Generația Z, departe de a fi fragilă sau comodă! Solidaritatea debordantă a tinerilor și adolescenților în fața catastrofei de la Valencia / FOTO+VIDEO
Data publicării:
Adolescenții și tinerii adulți de astăzi sunt adesea etichetați drept „generația de sticlă” , o generație comodă și preocupată de sine. Totuși, imaginile din ultimele zile au arătat contrariul.

În fața catastrofei provocate de DANA în Valencia, tinerii au fost primii care s-au organizat autonom, folosindu-se de grupuri pe Telegram și WhatsApp pentru a merge în orașele afectate și a oferi ajutor în orice fel.

Cu lopeți, perii și găleți în mâini, valuri de adolescenți și tineri au mers kilometri pe jos pentru a participa la eforturile de curățenie și a livra primele provizii de apă și mâncare celor care au pierdut totul.

Faptul că ziua era sărbătoare, fiind Ziua Tuturor Sfinților, a fost de ajutor, demonstrând încă o dată că tinerii știu să răspundă provocărilor în momente dificile.

Adolescenți și tineri, la înălțime

Se estimează că între 15.000 și 20.000 de persoane au răspuns apelului de a se deplasa pentru a ajuta municipalitățile cele mai afectate de DANA, folosind autobuze închiriate de la Orașul Artelor și Științelor din Valencia.

Majoritatea covârșitoare a acestora au fost adolescenți și tineri. Avalanșa de voluntari a fost atât de mare încât li s-a cerut multora să revină în zilele următoare.

Cei care nu au putut fi prezenți colaborează prin organizații, asociații de solidaritate și la intrarea supermarketurilor din întreaga Spanie, unde colectează donații de alimente și bunuri pentru cei afectați.

De ce credem că cei din Generația Z nu sunt susținători?

Un raport elaborat de Fundația Botín arată că Generația Z preferă să își dedice timpul activităților de asistență socială mai degrabă decât să contribuie financiar.

Mulți cred că tinerii nu sunt susținători, însă adevărul este chiar opusul.

„Cu cât suntem mai tineri, cu atât suntem mai susținători, deoarece odată cu vârsta și responsabilitățile, ne pierdem din inocență și, uneori, și din dorința de a schimba lumea”, explică Arancha Martínez, fondatoarea și președinta organizației itwillbe.org.

Conform unui raport al organizației Ayuda en Acción, citat de bebesymas.com, principalele cauze și motivații care îi animă pe tineri în activitățile de voluntariat sunt acelea legate de schimbările pe care le consideră posibile și care pot avea un impact tangibil, oferind rezultate utile.

Tinerii caută să se conecteze personal cu persoane cu preocupări similare, prin acțiuni concrete și specifice, acordând prioritate acestui tip de implicare în fața angajamentelor pe termen lung.

Generația de susținere Z

Potrivit Observatorului Institutului pentru Tineret, această generație are multe de oferit, însă lumea „o reține”. Provocarea va fi adaptarea acestei viteze la o realitate încă prea lentă, care nu ține pasul cu modelele orizontale și participative, valorificând inteligența colectivă și inovația socială.

Yolanda Rueda, președinta Fundației Cibervoluntarios, subliniază că „există două domenii care transformă astăzi lumea pentru tineri: tehnologia și cauzele sociale. Suntem acum în punctul de a regenera sistemul, de a redefini voluntariatul.

Tinerii vor și pot participa – cu sau fără instituții. Dacă nu li se oferă un spațiu, îl vor crea. Ei dețin cunoștințele și simt povara realității; vor să o îmbunătățească, se văd ca protagoniști și caută soluții.”



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Adolescenti

Articole similare


Cele mai noi articole

Când încep bebelușii să râdă?

Este unul dintre momentele magice ale părinției pe care le-ai așteptat cu...


Top citite
Ce este mai important să-ți înveți copilul decât să spună „mulțumesc”. Psiholog: „Așa trebuie să-ți educi micuțul pentru a trăi mai fericit!” / FOTO: freepik.com @olyakomarova

Ce este mai important să-ți înveți copilul decât să spună „mulțumesc”. Psiholog: „Așa trebuie să-ți educi micuțul pentru a trăi mai fericit!”

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării / FOTO: freepik.com@jannoon028

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării

Bunicii din generația Boomer NU sunt de acord cu parentingul blând: „Copiii devin prea sensibili!”. Argumentele științifice care dovedesc contrariul / FOTO: freepik.com @SkelDry

Bunicii din generația Boomer NU sunt de acord cu parentingul blând: „Copiii devin prea sensibili!”. Argumentele științifice care dovedesc contrariul

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni” / FOTO: freepik.com @Creative Design 788

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”

pixel