Îmbrăcăminte toxică pentru copii: Mai mult de jumătate dintre articolele testate conțineau PFAS
Data publicării:
Un studiu, realizat de 15 organizații de protecție a mediului, dezvăluie că 63% dintre hainele de exterior pentru copii sunt contaminate cu Pfas, substanțe nocive pentru mediu și sănătate.

Un studiu recent, realizat de Asociația Germană pentru Protecția Mediului și a Naturii (BUND), împreună cu alte 14 organizații de mediu, a scos la iveală o situație îngrijorătoare care implică din nou contaminarea cu Pfas.

Aceste substanțe, toxice și poluante, acum omniprezente în mediul înconjurător s-au regăsit „ascunse” în multe articole de îmbrăcăminte pentru copii, vorbim în special despre îmrăcămintea de exterior, precum geci sau jachete.

Îmbrăcămintea de exterior pentru cei mici trebuie să garanteze, evident, funcționalitate precum rezistența la vânt și ploaie și, tocmai din acest motiv, producătorii folosesc adesea substanțe precum Pfas (substanțe alchil per- și polifluorurate) pentru a le face mai rezistente.

Studiul a fost realizat pe 56 de jachete outdoor pentru copii, provenite din diferite țări ale lumii, iar rezultatele au fost pe cât de surprinzătoare, pe atât de alarmante: 63% dintre jachetele testate au fost contaminate cu Pfas, cu 29% depășind limitele permise de Uniunea Europeană.

În special, PFOA, una dintre cele mai toxice substanțe PFAS, a fost detectată în majoritatea cazurilor, în ciuda interdicției sale în UE începând cu 2020.

Faptul că 21 dintre jachetele testate erau fără PFAS demonstrează că există deja alternative sigure pe piață, produse care oferă protecție împotriva agenților atmosferici fără a compromite sănătatea celor mici.

Potrivit studiului, pentru produsele examinate din Europa a fost deosebit de evident că multe jachete pentru copii contaminate au fost achiziționate în principal din Europa de Est. 

Aceste substanțe reprezintă o amenințare pentru mediu și sănătatea umană, iar prezența lor pe scară largă în produsele de zi cu zi necesită acțiuni concrete. Asociațiile care au efectuat testul susțin adoptarea interdicțiilor globale ale PFAS și promovarea legilor lanțului de aprovizionare care garantează siguranța produselor destinate copiilor (și nu numai).

În prezent, evaluările propunerilor de interzicere a PFAS la nivel comunitar sunt în curs de desfășurare de către comitetele Agenției Europene pentru Produse Chimice ECHA. Cu toate acestea, rezultatele acestor evaluări nu vor fi disponibile până în 2025.

Între timp, consumatorii trebuie să fie conștienți de problemă și să aleagă produse cât mai lipsite de Pfas (chiar dacă nu este întotdeauna atât de ușor de aflat).

2. Fotografie... (pexels-ron-lach-10557485_66855600.jpg)

Fotografie de la Ron Lach/ Pexels

PFAS: ce sunt și de ce sunt atât de periculoase

Numeroase studii (cum ar fi cel realizat de Programul Național de Toxicologie în 2020 ) au atestat pericolele PFAS pentru sănătatea umană. Știm că sunt perturbatori endocrini, adică alterează procesele hormonale din organism (comparați aici studiul realizat în 2019 de Universitatea din Oxford referitor la efectele PFAS asupra sistemului endocrin) - cu consecințe grave asupra dezvoltării, comportament și fertilitate; de asemenea, favorizează apariția bolilor tiroidiene și metabolice (cum ar fi obezitatea și diabetul de tip 2).

Pe lângă aceasta, sunt considerate substanțe cancerigene, cu influență asupra apariției unor patologii precum cancerul renal sau testicular. În cele din urmă, printre consecințele legate de expunerea la PFAS, se numără și hipertensiunea arterială, colita ulceroasă și colesterolul.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Social

Articole similare

Află câți copii are cea mai mare familie din lume!

Dacă vorbim despre familii numeroase, cele cu trei sau...



Cele mai noi articole

Top citite
„Tinerii de 18 ani din ziua de azi, asemănători celor de 12 ani din urmă cu un deceniu”: Au o rezistență emoțională mai scăzută și mai puțină independență / FOTO: freepik.com @wildlight studio

„Tinerii de 18 ani din ziua de azi, asemănători celor de 12 ani din urmă cu un deceniu”: Au o rezistență emoțională mai scăzută și mai puțină independență

Părinți manipulatori: Șapte semne care îți arată dacă faci parte din această categorie / FOTO: freepik.com @senivpetro

Părinți manipulatori: Șapte semne care îți arată dacă faci parte din această categorie

Comportamente pe care copiii le preiau de la părinții lor pe parcursul vieții / FOTO: Freepik.com@prostooleh

Comportamente pe care copiii le preiau de la părinții lor pe parcursul vieții

Cele mai bine plătite meserii, conform ChatGPT / FOTO: Freepik.com@Eugene Us

Cele mai bine plătite meserii, conform ChatGPT

pixel