10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi
În ceea ce privește igiena personală a copiilor, există trei grupe de vârstă importante de luat în considerare. Să aflăm care sunt acestea și prin ce se caracterizează.
În perioada de la naștere până la trei ani, copiii nu au un control total al sfincterului și, prin urmare, igiena intimă este în întregime în mâinile părinților. Este esențial să spălați bebelușii sub jet de apă cu săpunuri neutre, evitând utilizarea șervețelelor umede și a dezinfectanților.
În jurul vârstei de trei ani, însă, copilul începe să experimenteze o anumită autonomie și atinge controlul sfincterian. Mergând la grădiniță este ajutat de profesori în curățarea regiunii anogenitale, dar și mai important este ceea ce îl învață părinții acasă.
În sfârșit, când vine vorba de vârsta școlară, în jurul vârstei de șase ani, copiii încep să se asigure singuri cu practica igienei intime. Prin urmare, este important ca aceștia să fi dobândit deja cele mai importante reguli în anii precedenți.
Este esențial să te obișnuiești să te speli pe mâini des și temeinic, nu numai după ce mergi la baie, ci și înainte. Am aflat în timpul Covid cât de mult mâinile și unghiile sunt vehicule de infecție pentru toate celelalte organe cu care intră în contact, atât la adulți, cât și la copii. Gelurile dezinfectante sunt un ajutor valid, dar nu pot înlocui întotdeauna spălarea mâinilor.
Trebuie să-i învățăm pe copii mișcarea corectă de uscare după pipi: din față în spate, luând o nouă bucată de hârtie igienică la fiecare trecere. De fapt, multe infecții genitale, în special infecțiile vaginale, sunt adesea cauzate de contaminarea germenilor intestinali care provin din zona anală. Este esențial să păstrați cei doi sfincteri, cel anal și cel genital, separat.
Utilizarea corectă a bideului este foarte importantă. Tot în acest caz, pentru a spăla, trebuie urmată o mișcare din față în spate. În situații de bunăstare generală sunt suficiente două bideuri pe zi, unul împreună cu defecarea și celălalt dimineața, sau odată ce te întorci de la școală. Daca există obiceiul de a te spăla de fiecare dată cand mergi la baie, săpunul trebuie evitat, apa curentă va fi suficientă. În caz de iritații raportate, arsuri, scurgeri, în schimb, este necesară spalarea de fiecare dată cu apă sau bicarbonat.
Nu trebuie sa limitam igiena intima la momentul dușului unde, de multe ori, se folosesc băi cu bule generice și se face aproximativ igiena ano-genitală. Igiena intimă trebuie efectuată în bideu sau în orice caz, dacă preferați dușul, trebuie folosit dușul de mână, preferând un săpun delicat și nu un gel de duș. În orice caz, utilizarea detergenților, ar trebui limitată la câteva ocazii. Detergenții cu pH neutru trebuie folosiți mai ales când fetița și băiatul își fac nevoile, în rest apa curentă este suficientă, sau cel mult bicarbonatul poate fi amestecat în apa caldă sau rece.
Pentru a spăla corect lenjeria intimă, utilizarea excesivă a detergenților, balsamurilor și dezinfectanților trebuie limitată pentru a nu altera PH-ul genital. Rufele trebuie spălate separat și la temperaturi foarte ridicate.
Mai mult, ar trebui preferată lenjeria de bumbac pur, nu colorată. Esențial este să lași mediul genital, în special cel vaginal, să respire cât mai mult posibil, evitând de exemplu pantalonii prea strâmți, dând astfel vaginului posibilitatea de a se „curăța singur”, eliminând în mod spontan orice germeni care ar fi putut fi intrat.
Multe infecții ale tractului genital sunt legate de alimentația proastă, consumul slab de fructe și legume. Ar trebui redusă utilizarea conservanților conținuti de exemplu în sucurile de fructe și, în general, în produsele cu durată lungă de viață. Preferați produsele proaspete și simple, cum ar fi iaurtul alb cu conținut scăzut de grăsimi, adăugând fructe proaspete și miere, decât să luați preparate gata făcute, oricât de confortabile, fără îndoială.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Preot profesor univ. dr. Radu...
Magia Crăciunului este deja...
Raluca-Emima Vasilciuc și...
Nu există nicio modalitate mai...