Peste 700.000 de români își celebrează onomastica în ziua de Crăciun: Crăciunică și Crăciunel se regăsesc printre cei sărbătoriți pe 25 decembrie
Atunci când nu vă puteți întoarce rapid la somn, nu veți avea parte de suficient somn de calitate pentru a vă menține odihnit și sănătos. Este important să vă dați seama ce vă trezește, astfel încât să puteți trata problema și să vă odihniți.
În general, adulții au nevoie de aproximativ 7 până la 9 ore de somn pe noapte pentru a fi sănătoși și bine. Acesta este împărțit în perioade de somn ușor, profund și somn cu mișcări oculare rapide (REM), când visați.
Treci prin aceste etape de mai multe ori în fiecare noapte. Cea mai mare parte a somnului profund are loc la începutul nopții. Spre dimineață, sunteți în principal în somn REM și somn ușor, când este mai ușor să vă trezească ceva.
Multe probleme de sănătate au simptome care pot părea mai grave noaptea, cum ar fi:
Durere, în special de la artrită, insuficiență cardiacă, anemie falciformă sau cancer. Spuneți medicului dumneavoastră dacă vă doare prea tare pentru a rămâne adormit. S-ar putea să fie nevoie să vă schimbe medicația.
Probleme respiratorii de la astm, bronșită sau altă boală pulmonară.
Probleme digestive, în special durere și tuse de la refluxul acid sau simptome ale sindromului intestinului iritabil.
Hormoni. Femeile se trezesc adesea noaptea când nivelurile se schimbă în jurul menstruației sau în timpul menopauzei. Bufeurile și transpirațiile nocturne perturbă, de asemenea, somnul.
Bolile creierului și ale nervilor, inclusiv Alzheimer și Parkinson.
Urinarea frecventă, posibil pentru că ați băut multe lichide în timpul zilei sau din cauza unei probleme de sănătate precum diabetul, bolile de inimă sau inflamația vezicii urinare.
Medicamentele pentru tratarea acestor afecțiuni vă pot afecta, de asemenea, somnul, inclusiv beta-blocantele, antidepresivele, medicamentele ADHD, decongestionantele și tratamentele respiratorii care conțin steroizi.
Dacă problemele de sănătate vă întrerup adesea somnul, anunțați-vă medicul. Aceasta poate însemna că trebuie să începeți un tratament sau să schimbați ceea ce ați făcut până acum pentru a vă controla simptomele.
Stresul este unul dintre principalele motive pentru care oamenii se trezesc în timpul nopții. Acesta vă face somnul mai ușor și vă împiedică să obțineți un somn profund și REM.
Alte probleme de sănătate mintală pot provoca, de asemenea, probleme de somn, inclusiv:
Tulburări de anxietate, cum ar fi tulburarea de stres posttraumatic (PTSD)
Tulburarea bipolară
Depresia
schizofrenia
Dacă o problemă de sănătate mintală vă ține treaz, cereți ajutorul medicului dumneavoastră sau al unui profesionist în domeniul sănătății mintale.
Obiceiurile tale de somn
Unele dintre lucrurile pe care le faci în fiecare zi te pot împiedica să dormi bine noaptea.
Programul tău de somn. Schimbarea momentului în care te culci și te trezești face dificilă menținerea ceasului tău intern setat.
Electronicele. Lumina de la telefon și calculator vă poate trezi creierul.
Alcoolul. O băutură înainte de culcare vă poate face să adormiți rapid, dar vă veți trezi în timpul nopții pe măsură ce își pierde efectul. Și nu te lasă să ajungi la stadiile de somn profund sau REM.
Cofeina. Este un stimulent care poate dura 8 ore până își pierde efectul.
Fumatul. Nicotina este un alt stimulent care vă poate face să dormiți mai puțin profund. Mulți fumători se trezesc prea devreme, deoarece corpul lor începe să tânjească după o țigară.
Lucrurile din jurul dumeavoastră, cum ar fi lumina, animalele de companie sau temperatura, vă pot îngreuna somnul pe măsură ce treceți de la o etapă la alta. Experții vă sugerează să:
Puneți umbre întunecate la ferestre sau purtați o mască de ochi pentru a bloca lumina.
Folosiți dopuri de urechi, un ventilator sau un aparat de zgomot alb pentru a acoperi sunetele.
Mențineți temperatura pe partea rece.
Corpul dumneavoastră are un ciclu natural de somnolență și vigilență. Hormonii dvs. și lumina zilei îl controlează. Atunci când acesta este perturbat, aveți probleme cu somnul. Cauzele includ:
Vârsta. Ritmul de somn al organismului se schimbă odată cu înaintarea în vârstă. Obosiți mai devreme seara și vă treziți mai devreme dimineața. De asemenea, petreceți mai mult timp în stadii ușoare și mai puțin timp în stadii profunde și REM.
Jet lag
Lucrul de noapte sau turele rotative
Nu puteți face prea multe în legătură cu unele dintre aceste probleme. Concentrează-te pe lucrurile pe care le poți controla, cum ar fi obiceiurile tale diurne și nocturne și orice afecțiuni care necesită tratament.
Publicitate
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Potrivit unui sondaj, unul din...
Nu există nicio modalitate mai...
Cristina este un nume care...