau că ar trebui să își îmbunățătească fizicul. Există riscul de a încuraja nemulțumirea și de a întări comportamente greșite, dietele „do it yourself” și metodele periculoase de slăbit. O familie în care se acordă o mare importanță perfecțiunii fizice și dietele nu face altceva decât să încurajeze comportamentele de control al greutății. Mai degrabă, este important să crești copiii concentrându-se pe obiceiuri sănătoase, o dietă echilibrată și activitate fizică, ajutându-i să-și creeze o imagine corporală sănătoasă.
3. NU TE ENERVA. Încearcă să rămâi calm și să nu te enervezi de fiecare dată când lasă ceva în farfurie sau nu mănâncă o mâncare. Dacă îl certați sau vă asumați o atitudine controlantă și invazivă, veți avea efectul opus, veți intra în opoziție cu riscul ca copilul dumneavoastră să se retragă și mai mult în sine sau să nu mai mănânce cu voi. Ultimul lucru pe care trebuie să-l faci este să creezi un climat de ostilitate la masă, o distanță între tine și remorchere inutile concentrate doar pe mâncare.
4. PUNEȚI-VĂ ÎN LOCUL LUI. Arată o atitudine de deschidere și înțelegere a problemei, ascultă și salută dificultățile sale pentru a-l face să se simtă sprijinit și iubit. Aduceți și experiența voastră de când erați adolescent, a disconfortului pe care îl puteți simți în a nu vă place și a modului în care în timp înveți să te accepți așa cum ești. Creați apropiere și dialog în acest sens, făcând totodată cumpărăturile și gătind împreună, astfel încât să acceptați și că ei preferă unele alimente față de altele, atâta timp cât este o dietă sănătoasă și completă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Temele pentru acasă sunt o...