Filme educative pentru copii pentru a-i ajuta să facă față pierderii și durerii
Data publicării:
Moartea face parte din viață, iar durerea este un sentiment natural care este cel mai bine procesat în companie. Filmele pentru copii sunt o resursă valoroasă pentru a face față acestor situații.

În dorința noastră de a-i proteja pe cei mici de aspectele dureroase ale vieții, alegem uneori să nu vorbim despre unele probleme importante. Cu toate acestea, în ciuda intențiilor noastre, mai devreme sau mai târziu copiii vor trebui să se confrunte cu situații dificile.

În aceste cazuri, este de preferat ca ei să fi învățat de la noi cum să le facă față. În acest articol, vă vom prezenta câteva filme pentru a face față pierderii și durerii pe care să le vizionați împreună cu copiii dvs.

De la animale de companie, la rude mai mult sau mai puțin apropiate, este posibil ca la un moment dat din copilăria lor copiii noștri să fie nevoiți să experimenteze moartea unei persoane sau animal drag. Atunci când nu sunt abordate corect, sunt situații pe care chiar și adulții le întâmpină dificultăți. 

2. Fotografie... (pexels-vika-glitter-392079-4089661-1_37532600.jpg)

Fotografie de la Vika Glitter/ Pexels

Durerea, dacă este gestionată prost, poate avea repercusiuni grave. Prin urmare, trebuie să-i ajutăm pe cei mici să aibă o abordare adaptativă față de moarte.

De ce sunt filmele utile pentru a face față pierderii și durerii?

Lumea cinematografiei este extrem de atractivă pentru copii. Ei rămân adesea absorbiți în ascultarea narațiunii care însoțește spectacolul de culori, sunete și personaje captivante.

Prin urmare, filmele pentru copii sunt o resursă valoroasă pentru a aborda împreună probleme importante. În plus, ne permit să le ascultăm reflecțiile și să ne oferim opiniile pe o anumită temă.

Filmele sunt un element important în transmiterea valorilor și în învățarea abilităților de coping. Comportamentul protagoniștilor poate servi drept model și îi poate ajuta pe copii să aibă o referință atunci când se află în fața unei situații similare.

Filme pentru a face față pierderii și durerii potrivite copiilor

Regele Leu

Acest clasic Disney este unul dintre filmele care transmite un mesaj puternic și plin de speranță. După ce a asistat la moartea tatălui său, tânărul leu, Simba, se îndepărtează de familia sa cu un enorm sentiment de vinovăție și plin de tristețe. În timpul călătoriei sale prin savană, el va învăța valori precum loialitatea, sprijinul și prietenia. Dar mai presus de toate va descoperi că nimeni nu moare complet.

Valorile, amintirile și învățăturile pe care i le-a lăsat tatăl său îl vor însoți și ghida pe tânărul Simba pe parcursul călătoriei sale. În cele din urmă, va înțelege că tatăl său nu a murit niciodată pentru că va trăi veșnic în inima lui și în stele. Simba va găsi puterea să se întoarcă acasă și să trăiască o viață frumoasă alături de cei mai dragi săi.

Youtube video image

Coco

Cu această producție fantastică, Pixar dă culoare morții, care este în general descrisă ca întunecată și sumbră. În multe dintre culturile noastre, când cineva moare, ne găsim în cimitire gri, purtând haine negre și înconjurați doar de liniște.

Viața acelei persoane devine un tabu care generează doar durere și disconfort. Acest film ne invită să unim viața cu moartea ca un tot indisolubil și să o sărbătorim pe aceasta din urmă cu afecțiune și recunoștință pentru timpul pe care ne-a permis să-l împărtășim cu cei dragi nouă.

Filmul reflectă tradiția mexicană adânc înrădăcinată a Zilei Morților, în care mormintele sunt împodobite și se fac ofrande celor dragi care au plecat pe altă cale.

Ne oferă o viziune colorată și „vitală” a morții și prezintă durerea pierderii ca pe ceva de împărtășit și exprimat, mai degrabă decât de a o relega într-un loc întunecat, tăcut și singuratic.

Up

Acest film, prin personajul lui Carl Fredricksen, ne arată suferința pe care o putem simți atunci când pierdem pe cineva pe care-l iubim. După moartea soției sale, Carl simte că viața lui s-a încheiat cu siguranță. Se simte trist, singur și abandonat. Devine o persoană irascibilă, singură, cu o casă plină de amintiri de care se agață strâns.

Cu toate acestea, atunci când se așteaptă mai puțin, Russell apare în viața lui pentru a-i arăta că merită să meargă înainte.

Prin această nouă legătură – pe care bătrânul o stabilește cu entuziastul băiețel de opt ani – protagonistul va putea în sfârșit să facă față pierderii soției sale. Va înțelege că dragostea necondiționată pe care o avea pentru ea nu va dispărea niciodată. Astfel, el va putea continua să-și trăiască viața.

Publicitate



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Divertisment

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios”

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!”

Stilurile parentale care îi fac pe copii perfecționiști. Psihoterapeut: „Mulți oameni îl confundă cu dorința de a excela. În realitate, e exact opusul!” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Stilurile parentale care îi fac pe copii perfecționiști. Psihoterapeut: „Mulți oameni îl confundă cu dorința de a excela. În realitate, e exact opusul!”

pixel