Gestul periculos care oferă părinților iluzia că au prevenit ceva grav. Dr. Craiu demontează această „magie” a automedicației preventive: „Nu funcționează!” / VIDEO
Data publicării:
Toți am fost acolo: copilul vine acasă ud la picioare sau cu obrajii roșii de frig, iar primul instinct al multor părinți este să acționeze rapid. „Să nu răcească!” – ne spunem în gând, căutând sticluța de Nurofen sau de Panadol în sertarul cu medicamente. Un gest care ne oferă iluzia că am prevenit ceva grav. Dar adevărul? Ne păcălim singuri, iar dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru, demontează această „magie” a automedicației preventive la Părinți Prezenți.

„Ce spuneți când le dăm noi, părinții, medicamente preventiv copiilor? Poate că ajung acasă uzi la picioare sau înfrigurați și le dăm o seringă de Nurofen. Probabil că sunt mulţi părinţi care încearcă să prevină o răceală în acest fel. Este corectă o asemenea acţiune?” a întrebat moderatoarea Loredana Iriciuc, redactor-șef ParintisiPitici.ro.

Dr. Mihai Craiu a oferit un răspuns tranșant și bine fundamentat: „Este o așteptare nerezonabilă. Nu funcționează, ba, din contră, ar putea să funcționeze în sensul unor efecte adverse pe care le constatați la o simplă lectură a prospectelor, a rezumatului caracteristicilor produsului. Observăm că și la doctoriile de sugari scrie că pot să aibă vărsături, grețuri”.

SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm

Medicul a subliniat că bolile virale nu pot fi prevenite prin administrarea preventivă de medicamente, cum ar fi antiinflamatoarele.

„Bolile virale nu pot fi prevenite decât prin scăderea inoculului. Adică să primesc mai puțin virus. Sau, dacă l-am primit, să am în spatele zidurilor cetății - că da, mă asediază dușmanii - dar dacă am armata pusă lângă ziduri, adică anticorpi, nu se plimbă prin toată cetatea și nu-mi face foarte rău la restul corpului”, a subliniat dr. Mihai Craiu la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro.

Dr. Mihai Craiu a atras atenția că mijloacele non-farmacologice rămân cele mai eficiente în prevenirea bolilor virale: „În principiu, ar trebui să prevenim prin mijloace non-farmacologice - ăsta era termenul folosit în pandemie, cu distanțare, cu spălatul, cu masca, cu toate - deci astea care-s fără doctorii”.

Citește și HMPV, virusul care „a pus părinții pe jar”, explicat de dr. Mihai Craiu: „Este cunoscut de foarte multă vreme! NU e nimic scăpat de sub control, ăsta e mesajul meu foarte clar!” / VIDEO

Dr. Mihai Craiu: „Ce poate fi făcut farmacologic? Trei feluri, trei lucruri!”

După ce a explicat importanța metodelor non-farmacologice, dr. Craiu a detaliat și intervențiile farmacologice disponibile.

„Ce poate fi făcut farmacologic? Trei feluri, trei lucruri și asta e valabil și pentru Human metapneumovirus (HMPV), și pentru gripă, și pentru altele”, a punctat dr. Mihai Craiu.

Vaccinarea

Primul și cel mai important pas în prevenirea anumitor boli virale este vaccinarea, acolo unde este disponibilă.

„Primul lucru care poate fi făcut pentru cele care au vaccin, putem vaccina. Există limite inferioare. De exemplu, pentru gripă nu pot fi vaccinați copii mai mici de șase luni, dar, în rest, ar putea fi vaccinat oricine”, a subliniat dr. Mihai Craiu.

VEZI ȘI Dr. Mihai Craiu, despre tusea „măgărească”: „Avem tendința s-o minimalizăm, dar e una din bolile care omoară acum, în 2025, copii în România!” / VIDEO

Antivirale

„Pentru bolile pentru care n-avem vaccinuri sau avem contraindicație de vaccinuri - pentru că sunt persoane care nu pot vaccinate din motive obiective, medicale, nu din convingeri pentru acestea - poate să existe antivirale. Știm, de exemplu, că în scenariul gripei, există inhibitorii de neuraminidază. Nu dăm nume comerciale, se cheamă chimic Oseltamivir”, a explicat dr. Mihai Craiu.

Dr. Craiu a dat un exemplu practic: „Poate fi dat la contactul cu fratele din casă cu caz de gripă dovedit, care, el a fost în tabără, iar fratele a fost la serbare de Moș Crăciun, sau era plecat sau vine de la bunici, este în casă cu fratele lui bolnav, ca să nu facă boala poate să ia profilactic. Asta funcționează!”

