Grafomotricitatea: Ce este, de ce este esențială pentru dezvoltarea copilului și cum să o stimulezi prin activități practice și distractive
Uneori, frica se poate extinde chiar și până la momentul scălării în cadă, devenind un adevărat coșmar pentru părinți.
Nou-născuții sunt în mod natural familiarizați cu apa. În burta mamei, de fapt, trăiesc în lichidul amniotic. De nouă luni, așadar, copiii sunt „în apă” și se dezvoltă în acest mediu. De fapt, copiii care intră în contact cu apa încă de la o vârstă fragedă păstrează acea încredere înnăscută.
De-a lungul timpului, însă, uneori lucrurile par să se schimbe, până la punctul de a se transforma într-o adevărată teroare a apei.
Există mai multe motive care pot face contactul cu apa neplăcut pentru copii. Uneori poate fi o înclinație naturală, o rezistență la intrarea în contact cu apa rece sau la udare. Alteori, pe de altă parte, poate fi legată de o experiență traumatică trăită ca atare de către copil, care poate a fost subestimată.
Nu trebuie să fie un eveniment major sau un accident periculos. Poate fi, de exemplu, chiar și doar puțină apă înghițită din neatenție sau o stropire în ochi care l-a speriat pe copil. Prin urmare, frica de apă la copii poate apărea uneori brusc. Copilul care obișnuia să fie fericit să se scufunde în mare, de exemplu, în orice moment se chinuie chiar și doar să bage picioarele în apă.
În primul rând, înțelegere.
În timp ce fricile celor mici ne pot părea uneori exagerate sau bizare, este important să nu le banalizăm. Frica de apă la copii poate părea o prostie pentru mulți. Este important să liniștiți copiii arătându-le că apa nu este periculoasă.
În același timp, însă, este important să demonstrăm că le înțelegem disconfortul și că salutăm frica lor. Acceptarea fricii este primul pas în a le transmite copiilor că îi înțelegem pe deplin. Așadar, este important să recunoaștem emoția micuțului și să nu o minimizi. Frica de copil este reală.
În al doilea rând, gradualitate.
Este important să nu forțați copiii să intre în apă. Prin forțarea lor există riscul de a obține rezultatul opus. Dimpotrivă, este esențial să-i ajutăm să o abordeze treptat.
Puteți începe, de exemplu, mai întâi jucându-vă pe mal sau, dacă sunteți în piscină, scufundați doar picioarele. Uneori, se poate întâmpla să deveniți nervos în fața unui refuz al micuțului de a face baie.
Exprimarea nervozității sau a nerăbdării, însă, riscă doar să transmită agitație micuțului, care este deja foarte îngrijorat când intră în contact cu apa. Dacă copiii văd adulții încordați sau agitați, ei tind să-și absoarbă starea de spirit și să se simtă nesiguri.
În al treilea rând, distracție.
Există câteva jocuri foarte distractive care îi ajută pe copii să se familiarizeze cu apa. Nu neapărat de făcut la plajă sau în piscină. Pentru a începe, de exemplu, ar putea fi util și să experimentezi cu ele într-un context mai „neutru”, precum o grădină sau o curte.
Baloanele cu apă care să fie zdrobite cu fundul sau să joace mingea pe mal, de exemplu, sunt doar câteva dintre activitățile care pot fi oferite copiilor pentru a face contactul cu apa mai puțin traumatizant.
Puteți prezenta câteva dintre aceste jocuri și îi lăsați pe cei mici să se apropie de ele, oferindu-le timp să se obișnuiască cu ideea de a fi în contact cu apa. De fapt, a propune fără a impune se dovedește adesea a fi cea mai bună soluție.
Frica de apă la copii poate, așadar, să apară brusc, la fel cum, de foarte multe ori, se rezolvă fără intervenții speciale. Dacă dificultatea persistă și afectează viața de zi cu zi a familiei, poate fi util să înțelegeți împreună cu un profesionist cum să faceți față situației.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.