De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor!
Somnul regulat este un obicei foarte important pentru copii, dar este adesea subestimat. Numeroase studii au arătat că un copil care doarme numărul potrivit de ore și se culcă devreme are performanțe școlare mai bune, precum și este mai puțin expus riscului de nervozitate, iritabilitate, hiperactivitate.
Să vedem împreună ce se întâmplă dacă copilul se culcă târziu și ce sfaturi practice putem urma pentru a stabili o rutină sănătoasă a somnului copiilor noștri.
Un studiu publicat în prestigioasa lucare științifică Pediatrics și realizat de cercetătorii de la University College London a examinat aproximativ zece mii de copii care au fost monitorizați la vârsta de trei, cinci și șapte ani atât în ceea ce privește obiceiurile de somn, cât și problemele lor de comportament.
Oamenii de știință, conduși de cercetătoarea Yvonne Kelly, au descoperit că mersul la culcare la un moment diferit în fiecare noapte promovează privarea de somn, perturbă echilibrul ritmului somn-veghe și afectează negativ dezvoltarea creierului, predispunând copiii la somn, hiperactivitate și unele tulburări de comportament.
Știm că dezvoltarea timpurie a unui copil are influențe profunde asupra sănătății și bunăstării pe tot parcursul vieții. Rezultă că întreruperile de somn, mai ales dacă apar în momente cheie ale dezvoltării, pot avea repercusiuni importante asupra sănătății sale de-a lungul vieții.
Cercetătorii au descoperit că până la vârsta de șapte ani, practic, unul din doi copii nu are o oră fixă de culcare și adesea se culcă prea târziu.
- Probleme legate de socializare.
- Dificultăți emoționale.
- Hiperactivitate
Acestea sunt trei aspecte care au apărut clar în timpul studiului, explică cercetătorii.
Vestea bună este că efectele negative ale privării de somn sunt reversibile: dacă copilul se obișnuiește să doarmă la ora 20:00 în mod regulat în fiecare noapte, comportamentul său se poate îmbunătăți semnificativ.
Copiii până la vârsta de 10 ani, dar dacă este posibil chiar și după, nu ar trebui să se culce după ora 22.00. De fapt, ar trebui să doarmă aproximativ 9-10 ore pentru a evita să se trezească obosiți, iritabili, capricioși și cu dificultăți de concentrare la școală.
Chiar și pentru copiii mai mari se aplică regulile dictate de bunul simț:
- să evităm să organizăm jocuri prea „sălbatice” seara;
- să creăm un mediu calm și senin;
- să ne asigurăm că cina este cel târziu la ora 20;
- invitați-i și mergeți la culcare pentru a citi o carte sau benzi desenate și spuneți nu jocurilor video, tabletelor și smartphone-urilor înainte de a merge la culcare sau, și mai rău, în pat.
- un nou-născut doarme inițial aproximativ 16-18 ore pe zi;
- bebelușul de câteva luni doarme 14-16 ore;
- la 12-36 de luni trebuie sa doarmă 12-13 ore în intervalul de 24 de ore;
- copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 5 ani au nevoie de 11 până la 13 ore de somn pe noapte;
- între 5 și 12 ani, copiii au nevoie de aproximativ 10 ore de somn pe noapte.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Mutarea unui copil de la o...
Indiferent dacă este mic sau...