Greșeala majoră a părinților moderni. Un profesor psiholog de la Wharton avertizează: „Este un predictor neglijat al succesului și al fericirii”
Copiii cărora li s-au atribuit sarcini casnice încă de la grădiniță – indiferent de sex, venituri familiale sau nivelul de educație al părinților – au demonstrat rezultate mai bune la matematică în clasa a treia.
SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm
Aceasta este concluzia unui studiu publicat în Journal of Developmental & Behavioral Pediatrics, notează cnbc.com. De asemenea, acești copii au raportat relații pozitive cu colegii și un nivel mai ridicat de satisfacție în viață, comparativ cu cei cărora nu li s-au atribuit treburi.
Citește și Harvard: Cele 5 lucruri pe care le poți face pentru a fi un părinte mai bun
Cercetarea longitudinală a analizat aproximativ 10.000 de copii pe parcursul a patru ani, demonstrând impactul pozitiv al sarcinilor casnice asupra dezvoltării lor.
Într-o postare pe LinkedIn, psihologul organizațional de la Wharton, Adam Grant, a descris aceste descoperiri drept un „predictor neglijat al succesului și al fericirii”.
„Desigur, nu putem spune cu certitudine dacă acest efect este cauzal sau dacă treburile casnice reprezintă singurul factor activ – este posibil ca părinții acestor copii să facă și alte lucruri corecte”, a menționat Grant.
Totuși, părinții pot învăța un lucru important din acest studiu: „Atribuirea responsabilităților copiilor le arată că aveți întreaga încredere în ei și contribuie la formarea caracterului”.
SURSA FOTO: freepik.com @fatalnation
Și alți experți sunt de acord cu această perspectivă. Margaret Machol Bisnow, autoarea cărții Raising an Entrepreneur: How to Help Your Children Achieve Their Dream, a intervievat 70 de părinți care au crescut copii de succes. Ea afirmă că unul dintre cele mai mari regrete ale acestora este că nu le-au oferit suficientă responsabilitate copiilor lor.
„Implicarea copiilor în treburi casnice nu doar că le dezvoltă responsabilitatea, ci și le oferă abilități practice pentru momentele în care vor fi pe cont propriu”, a scris Bisnow pentru CNBC Make It.
Potrivit Institutului de Dezvoltare a Copilului, copiii cu vârste cuprinse între patru și cinci ani pot realiza deja o serie de sarcini casnice fără supraveghere. Printre sugestii se numără:
Aranjarea patului
Udarea plantelor
Strângerea ustensilelor curate
Potrivirea șosetelor
Ștergerea prafului cu o cârpă
Prin implicarea în activități simple, copiii învață să fie mai organizați și capabili să contribuie activ la bunul mers al familiei. Această abordare nu doar că le dezvoltă competențele, ci și le construiește o bază solidă pentru succesul și fericirea viitoare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Cu toții putem deveni părinți...
Eva Mendes a vorbit despre...