De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor!
În multe familii, problema banilor de buzunar capătă o importanță mai mare odată cu începerea școlii. Este momentul potrivit, deoarece copilul acum învață să facă calcule și devine din ce în ce mai independent.
Banii joacă un rol important în societatea de astăzi. Prin urmare, copiii ar trebui să aibă ocazia să învețe cum să gestioneze banii de la o vârstă fragedă. Utilizarea banilor de buzunar se pretează bine ca un teren de testare pentru a învăța să împărțim resursele disponibile și să cunoaștem valoarea lucrurilor. Copilul își asumă responsabilitatea și decide dacă își cheltuiește banii de buzunar sau îi economisește.
Este important să vorbești cu copiii despre bani, costul vieții și valori.
Pentru copiii cu vârsta de 12 ani și peste, a le acorda o plată lunară este o alternativă la banii de buzunar. Tinerilor li se dă responsabilitatea pentru unele cheltuieli de trai și astfel învață multe alte aspecte ale managementului banilor.
Nu toate familiile sunt capabile financiar să le dea copiilor bani de buzunar sau pur și simplu nu o fac din alte motive. Dacă se optează totuși pentru a da copilului bani de buzunar, în general se aplică următorul principiu: suma banilor de buzunar depinde de vârsta copilului și de posibilitățile financiare ale familiei. Deoarece copiii mici nu au învățat încă să planifice pe termen lung și să împartă bani pe o perioadă lungă de timp, este indicat să dea bani de buzunar o dată pe săptămână până în clasa a IV-a. Începând cu al cincilea an școlar suma poate fi dată o dată pe lună. Indiferent de aceste sfaturi, important este ca banii de buzunar să fie în concordanță cu bugetul familiei.
Dacă se decide să se dea bani de buzunar, este util ca părinții să discute cu fiica sau fiul lor cum pot fi folosiți în mod rațional. Banii de buzunar sunt de obicei destinați să îndeplinească dorințele personale și distracția copilului, deci nu pentru lucruri strict necesare.
Ce trebuie să plătească copilul pentru el însuși trebuie mai întâi clarificat și stabilit împreună: revista preferată, dulciurile de la chioșc, etc...
În cadrul „regulilor jocului” convenite, copilul poate decide singur pe ce să-și cheltuie banii. Desigur, se aplică întotdeauna celelalte reguli ale familiei, cum ar fi să nu mănânce dulciuri după cină, nici măcar ciocolata pe care și-a cumpărat-o singur.
Nu, banii de buzunar nu pot fi folosiți ca mijloc de pedeapsă. Banii de buzunar ar trebui dați în mod regulat, fără a fi legați de măsuri educaționale.
Luarea banilor de buzunar ca pedeapsă nu este adesea eficientă, deoarece între incident și pedeapsă trece mult timp și acest mijloc de presiune nu poate fi folosit atât de des pe cât se dorește.
De obicei sunt două tipuri de reacție din partea copiilor: fie cu indiferență, pentru că banii de buzunar nu sunt o sumă atât de mare încât să conteze pentru ei și să facă difrența sau copiii își schimbă comportamentul doar de frică și nu de real regret și conștientizare a greșelii. Ambele situații nu sunt favorabile.
Acest lucru nu este recomandat. Deoarece banii de buzunar nu sunt destinați pentru „necesități urgente”, nu este nevoie să dați mai mulți bani sau să avansați o parte din banii de buzunar ai lunii următoare. Dacă banii se epuizează, copilul trebuie să aștepte până la următoarea alocație.
Ca și în alte domenii de învățare, chiar și în managementul banilor pot exista eșecuri și un copil poate face greșeli. Doar dacă părinții nu intervin imediat, copilul învață să-și gestioneze singuri banii. Capacitatea de a aștepta este o abilitate importantă care protejează copilul de numeroase ispite.
- Dați bani de buzunar în mod regulat și fără cerere explicită.
- Nu oferi mai mulți bani dacă banii de buzunar nu sunt suficienți pentru tot ceea ce și-ar dori copilul.
- Vorbiți despre utilizarea rațională a banilor. Cu toate acestea, lăsați copilul să dispună liber de banii săi.
- Asigurați-vă că regulile familiei continuă să fie respectate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Mutarea unui copil de la o...
Temele pentru acasă sunt o...
Titi Aur, instructor de conducere defensivă, vine cu...
Furia și izbucnirile...