Medicul pediatru a atras atenția asupra unei greșeli frecvente: utilizarea medicamentelor antiinflamatoare sau antitermice (cum sunt Nurofen și Panadol) cu scop preventiv. 

„Profilactic antiviral, inhibitor de neuraminidază, nu Nurofen și Panadol, că n-ajută. Trebuie spus despre antiinflamatoarele nesteroidiene, cum este Nurofenul sau antitermicele, analgezicele uzuale, cum e paracetamolul, că ele scad procesele de inflamație, deci, fac focul mai mic numai dacă există foc. Dacă nu e foc, dacă nu inflamație, n-au ce să facă mai mic. Degeaba îl dăm înainte de inflamație.

Înainte de inflamație putem să dăm numai măsurile de prevenție non-farmacologice sau niște doctorii care blochează înainte să intre în organismul nostru virusul”, a mai subliniar dr. Mihai Craiu.

CITEȘTE ȘI Dr. Mihai Craiu, despre miozita acută benignă: „Vine dintr-o dată, iar copilul își pierde forța musculară, de tot! Afecțiunea trece singură” / VIDEO

Anticorpii monoclonali

Dr. Craiu a explicat că utilizarea anticorpilor monoclonali este rezervată unui număr foarte mic de pacienți, cum ar fi cei care suferă de cancer, au trecut printr-un transplant de organe sau prezintă alte condiții medicale grave. 

„Și, în fine, al treilea lucru care poate fi făcut pentru un număr foarte mic de pacienți speciali, să zicem pacienții cu cancer, cu transplant de organe, adică cei care chiar mor dacă fac boala aia, aceștia beneficiază de tratament cu anticorpi monoclonali.

Adică, există anticorpi gata făcuți, un concentrat, un cocktail de anticorpi, care sunt destinați împotriva unei singure clone. De exemplu, numai pentru SARS-CoV-2, numai pentru virus varicelo-zosterian.

Te-ai întâlnit cu un bolnav, aproape sigur iei boala că ai dormit cu surioara ta bolnavă toată noaptea, a doua zi dimineață, ea are manifestările clinice de boală, au stat acolo 12h în aceeași cameră, probabil că deja a ajuns virusul și la fratele ei. Și dacă fratele ei are transplant de măduvă că a avut leucemie, nu-i tocmai bine să facă boala asta”, a adăugat dr. Mihai Craiu.

VEZI ȘI Frigul, cauza răcelilor la copii? Dr. Mihai Craiu: „Ar putea să conteze, dar NU așa cum credem noi, că dacă ne înfofolim nu mai facem boala” / VIDEO

SURSA FOTO: freepik.com @syda_productions

Pericolul automedicației și al „doctor shopping”

„Deci, există un arsenal întreg de arme pe care le putem folosi în funcție de cât de periculos este vizitatorul nedorit, virusul, și de fragil posibilul bolnav. Există soluții pentru toate!

Dar, soluțiile le găsim discutând cu doctorul în care avem încredere! Nu întrebându-l pe doctor Google sau făcând doctor shopping: mergem la camera de gardă la „Victor Gomoiu” și la „Marie Curie” până ne spune un doctor de care ne-a plăcut ceea ce am vrea noi să auzim. Nu, nu merge așa, pentru că automedicația - acest doctor shopping funcționează practic ca automedicație - până la urmă, o să faci ceea ce voiai să faci și ți-a fost validat punctul de vedere. Asta nu-i întotdeauna bine!” a concluzionat dr. Mihai Craiu.

URMĂRIȚI EMISIUNEA PĂRINȚI PREZENȚI INTEGRAL: 

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
„Tinerii de 18 ani din ziua de azi, asemănători celor de 12 ani din urmă cu un deceniu”: Au o rezistență emoțională mai scăzută și mai puțină independență / FOTO: freepik.com @wildlight studio

„Tinerii de 18 ani din ziua de azi, asemănători celor de 12 ani din urmă cu un deceniu”: Au o rezistență emoțională mai scăzută și mai puțină independență

Părinți manipulatori: Șapte semne care îți arată dacă faci parte din această categorie / FOTO: freepik.com @senivpetro

Părinți manipulatori: Șapte semne care îți arată dacă faci parte din această categorie

Comportamente pe care copiii le preiau de la părinții lor pe parcursul vieții / FOTO: Freepik.com@prostooleh

Comportamente pe care copiii le preiau de la părinții lor pe parcursul vieții

Cele mai bine plătite meserii, conform ChatGPT / FOTO: Freepik.com@Eugene Us

Cele mai bine plătite meserii, conform ChatGPT

pixel