Filmul de animație „Inside Out 2” îi învață pe copii că „avem nevoie de toate emoțiile”, potrivit unui psiholog
Data publicării:
Noua superproducție Disney, "Inside Out 2", ne învață despre emoții. Și de ce este important să ne scoatem din cap ideea că unele sunt "bune" (cum ar fi bucuria și dragostea) și altele sunt "rele" (cum ar fi tristețea, furia și anxietatea).

Lisa Damour este psihologul pe care s-a bazat Pixar pentru a ne oferi încă o dată un film pe care îl putem lua ca pe o lecție puternică de educație emoțională.

Ea este, de asemenea, un autor și o mamă care s-a specializat în adolescenți, deci cunoaște bine gama de emoții pe care Riley, protagonista filmului, le manifestă în această etapă.

Celor cinci emoții pe care le cunoșteam în "Inside Out", Bucurie, Tristețe, Furie, Frică și Dezgust, li se alătură Invidia, Plictiseala, Rușinea și Anxietatea, ca parte a evoluției lui Riley acum că este în adolescență.

Și dacă primul film ne-a învățat că și tristețea este importantă, în "Inside Out 2" înțelegem că fiecare emoție ne este necesară.

Odată cu apariția acestei noi abilități vine și abilitatea de a simți cele patru noi emoții care apar în "Inside Out 2", cum ar fi rușinea și imaginarea a ceea ce cred alții despre tine sau invidia și dorința de a avea ceea ce au alții.

"Plictiseala este foarte amuzantă și minunată și reflectă cu adevărat disprețul natural și disprețul pe care adolescenții îl pot avea pentru orice. Apoi, desigur, Anxietatea este un actor important în acest film.

Anxietatea necesită capacitatea de a imagina și de a anticipa.

Frica este răspunsul nostru la amenințarea din fața noastră, în timp ce anxietatea este imaginarea lucrurilor care s-ar putea întâmpla", spune Damour, pentru Bebe Y Mas.

Dar, pe lângă faptul că vorbește despre evoluția emoțiilor pe măsură ce intrăm în adolescență, Damour explică faptul că - oricât de inconfortabile ar putea fi unele dintre ele - toate emoțiile sunt necesare.

"Anxietatea are o funcție de protecție și nu este neapărat întotdeauna negativă. Majoritatea oamenilor nu știu asta. Dar ne aflăm într-un moment într-o cultură în care ne simțim destul de inconfortabil cu orice emoție care este inconfortabilă și ne grăbim să patologizăm emoțiile negative. În acest film, autorii au făcut o treabă strălucită, abordând o gamă variată a ceea ce poate fi anxietatea", spune specialistul.

Anxietatea este absolut o parte esențială a vieții și chiar are mari beneficii: ne protejează, ne ajută să ne imaginăm și să anticipăm lucrurile care ar putea merge prost, ne ajută să ne corectăm cursul și să luăm decizii mai bune - deși, de asemenea, arată clar că poate scăpa de sub control. 

Dacher Keltner, un om de știință și profesor de psihologie la Universitatea din California, care a consiliat și pe Pixar și în timpul realizării filmului "Inside Out 2", subliniază că misiunea centrală a ambelor filme este să arate că toate emoțiile sunt necesare.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Divertisment

Articole similare

Cum să protejezi copiii de țânțari în mod natural

În timpul sezonului de vară, există multe insecte care...


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
Cele 20 de prenume ale celor mai deștepți oameni, conform unui studiu / FOTO: freepik.com @yarruta

Cele 20 de prenume ale celor mai deștepți oameni, conform unui studiu

Fotografie de la Pixabay/ Pexels

Mamă de fată? 11 lucruri de făcut împreună cu fiica ta înainte de a împlini 18 ani

Cel mai mare reproș pentru școala în forma actuală. Urania Cremene: „Produce peste 50% rebuturi! De ce ne dorim să inventăm roata? De ce chinuim profesorii?” / FOTO: freepik.com @The Yuri Arcurs Collection

Cel mai mare reproș pentru școală, în forma actuală. Urania Cremene: „Produce peste 50% rebuturi! De ce ne dorim să inventăm roata? De ce chinuim profesorii?”

Relația părinților cu școala, „terifiantă”. Urania Cremene: „Sunt extraordinar de multe dovezi că sistemul NU funcționează! Și îți pui întrebarea: e copilul meu de vină?” / FOTO: freepik.com @syda_productions

Relația părinților cu școala, „terifiantă”. Urania Cremene: „Sunt extraordinar de multe dovezi că sistemul NU funcționează! Și îți pui întrebarea: e copilul meu de vină?”

pixel