Fraze pe care copiii nu vor să le audă de la părinții lor când sunt acasă de Crăciun
Data actualizării:
Data publicării:
Întoarcerea acasă pentru sărbători poate fi la fel de stresantă și anxioasă, mai ales pentru copiii adulți care au crescut într-o relație complicată cu părinții lor sau într-o gospodărie instabilă. 

De la încercarea de a naviga prin conversații incomode până la a se simți presați să vorbească despre politică sau să valideze statutul lor relațional, există anumite fraze pe care copiii adulți nu vor să le audă de la părinții lor când se întorc acasă de sărbători.

Focusing pe limitele copilului adult și concentrându-vă pe a vă bucura de timpul de calitate petrecut împreună poate ajuta la protejarea sănătății mintale și a liniștii tuturor, chiar și în mijlocul haosului din sezonul sărbătorilor.

Citește și Fraze pe care părinții nu vor să le audă din partea învățătorului copilului lor

Sărbătorile sunt un moment special, dar pentru mulți copii adulți, întoarcerea acasă poate aduce cu ea un val de stres.

După ce au trăit ani de zile cu propriile lor rutine și libertăți, întoarcerea în casa părintească poate însemna și o reluare a unor discuții incomode sau a unor întrebări care nu au niciun sens.

Sursa foto: freepik.com@hellobaliuk

Chiar dacă părinții vor să arate că le pasă, unele fraze pot avea un efect total opus, făcându-i pe copii să se simtă judecați, presionați sau neînțeleși.

„De ce ești încă singur(ă)?”

„Nimeni nu va suporta vreodată atitudinea asta”

„Trăiești într-o lume a fanteziilor”„Pe vremea mea era mult mai greu”

„Generația ta e pur și simplu imatură”

„De ce nu vii acasă mai des?”

„De ce nu ești mai ca frații tăi?”

„O să mănânci tot ce ai pus pe farfurie?”

„Ești atât de dramatic(ă)”

„Arăți atât de diferit”

În mod normal, toată lumea ar trebui să evite comentariile despre aspectul, corpul sau greutatea altora — fie că întâlnești un vechi prieten, vizitezi părinții sau ești acasă pentru sărbători.

Deși poate fi considerat un comportament acceptabil pentru părinți să comenteze sau să critice aspectul copiilor lor în copilărie, același lucru față de copiii adulți nu este doar intruziv, ci tinde să fie perceput și ca lipsit de respect și toxic.

Conform unui studiu din 2020 despre tineret, imaginea corporală este deja una dintre principalele preocupări pentru tinerii adulți.

Ei nu au nevoie de un comentariu bine intenționat pentru a-și hrăni ego-ul, mai ales din partea părinților care, cel mai probabil, le-au cultivat nesiguranțele încă de la o vârstă fragedă.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Stil de viata

Articole similare

Culorile anului 2025 în materie de îmbrăcăminte pentru copii

Hainele pentru cei mici nu sunt doar confortabile, ci...

Semnificația unui nume care inspiră feminitate și eleganță

Freya este un nume care aduce cu sine o aură de mister...



Cele mai noi articole

Ce simt copiii când își văd părinții plângând

Plânsul este o manifestare naturală a emoțiilor,...


Top citite
Cele trei întrebări pe care să le pui copiilor tăi în fiecare seară înainte de culcare pentru a le ridica stima de sine / FOTO: Freepik.com@Gray StudioPro

Cele trei întrebări pe care să le pui copiilor tăi în fiecare seară înainte de culcare pentru a le ridica stima de sine

Greșeala majoră a părinților moderni. Un profesor psiholog de la Wharton avertizează: „Este un predictor neglijat al succesului și al fericirii” / FOTO: freepik.com @The Yuri Arcurs Collection

Greșeala majoră a părinților moderni. Un profesor psiholog de la Wharton avertizează: „Este un predictor neglijat al succesului și al fericirii”

Semnele care arată că ești un părinte autoritativ: Acest stil de parenting a devenit tot mai popular, fiind recunoscut ca una dintre cele mai eficiente metode / FOTO: freepik.com @Addictive Stock

Semnele care arată că ești un părinte autoritativ: Acest stil de parenting a devenit tot mai popular, fiind recunoscut ca una dintre cele mai eficiente metode

Expert parenting: „Am descoperit ce fac diferit părinții copiilor cu inteligență emoțională ridicată: 7 strategii esențiale, observate după studierea a peste 200 de copii” / FOTO: freepik.com @nastyaofly

Expert parenting: „Am descoperit ce fac diferit părinții copiilor cu inteligență emoțională ridicată: 7 strategii esențiale, observate după studierea a peste 200 de copii”

pixel