Încă o facultate de medicină de stat apare în România! Studiile vor dura 6 ani
Data publicării:
Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava (USV) va lansa un program de licență în medicină, conform unei decizii recente a Consiliului Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS), anunță USV într-un comunicat. 

Pe 1 august, ARACIS a acordat aviz favorabil pentru funcționarea provizorie a programului, care va avea o capacitate de 60 de studenți anual și va dura șase ani.

„Informaţiile asociate programului au fost transmise către Ministerul Educaţiei în vederea actualizării Hotărârii de Guvern (HG) nr. 412/2024 privind aprobarea Nomenclatorului domeniilor şi al specializărilor/ programelor de studii universitare şi a structurii instituţiilor de învăţământ superior pentru anul universitar 2024 - 2025, procesul de admitere urmând a fi organizat după data publicării HG în Monitorul Oficial”, a precizat USV, conform Agerpres.

Lipsa de medici din anumite regiuni

Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava propune un program de Medicină pentru a aborda lipsa de medici din anumite regiuni. În România sunt 55.000 de medici autorizați, dar mai mult de jumătate (în jur de 30.000) sunt concentrați în București și în cinci județe: Cluj, Iași, Timiș, Dolj și Mureș. În celelalte 36 de județe, se găsesc aproximativ 27.000 de medici.

„Din punctul de vedere al formării de medici, populaţia din estul României are un grad redus de acces la educaţia superioară comparativ cu populaţia din restul ţării, în regiunile de dezvoltare Nord-Est şi Sud-Est funcţionând, până la această dată, 3 universităţi cu programe de medicină (23% din totalul universităţilor cu program de medicină din ţară), cu o capacitate de şcolarizare de 1.455 de locuri (21% din capacitatea de şcolarizare în medicină a ţării), în timp ce populaţia şi suprafaţa celor 2 regiuni reprezintă 30% din populaţia totală, respectiv din suprafaţa totală a României”, mai susține USV.

Reprezentanții Universității Ștefan cel Mare din Suceava afirmă că inițiativa va avea un impact semnificativ la nivel național, având în vedere că România este penultima în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul de locuitori per medic. Astfel, lansarea programului de Medicină la USV este o necesitate atât pentru regiune, cât și pentru țară.

Noul program de Medicină se va alătura celor 7 programe de studii 

Noul program de Medicină va fi integrat în oferta Facultății de Medicină și Științe Biologice din USV, care coordonează în prezent 7 programe de studii. Acestea includ 4 specializări în Sănătate (Asistență medicală generală, Nutriție și dietetică, Balneofiziokinetoterapie și recuperare, Tehnică dentară), 2 în Biologie (Biologie și Biochimie) și un masterat în Medicină (Nutriție și recuperare medicală).

Pentru noul program, Facultatea are deja cadre didactice universitare titulare pentru peste 70% din disciplinele ce vor fi implementate treptat pe parcursul a 6 ani. Se vor alătura și cadre de la alte universități din țară și străinătate, precum și alți specialiști. De asemenea, facultatea va continua să recruteze noi cadre didactice, în colaborare cu Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava.

Facultatea beneficiază de infrastructură didactică modernă pentru preclinică, clinică și cercetare, conform standardelor ARACIS și recomandărilor internaționale ale World Federation for Medical Education. Activitățile clinice și de formare a studenților se vor desfășura în principal la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava, care dispune de peste 30 de secții și laboratoare, precum și în alte clinici și spitale din oraș și județ.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Social

Articole similare

DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
Un cercetător de la Stanford spune care este soluția pentru dezvoltarea intelectuală a copiilor: „Devin mai motivați, mai rezilienți și mai capabili să aibă succes” / FOTO: freepik.com @ standret

Un cercetător de la Stanford spune care este soluția pentru dezvoltarea intelectuală a copiilor: „Devin mai motivați, mai rezilienți și mai capabili să aibă succes”

Cum putem ajuta copilul să-și facă singur temele? Câteva sfaturi de la un psiholog / FOTO: freepik.com @EmilyStock

Cum putem ajuta copilul să-și facă singur temele? Câteva sfaturi de la un psiholog

Parentingul „suficient de bun”. Avertismentul unui psiholog: „Cea mai mare povară pe care trebuie să o poarte un copil este viața netrăită a părinților săi” / FOTO: freepik.com @sherry

Parentingul „suficient de bun”. Avertismentul unui psiholog: „Cea mai mare povară pe care trebuie să o poarte un copil este viața netrăită a părinților săi”

Foto: Freepik @freepick

Acesta este intervalul orar în care un copil NU ar trebui să își facă temele: Cum să eviți suprasolicitarea și lipsa de concentrare

pixel