10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi
Trecerea prin adolescență este dificilă, dar a fi părinte al unui copil adolescent nu este diferit.
De multe ori copiii tăi vor veni acasă vizibil supărați sau triști și vor refuza categoric să-ți împărtășească ceea ce-i deranjează. De asemenea, este posibil ca de mai multe ori să înceteze complet să vă vorbească. Deci, dacă te întrebi „dar de ce fiul meu nu vorbește cu mine?” astăzi vă vom ajuta să clarificați această situație.
În primul rând, trebuie să vă amintiți că acesta nu este un afront personal. De cele mai multe ori, tăcerea va fi mai mult despre emoțiile copilului tău decât despre ceva ce ai spus sau făcut. Din acest motiv, înarmați-vă cu răbdare, înțelegere și iubire. Încercați să vă lăsați mândria deoparte și să vă însoțiți copilul îndeaproape în această fază complicată.
Când un adolescent se retrage în sine, primul impuls al fiecărui părinte este să se simtă ofensat. Apoi, îl atacă pe tânăr, îl certa pentru comportamentul său și îi cere să-l schimbe. Dar ceea ce contează cu adevărat este să înțelegeți de ce adolescentul se comportă așa și există mai multe motive posibile pentru acest lucru. Vi le prezentăm mai jos.
Este normal și firesc ca adolescenții să tindă să se distanțeze de părinți pentru a intra în contact strâns cu grupul lor de colegi. Acestea sunt referințele lor acum și ei vor fi cei la care se vor adresa pentru sfaturi sau pentru a-și împărtăși preocupările. De fapt, obiectivul principal al vieții lor este să se încadreze în acest nucleu de apartenență.
Din acest motiv, părinții sunt adesea lăsați în afara ecuației. Deși este greu de acceptat, acest lucru nu ar trebui să fie alarmant sau ofensator deoarece este un comportament tipic acestei etape a vieții.
Chiar dacă inconștient, mulți părinți reacționează brusc și nepotrivit atunci când copiii lor se deschid emoțional și le spun problemele lor zilnice. Ei judecă, critică sau recriminează comportamentul lor, amintindu-le că au fost deja avertizați sau îi pedepsesc fără a oferi sprijin sau înțelegere.
Acest lucru face ca adolescenții să devină din ce în ce mai închiși, deoarece își percep părinții nu ca pe un loc sigur, ci ca pe o sursă de conflict și disconfort.
Foto: Cottombro Studio/ Pexels
Gândiți-vă pentru o clipă la cum decurg conversațiile cu copilul dvs. Este într-adevăr un dialog în care amândoi împărtășiți păreri, experiențe și puncte de vedere, sau vă limitați să puneți întrebări constant, mai mult pentru a-i monitoriza viața de zi cu zi?
Chiar dacă pare irelevantă, această diferență este cu adevărat transcendentală: în primul caz copiii se simt respectați și luați ca egali, în timp ce în al doilea se simt acuzați și deranjați.
Dacă adolescentul tău nu îți vorbește deloc și te-a întrerupt complet, sunt șanse să facă acest lucru ca răspuns la respingere sau la limitele cu care nu este de acord.
Unii copii folosesc această strategie pentru a-și „pedepsi” părinții sau pentru a-i face să vadă că nu se conformează regulilor impuse. În acest fel, pot simți că își recapătă controlul asupra situației.
Când adolescenții se deschid față de părinții lor, părinții lor nu acordă întotdeauna suficientă importanță preocupărilor lor. Prin urmare, le pot minimiza și le pot împărtăși altora fără acordul copiilor lor. Acestea fiind spuse, tipul s-ar putea simți trădat și poate refuza să dezvăluie un alt detaliu despre viața sa privată din acel moment.
Amintiți-vă că copilul dumneavoastră are dreptul să nu vorbească, fie pentru că este rezervat, fie pentru că este supărat. Nu încercați să comunicați atunci când nu vrea și nu încercați să-l manipulați pentru a se deschide. Acesta nu este cel mai bun mod, deoarece constituie o lipsă de respect față de el.
Învață să asculți fără să judeci. În loc să încercați să răspundeți, să recriminați sau să rezolvați situațiile pe care le aduce copilul dvs., pur și simplu ascultați-l și încercați să-i înțelegeți punctul de vedere. În acest fel, neprimind un răspuns impulsiv și negativ, îi va fi mai ușor să se deschidă și să se apropie emoțional de tine.
Încercați să vă implicați copilul în decizii și stabilirea limitelor. Dacă se ajunge la un consens și copilul se simte ascultat și luat în considerare, va fi mai înclinat să accepte și să respecte regulile. Flexibilitatea (nu permisivitatea) poate fi cheia.
Arată-i că ești de încredere. Nu dezvălui și nu împărtăși cu încredere ceea ce îți spune copilul tău, chiar dacă pare o problemă mică.
Chiar dacă aplicați îndrumările de mai sus, ar trebui să știți că copilul dumneavoastră poate fi necomunicativ uneori și ar trebui să puteți accepta și să faceți față.
Adolescenții au nevoie de părinți cu autocontrol, care știu să nu-și ia personal schimbările de dispoziție și care știu să-i însoțească cu calm, acceptare și răbdare. Așadar, dacă copilul tău nu vrea să vorbească, stai pur și simplu aproape de el, calm și respectuos, dar mereu deschis către o posibilă comunicare. Făcând asta, când se va simți pregătit, va ști deja că poate alerga la tine.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Pe măsură ce temperaturile...
Preot profesor univ. dr. Radu...
Magia Crăciunului este deja...
Raluca-Emima Vasilciuc și...
Nu există nicio modalitate mai...