Întrebări pe care părinții ar trebui să le pună copiilor lor în loc de „CUM a fost la școală?”, potrivit unui expert
Data publicării:
Iată care sunt întrebările care te pot ajuta să-ți înțelegi mai bine copilul, potrivit unui psihoterapeut. Care este modalitate cea mai bună de a crea conversații constructive pentru tine și copilul tău!

Părinții pun adesea aceleași întrebări copiilor lor. Dar, cum știi cum este copilul tău cu adevărat? Psihoterapeutul Amy Morin a vorbit pentru Psychology Today despre această problemă.

Dacă vrei să afli mai multe despre ce se întâmplă în viața de zi cu zi a copilului tău, nu ești singur. Cu puțină creativitate și câteva întrebări bine formulate, puteți transforma aceste răspunsuri vagi în conversații semnificative.

Citește și „Afirmații din „Micul Prinț” PERFECTE pentru a motiva copiii să se întoarcă la școală”

Specialista sugerează cinci întrebări pentru a afla mai multe despre copilul tău și pentru a vă asigura că înțelege că sunteți interesat de el. 

IATĂ întrebările pe care să le adresați copilului după școală

Sursa foto: freepik.com@talkinapa

Care a fost cea mai bună parte a zilei tale?

„Această întrebare distrage atenția de la rutina obișnuită și vă încurajează copilul să împărtășească momentul său preferat. Această întrebare este, de asemenea, utilă dacă copilul dumneavoastră tinde să se concentreze pe lucrurile negative care se întâmplă.

A vorbi despre aspectele pozitive ale școlii îl poate ajuta să vadă că întotdeauna se întâmplă ceva bun în ziua lor, chiar dacă acel punct culminant este doar prânzul sau recreația”, notează expertul, potrivit Parents.

Te-a surprins ceva astăzi?

Această întrebare vă invită copilul să reflecteze asupra evenimentelor zilei și să împărtășească detalii amuzante pe care altfel nu le-ați fi auzit, poate, în mod normal.

Vezi și „Sondaj: 85% dintre profesori cred că nivelul elevilor a scăzut. „Standardele din clase s-au degradat în ultimii zece ani”

De cine ai fost mândru astăzi?

Această întrebare poate promova abilitățile sociale, cerându-i copilului tău să se gândească la cineva de care a fost mândru și îl poate ajuta să vadă cum îi poate încuraja pe ceilalți, în loc să îi vadă pe toți ca pe concurenții lor, asigură specialistul.

Te-ai simțit mândru de tine astăzi?

Sursa foto: freepik.com@mediaphotos

„Indiferent cât de banal poate părea un eveniment, acordarea unui minut pentru a recunoaște un moment de curaj sau de bunătate le poate crește încrederea în sine și poate întări comportamentul bun”, detaliază Amy Morin.

Ce ar fi putut face ziua și mai bună?

Acest lucru vă invită copilul să își exprime frustrările sau dificultățile cu care s-ar fi putut confrunta, oferindu-vă o perspectivă asupra domeniilor în care ar putea avea nevoie de sprijin. De asemenea, îl poate ajuta să își dezvolte abilitățile de rezolvare a problemelor și să identifice lucrurile pe care vrea să le schimbe pentru ziua de mâine, mai explică expertul, potrivit sursei citate anterior.

Poți citi și „O profesoară consideră că grădinița a devenit prea solicitantă. Apel către părinți și educatori: „Lăsați-i să fie copii!”



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Educatie

Articole similare

Cum influențează uniforma școlară performanțele academice?

Uniforma școlară este adesea asociată cu disciplină și...



Cele mai noi articole

Top citite
Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!” / FOTO: freepik.com @prostooleh

Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!”

Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!” / FOTO: freepik.com @dotshock

Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!”

Foto: Freepik@pressfoto

Contractul Educațional: Este obligatorie semnarea lui? Ce se întâmplă dacă refuzi? Avocat Cuculis, sfaturi pentru părinți

Cum să crești un copil independent: Stilul de parenting care susține autonomia. Expert: „Privește în viitor și imaginează-ți adultul care își spală singur rufele sau care a rezolvat un conflict” / FOTO: freepik.com @bristekjegor

Cum să crești un copil independent: Stilul de parenting care susține autonomia. Expert: „Privește în viitor și imaginează-ți adultul care își spală singur rufele sau care a rezolvat un conflict”

pixel