Trăsături comune ale părinților care au o relație ultraputernică cu copilul lor
Cum păstrează părinții relații...
Este grija oricărui părinte: copilul este răcit și nu își poate sufla nasul. Rezultă picături în nas, spălări nazale, tuse și pentru unii chiar infecții ale urechii. Dar există vreo modalitate de a-i învăța pe copii să-și sufle nasul? Iată cum să o faci.
Copiii de doi ani pot învăța să-și sufle nasul. Pentru a face acest lucru, cel mai bine este să nu așteptați ca cel mic să răcească și trucul este să îl înveți ca și cum ar fi un joc. Vă explicăm cum.
Dacă copilul tău are deja 3/3 ani și jumătate, odată ce a învățat să sufle cu nasul, poate învăța și să folosească o batistă. Mai întâi va folosi ambele mâini, apoi doar una.
Șervețele sunt aruncate la coș! Învățăm copilul să arunce șervețele uzate la coș.
A-ți sufla nasul nu este atât de simplu și nici să înveți să o faci. Pentru unii copii procesul este mai imediat, pentru alții mai greu. Cu toate acestea, iată câteva premise:
- nu așteptați până când copilul este bolnav pentru a-l învăța să-și sufle nasul;
- pentru a începe, să renunțăm la batistă și să ne jucăm „suflarea nasului”;
- dă un exemplu: copiii sunt foarte atenți la ceea ce faci și învață prin imitație;
- explicați-i copilului de ce este important să știți să vă suflați nasul și să aveți nasul curat;
- citiți povești și cărți pe tema nasului, explicați cum funcționează calea aerului de la plămâni la nas;
- fă-l să înțeleagă ce înseamnă să sufle, aerul care iese din nări, arată că dacă gura rămâne închisă, dacă o nară este blocată, aerul iese din cealaltă;
- joacă, joacă, joacă și repetă la nesfârșit: jocul este cel mai simplu mod de a învăța copiii.
Vă oferim acum câteva jocuri pentru a-i învăța pe copii să-și sufle nasul.
Luați o minge de ping pong și o cutie de carton. Așezați mingea pe marginea mesei și puneți cutia de carton pe cealaltă parte, de parcă ar fi poarta unui teren de fotbal.
Jocul constă în suflarea cu nasul (și numai cu nasul și nu cu gura, sub sancțiunea descalificării) împotriva mingii îndreptând-o către poarta de carton pentru a marca un gol.
Când trebuie să-și sufle nasul, amintește-i să facă același lucru ca în timpul jocului cu mingea.
Concurează pentru a vedea cine poate face cele mai multe bule cu nasul în apă. Ai grijă totuși să nu tragă pe nas apa!
Punem pe masă niște confetti sau bucăți mici de ziar vechi, închidem o nară cu degetul și suflam aer din cealaltă. Câștigă cine face confetti-ul să zboare cel mai departe.
Luați o oglindă, puneți-o în fața copilului și încurajați-l să sufle pe ea cu nasul. Astupați doar o nară, apoi cealaltă. Cine face cea mai mare pată de ceață?
Poți să dansezi o batistă? Așezați o batistă în fața nasului copilului și încurajați-l să danseze: nu vă puteți folosi gura, altfel veți fi descalificat. Adăugați muzică după cum doriți pentru a face dansul și mai distractiv.
Trebuie să ai grijă să nu îți sufli nasul prea tare, este mai bine să o faci cu o nară pe rând. Suflarea cu forță creează mult mai multă presiune în nas decât atunci când tușiți sau strănutați.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Cum păstrează părinții relații...
Cum păstrează părinții relații...
Preot profesor univ. dr. Radu...