Fugarii nord coreeni, pregătiți într-o școală „pentru lumea din afară”: Povestea unei tinere curajoase care a reușit să scape de regimul dur
Data publicării:
În Coreea de Nord, oamenii care sunt prinși citind cărți sau vizionând filme străine interzise de regimul de la Phenian se expun unor pedepse de neimaginat. Cu toate acestea, mulți nord-coreeni își asumă aceste riscuri extreme din dorința de a descoperi cum „funcționează lumea din afară” .

Un exemplu remarcabil este povestea lui „C”, o tânără curajoasă din Coreea de Nord, care, în secret, a urmărit seriale sud-coreene interzise. Prin aceste producții interzise, ea a descoperit că țara vecină este bogată și că drepturile omului sunt garantate în acel loc. Cu toate că conștientiza riscurile majore, tânăra a găsit puterea să scape de sub regimul lui Kim Jong-un în anul 2019. După ce a petrecut câțiva ani în China, reușind să treacă neobservată, ea a ajuns în cele din urmă în Coreea de Sud, unde în prezent beneficiază de un program de pregătire oferit de centrul Hanawon.

Centrul Hanawon, situat în apropierea Seulului, este un loc sigur în care nord-coreenii care au reușit să scape din țara lor opresivă sunt ajutați să se reintegreze în societatea sud-coreeană. Aici, ei participă la un intens „training” care îi pregătește pentru viața din afara regimului totalitar. Programul include cursuri de limba coreeană, educație culturală și orientare în noua societate, oferindu-le o șansă reală de a construi o viață nouă.

„Pentru oamenii care au crescut în Coreea de Nord, experiența de a vedea cărți și filme interzise este ca o fereastră deschisă către o lume complet diferită”, a declarat un reprezentant al centrului Hanawon. „Acești nord-coreeni curajoși se străduiesc să înțeleagă și să afle mai mult despre lumea exterioară, chiar dacă asta înseamnă să riște totul.”

Citește și Părinții furioși lasă un mesaj dur pentru petrecăreții „egoiști” din Ibiza care au deranjat copilul - FOTO

Procesul de integrare nu este ușor

Toți fugarii nord-coreeni care reușesc să ajungă în Coreea de Sud se confruntă cu o etapă obligatorie înainte de a fi integrați în societate - cursurile de la centrul Hanawon, o instituție care își propune să-i învețe cum să se descurce în lumea exterioară. Această școală specială oferă o gamă largă de cursuri, de la istorie și cultură, până la abilități profesionale și sarcini de zi cu zi, cum ar fi cumpărăturile - lucruri care ar putea părea foarte diferite față de experiențele lor din țara de origine, izolată și săracă.

Cu toate acestea, procesul de integrare nu este ușor. La sosirea în Coreea de Sud, refugiații sunt supuși unei verificări riguroase de securitate, care durează aproximativ trei luni și este efectuată de Serviciul Național de Informații (NIS), în scopul identificării eventualelor spioni nord-coreeni. După obținerea autorizației, ei sunt direcționați către Hanawon, unde vor petrece alte trei luni - în total, aproape jumătate de an în instituțiile guvernamentale - înainte de a fi eliberați.

Cu toate că centrul Hanawon oferă suport și pregătire esențiale, există critici cu privire la abordarea sa. Sokeel Park, director regional al Organizației Internaționale nonprofit Liberty in North Korea, consideră că acest proces este învechit, ineficient și excesiv de restrictiv. „Este ironic faptul că refugiații nord-coreeni își pun viața în pericol pentru a scăpa de controlul guvernamental extrem, dar trebuie să petreacă primele luni în Coreea de Sud sub un alt control guvernamental care nu le servește interesele”, a declarat el pentru CNN.

Vezi și „Capcanele ascunse” din piscină. O mamă avertizează cu privire la o tragedie care se repetă în fiecare vară: „Fiți atenți!”

Fugarii au posibilitatea să aleagă dintr-un număr de 22 de cursuri de formare profesională

Centrul Hanawon, situat la aproximativ 80 de kilometri sud de capitala Seul, reprezintă o etapă esențială pentru refugiații nord-coreeni care ajung în Coreea de Sud. Aici, acești fugari au posibilitatea să aleagă dintr-un număr de 22 de cursuri de formare profesională, axate în mare parte pe pregătirea pentru diverse meserii.

Pe lângă instruirea profesională, Hanawon încearcă să familiarizeze dezertorii cu aspecte ale vieții sud-coreene. De exemplu, aceștia sunt încurajați să asculte muzică populară din anii '90 și hituri actuale, cu scopul de a socializa cu colegii și de a înțelege referințele culturale. Un alt exemplu este un instructor IT care îi învață pe studenți să utilizeze funcția de copy-paste și să exerseze tastarea versurilor imnului național al Coreei de Sud.

Centrul Hanawon oferă, de asemenea, cursuri pentru dezvoltarea unor abilități de bază necesare în viața de zi cu zi, precum deschiderea unui cont bancar. La finalul programului, cursanții beneficiază de sprijin guvernamental, cum ar fi o subvenție inițială și asistență pentru găsirea unei locuințe, pe măsură ce își încep o nouă viață.

Cu toate acestea, nu toți refugiații sunt mulțumiți de sprijinul oferit de autoritățile sud-coreene. „Hanawon ar fi trebuit să mă ajute să învăț lucruri utile, în schimb, m-au învățat ceva absolut inutil”, a declarat Kim, un fugit care a reușit să scape din Coreea de Nord în 2017 și a absolvit cursurile în 2018. Anumite lecții, cum ar fi cele despre tehnologia modernă, i-au fost de folos. Însă altele, mai teoretice, i-au fost confuze - cum ar fi cursurile despre placarea unui inel cu aur.

Provocările cu care se confruntă refugiații după fugă din Coreea de Nord sunt bine documentate și uneori pot avea consecințe tragice. În 2019, o mamă și fiul său din Coreea de Nord au murit de foame, fiind găsiți fără suflare într-un apartament din Coreea de Sud. În 2022, rămășițele unei femei nord-coreene au fost descoperite în propria locuință din Seul. Autoritățile au estimat că aceasta era decedată de aproximativ un an.

Mulți refugiați se confruntă cu probleme financiare chiar și după ani de când au ajuns în Coreea de Sud. Aproximativ 6,1% dintre ei erau șomeri în 2022, o rată mai mare decât dublul mediei naționale, conform datelor guvernamentale. Aceste cifre indică dificultățile pe care refugiații le întâmpină în adaptarea la noua lor patrie și în găsirea unor surse de venit stabile.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Social
Tagurile articolului: coreea de nord  coreea de sud  fugari  scoala 

Articole similare

Ultimă oră: MODIFICĂRI pentru Evaluarea de clasa a II-a

Extinderea duratei testului la Evaluarea Naţională...



Cele mai noi articole

Cele mai frumoase cântecele de toamnă pentru copii

Toamna este un anotimp plin de magie, perfect pentru a...


Top citite
Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!” / FOTO: freepik.com @prostooleh

Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!”

Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!” / FOTO: freepik.com @dotshock

Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!”

Foto: Freepik@pressfoto

Contractul Educațional: Este obligatorie semnarea lui? Ce se întâmplă dacă refuzi? Avocat Cuculis, sfaturi pentru părinți

Trăsăturile unei mame „suficient de bună”. Un psihanalist expert în parenting a studiat mii de femei și a concluzionat ASTA! / FOTO: freepik.com @freepik.driller

Trăsăturile unei mame „suficient de bună”. Un psihanalist expert în parenting a studiat mii de femei și a concluzionat ASTA!

pixel