Încep înscrierile la liceu. Ce trebuie să știe elevii și părinții!
Data publicării:
Joi, 11 iulie 2024, încep înscrierile la liceu pentru elevii absolvenți al claselor a VIII-a care au susținut examenul de Evaluare Națională.

Ultima zi în care se mai pot completa cererile este 22 iulie. Urmează apoi repartizarea computerizată și depunerea dosarului.

Fișele de înscriere la admitere liceu 2024 se completează în perioada 11-22 iulie. Această procedură se realizează la școală, în prezența părinților și a profesorului diriginte. Elevii vor fi anunțați înainte cu privire la ziua iși ora programării.

Înainte de a completa cererea de înscriere, elevii și părinții acestora ar trebui să întocmească o listă cu specializările dorite. Orientativ, ar trebui verificate ultimel emedii de intrare din anii școlari trecuți și poziția elevul în iararhia județeană și pe bucurești, care va fi publicată pe siteul Ministerului Educației pe 10 iulie.

Odată identificate liceele și specalizările, elevul ar trebui să întocmească o listă cu acele coduri care corespund opțiunilor sale în ordinea preferințelor. Primul, în cap de listă, va fi liceul cel mai dorit. Apoi celelalte, în ordinea descrescătoare a preferințelor. Important este ca lista să cuprindă un număr cât mai mare de opțiuni.

Codurile specifice fiecărei speializări se trec în ordinea preferințelor, pe orizontală, în căsuțele din josul paginii și se completează cu foarte mare atenție. Prea puține opțiuni, prea puține coduri sau coduri introduse eronat pot duce la o repartizare nedorită.

Codurile specifice fiecărei speializări se trec în ordinea preferințelor, pe orizontală, în căsuțele din josul paginii. Numărul de opțiuni ar trebui să fie cât mai mare. Motivul? Calculatorul nu va trece la următorul candidat până când nu verifică toate opțiunile elevului clasat în fața acestuia și până când nu-l repartizează pe acesta la una dintre ele.

De asemenea, se recomandă efectuarea unor alegeri onestem bifarea unor licee unde elevul știe că ar avea șanse reale să fie admis. Codurile se completează cu foarte mare atenție. Prea puține opțiuni, prea puine coduri sau coduri introduse eronat pot duce la o repartizare nedorită. După completarea fișei de înscriere și introducerea opțiunilor în calculator,  elevul și părinții acestuia vor primi fișa compeltată pentru a o verifica. Este extrem de important ca toate informațiile să fie corecte înainte ca cererea să fie semnată. În cazul în care se observă greșeli, elevii le pot corecta înainte ca fișele să fie listate. 

După depunerea fișelor de înscriere urmează repartizarea computerizată a elevilor la liceele dorite. 

Criterii de departajare a elevilor cu medii de admitere egale

Anul acesta, criteriul de departajare între elevii cu medii egale de admitere este media de gimnaziu. Astfel, în cazul în care doi candidați au medii de admitere egale, aceștia vor fi departajați folosind, în ordine, următoarele criterii:

media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a;nota obţinută la proba de limba şi literatura română din cadrul evaluării naţionale;nota obţinută la proba de matematică din cadrul evaluării naţionale;nota obţinută la proba de limbă maternă din cadrul evaluării naţionale, respectiv nota de la proba de verificare a cunoştinţelor de limbă maternăRepartizarea computerizată

Pe 24 iulie are loc repartizarea computerizată și comunicarea rezultatelor. Apoi, în perioada 25-30 iulie, elevii vor depune dosarul de înscriere la școlile la care  au fost repartizați 

Ce acte conține dosarul de înscriere la liceu

Înscrierea la licee a candidaţilor declaraţi admişi în urma repartizării computerizate se efectuează conform unui program afişat de unitatea de învăţământ, pe baza următoarelor acte:

cererea de înscriere;

cartea de identitate (dacă este cazul) şi certificatul de naştere;

adeverinţă cu notele şi media generală obţinute la Evaluarea Naţională din clasa a VIII-a;

foaia matricolă pentru clasele a V-a – a VIII-a (cu calculul mediei generale);

fişa medicală

Peste 160.000 de elevi s-au înscris la Evaluarea Naţională 2024. Dintre aceștia, doar 153.000 au participat la toate probele examenului. Aproape 75% dintre participanţi au obţinut note de trecere, potrivit adevărul.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Educatie

Articole similare


Cele mai noi articole

Numele de fetiță care este plin de eleganță și mister

Dacă urmează să ai o fetiță, iată ce semnificație are...


Top citite
Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!” / FOTO: freepik.com @prostooleh

Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!”

Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!” / FOTO: freepik.com @dotshock

Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!”

Foto: Freepik@pressfoto

Contractul Educațional: Este obligatorie semnarea lui? Ce se întâmplă dacă refuzi? Avocat Cuculis, sfaturi pentru părinți

Cum să crești un copil independent: Stilul de parenting care susține autonomia. Expert: „Privește în viitor și imaginează-ți adultul care își spală singur rufele sau care a rezolvat un conflict” / FOTO: freepik.com @bristekjegor

Cum să crești un copil independent: Stilul de parenting care susține autonomia. Expert: „Privește în viitor și imaginează-ți adultul care își spală singur rufele sau care a rezolvat un conflict”

pixel